Timișenii au prins iar gustul creditelor bancare. Care este noul trend

Timișenii au prins iar gustul creditelor bancare. Care este noul trend

1
DISTRIBUIȚI

Timişenii au apetit crescut pentru creditele acordate de băncile comerciale. Iar cetățenii s-au orientat, aşa cum Banca Naţională a României şi-a dorit ani de zile, spre finanţările în monedă naţională.

Datele oficiale ale instituţiei arată că la finalul anului 2018, în soldurile băncilor cu unităţi în Timiş existau credite totale de 7,9 miliarde de lei.


Pentru comparaţie, în luna decembrie din 2017 soldul creditelor contractată în monedă naţională erau de 6,6 miliarde de lei. Aşadar, vorbim de un plus de aproximativ 1,3 milarde de lei.

Situaţia nu s-a schimbat simţitor la creditele acordate în alte valute. Anul precedent s-a încheiat cu credite de acest tip în valoare echivalentă de 3,7 miliarde de lei, deci mai puţin de jumătate din valoarea celor în lei. Suma totală a finanţărilor în valută este la acelaşi nivel cu cel de la finalul lui 2017, tot 3,7 miliarde de lei.

Valută pentru case

Trebuie spus că la finanţările în valută cea mare parte a acestora, mai mult de jumătate, sunt cele pentru locuinţe. Este vorba despre 1,36 miliarde de lei în 2018 şi 1,49 miliarde de lei în 2017. Se poate observa, de asemenea, o creştere semnificativă a finanţărilor cu scop imobiliar la contractele în moneda naţională, aici stocul de credite a urcat de la 2,5 miliarde la 3,3 miliarde în 2018.

 

O altă concluzie a analizării datelor oficiale referitoare la creditare arată că, în general, clienţii cu credite la bănci au devenit tot mai buni platnici. Nivelul restanţelor înregistrate la creditare nu au mai crescut, chiar dacă soldul finanţărilor a crescut. La creditele în lei, în decembrie 2018 existau restanţe de 192 milioane de lei, faţă de 193 milioane în decembrie 2017, iar la cele acordate în valută au scăzut la 60 de milioane de lei, faţă de 90 de milioane în urmă cu un an.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.