Timişori paralele

Timişori paralele

1
DISTRIBUIȚI

Pe lângă imaginile perfecte de pus pe Facebook cu Piaţa Operei ori Unirii, Timişoara mai are şi o altă faţă.

Tot în viitoarea Capitală Culturală Europeană avem şi zone foarte neglijate. Doar încercări timide de a schimba ceva în cartiere (tot) istorice, precum Iosefin şi Fabric, unde există comori arhitecturale, multe într-o stare groaznică, precum şi multe străzi care arată ca după bombardament. Nu obiectele sunt însă cele care suferă, ci oamenii. Iar părţile implicate chiar dacă vorbesc aceeaşi limbă nu comunică cu adevărat. Dinspre autorităţi, un nume care sună cu greutate, nu pare să existe cu adevărat un dialog cu cetăţenii de rând.


Mai degrabă cel care ar trebui să fie liderul comunităţii tună instant în conferinţe: amendă, evacuare, demolare!

De partea cealaltă, sunt diferite cazuri. Căci dacă cineva locuieşte într-o clădire veche, importantă, aflată într-o stare de degradare, nu înseamnă neapărat că acea persoană nu vrea să o renoveze. Iar cine şi-a construit ceva pe o străduţă nerecunoscută din Kuncz, pentru a o duce de pe azi pe mâine, nu e de condamnat când sprijinul municipalităţii a fost poate zeci de ani aproape zero! E uşor din fotoliul de edil să pui din pix oamenii în aceeaşi „grădină”. Fie ei bine intenţionaţi sau rău famaţi. Şi apoi să-i „buldozereşti” pe toţi.

E suficient de urmărit clipurile cu interacţiunile primarului cu romii din Piaţa Traian pentru a vedea cât de diferite sunt mediile din care provin cele două părţi. Desigur, crima trebuie pedepsită, legea să fie respectată, dar tot spre nul tind toate eforturile când nu se face cu adevărat ceva pentru integrarea celor care au mai puţine posibilităţi. Căci nu toţi au şansa să meargă la o şcoală bună sau să crească într-o familie „tradiţională” (şi cu bani). Cum ar fi ca pe acest segment să se facă eforturi din partea unora pe care, să-i numim… autorităţi? În prezent avem însă un şef-ales dispus să-i ia la şuturi în fund pe săraci şi care s-a opus construcţiei de locuinţe sociale pe motiv că ar încuraja… lenea. Oare unde vor fi în 2021 cei daţi afară din case?

1 COMENTARIU

  1. De fapt asta e problema ta: familia traditionala. Stim. Ne-ai spus-o. De altfel, poza ta spune multe.
    Cat despre Kuncz, esti atat de pe langa subiect incat daca nu ar fi de plans un astfel de ,,ziarist,, ar fi de ras…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.