Trupa timișoreană Methadone Skies aniversează 10 ani de existență cu un album...

Trupa timișoreană Methadone Skies aniversează 10 ani de existență cu un album nou: „Sunt probabil aceiași 300 – 400 de oameni care merg la concerte în oraș“ VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Timișorenii de la Methadone Skies vor lansa cel de-al 4-lea album de studio, „Different Layers of Fear“ prin propriul lor imprint, Haywire Records. Materialul discografic care este programat să apară în data de 10 mai va conține șapte piese ce au un total de 72 minute.

Trupa timișoreană care este activă din 2009, abordează un mix eclectic de psychedelic și stoner rock/metal cu diverse influențe precum post rock, doom metal și progressive rock. Grupul nu și-a impus niciodată limite în experimentele sale, de aceea fiecare din cele trei albume lansate îmbină stiluri diferite provenite în principal din jam session-uri.

Noul album a fost înregistrat și editat la Consonance Studio Timișoara de către Edmond Karban, Cristian Popescu și Andrei Jumugă (membrii dordeduh, Sunset in the 12th House) în perioada octombrie – decembrie 2018. Apoi, a fost mixat și masterizat de către James Plotkin (care a lucrat cu o multitudine de artiști precum Neurosis, Isis, Nadja, Tim Hecker, Fennesz sau Acid Mothers Temple, s.a.m.d) în decembrie 2018 – ianuarie 2019. Clape și sintetizatoare adiționale au fost adăugate de către Marius Muntean (The Thirteenth Sun, Black Water), iar pe piesa ‘A Glitch in the Sun’ trupa a colaborat din nou cu Davide Straccione (Zippo, Shores of Null), acesta fiind la voce (primul featuring al solistului Italian a fost pe ‘Tatabong’, de pe albumul Eclectic Electric lansat in 2014). Grafica a fost realizată în întregime de către Mihai Mănescu (aka Obsidian Nibs). Methadone Skies au susținut concerte în diferite locații din întreaga Europa și au cântat la festivaluri precum Lake on Fire, Exit Festival, Revolution Festival, Pietrasonica Festival, Tube Cult Fest, Rockt den See, Soundart Festival, printre altele mai mici de nișă.

Înaintea lansării acestui album am realizat un interviu cu membrii trupei, în care am aflat amănunte de culise despre cum s-a născut acest disc dar și noutăți despre evenimentele organizate de Haywire Booking și nu numai.

– În luna octombrie a anului trecut ați susținut un concert cu strângere de fonduri, la Reflektor Venue, în Timișoara. Care a fost feedback-ul acelui eveniment?

– A fost unul dintre cele mai interesante concerte ale noastre de până acum. Am făcut un poll pe eveniment în care am adăugat aproape toate piesele noastre + 3 slot-uri pentru materialul nou (acestea au fost alese de noi, oamenii nefiind familiarizați cu numele lor). Apoi, fanii au votat pe care doresc să le asculte în seară respectivă. Am ales inițial un număr de piese care să aibă aproximativ o oră și jumătate, dar la bis am continuat încă 30 minute la cererea publicului. A fost o experiență nouă pentru noi să cântăm două ore live, lumea rămânând cu entuziasm până la final.


Din punct de vedere financiar, fanii ne-au ajutat să acoperim o parte din costurile de producție a noului material și le mulțumim foarte mult pentru susținerea lor.

– Ce s-a schimbat stilistic în decursul anilor la muzică voastră?

– Deși în mare ne încadrăm în sfera muzicii psychedelic/stoner rock, stilistic vorbind, albumele noastre conțîn o diversitate considerabil mai mare. Sunt multe influențe de post rock, doom metal și chiar și progressive rock pe materialul nou. Noi ascultăm muzică foarte diferită (de la hip hop la jazz, noise, synthwave, industrial, ambient, sludge, doom, indie rock, etc.), iar pe lângă asta nu am dorit niciodată să ne impunem limite. Majoritatea pieselor provin din jam-uri, legând idei după cum considerăm noi că sună mai bine și interesant. Singurul lucru care ni-l spunem la fiecare album e să compunem și piese mai puțin agresive, dar de fiecare dată ajungem la „scandal”. Mai ales în concert, acestea heavy au un impact mult mai mare asupra publicului (sau așa considerăm noi). De aceea, am vrut să lucrăm mai mult la dinamică pe albumul nou, să fie o experiență mai imprevizibilă, dar totuși familiară fanilor.

– Cum au fost primite concertele organizate de Haywire Booking? Ce acțiuni urmează în 2019?

– Concertele organizate de noi ca și Haywire Booking au fost și sunt foarte bine primite de către public. Chiar dacă numărul oamenilor fluctuează de la un concert la altul, o bună parte din ei sunt aceiași. Ne bucurăm că am ajuns să cunoaștem multe persoane prin activitatea aceasta, dar din păcate, nu putem să ducem lucrurile decât până la un anumit nivel. Sunt probabil aceiași 300-400 oameni care merg la concerte în oraș, riscul fiind prea mare financiar vorbind să aduci trupe de calibru mare. Momentan am lăsat puțin pe fundal organizarea concertelor pentru alte trupe, deoarece dorim să promovăm albumul nou Methadone Skies. Încă nu am decis concret, dar cel mai probabil Haywire Festival va lua o pauză anul acesta.

– Ați concertat la multe evenimente peste hotare. Ce lipsește scenei rock din Timișoara la ora actuală? Care sunt pașii care ar trebui să fie întreprinși pentru o scenă sănătoasă de underground rock în Timișoara?

– În majoritatea cluburilor unde am cântat în afara țării, condițiile sunt mai bune din punct de vedere tehnic, nu vizual. Un minim de echipament este pus la dispoziție trupelor pentru a-și susține concertul cu success. Pe lângă asta, de obicei există și un booker care se ocupă mai eficient de program și se face un efort mai mare de a se promova concertele. Din păcate, în Timișoara dacă nu urmărești paginile care trebuie sunt șanse mari să nu auzi de unele până în ziua în care au loc sau chiar mai târziu. Diversitatea concertelor ajută, mai ales în contextul în care sunt aceiași oameni prezenți la concerte metal sau alternative. Unele genuri muzicale sunt slab reprezentate, deși au fani (hip hop de exemplu). Party-urile/afterparty-urile sunt iar importante, deoarece pot atrage un public complet diferit în aceeași seară. Din păcate în Timișoara, oamenii nu sunt învățați cu acestea și se retrag rapid după formația principala în localurile preferate. Desigur, puțin efort trebuie depus și de către ei, să apară curiozitatea pentru ceva nou. Alt lucru ce ar ajuta ar fi că generațiile mai tinere să fie atrase la concerte. Dacă ar beneficia de intrare gratis, ar aprinde poate interesul pentru acest gen de divertisment.

– Care sunt planurile pentru Methadone Skies în anul 2019?

– Vom susține un șir de concerte în mai și iunie în țară, dar și în Ungaria, Serbia, Austria și Germania. Urmăriți pagină noastră de Facebook, ele fiind treptat anunțate în următoarea perioada. Sperăm să vizităm locații noi și că lumea să fie mulțumită de Different Layers of Fear. Cel mai probabil vom compune treptat și piese noi, dar asta mai degrabă în a doua parte a anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.