Afaceri în familie la Primăria Timișoara. Care este legătură dintre șefa achizițiilor...

Afaceri în familie la Primăria Timișoara. Care este legătură dintre șefa achizițiilor și un om de afaceri care a derulat numeroase contracte cu municipalitatea

1
DISTRIBUIȚI

Primăria Timişoara plăteşte peste 1,7 milioane de lei pentru amenajarea unui skatepark către Lovrintim SRL, firma lui Sorin Ioan Doda, afacerist a cărui relație cu municipalitatea a fost pusă sub semnul întrebării de Curtea de Conturi, care a descoperit plăţi ilegale de milioane de lei făcute de primărie pentru Doda, scrie jurnalul.ro. Mai mult, şefa achiziţiilor din primărie, adică tocmai cea care semnează contractele, are un copil cu afaceristul Doda, o situaţie care oriunde în lume ar reprezenta un conflict de interese, mai spune sursa citată.

Primăria Timişoara a atribuit pe 14 februarie 2019 un contract pentru amenajarea skatepark-ului din zona centrală oraşului către Lovrintim SRL, în valoare de 1.758.186,9 lei, fără TVA. Cu doar câteva zile mai devreme, pe 1 februarie, aceeaşi Lovrintim SRL mai primea 413.000 de lei de la primărie, pentru întreţinerea terenurilor de sport din municipiu, continuând astfel o colaborare de milioane: 4,6 milioane lei în februarie 2015, pentru modenizarea parcului Lidia, 6,5 milioane lei în mai 2017 pentru modernizarea Parcului Scudier, 1,1 milioane lei în iulie 2017 în schimbul modernizării Parcului Alpinet etc.

Lovrintim SRL este doar una din firmele prin care Sorin Ioan Doda face afaceri cu Primăria Timişoara. Anterior, contractele erau derulate prin Drufec Cons CF SRL, intrată între timp în insolvenţă. Practic, tot ce înseamnă peisagistică în Timişoara revine firmelor lui Doda, care au primit în ultimii ani peste 20 de contracte de la administraţia oraşului de pe Bega, conform anchetei jurnalul.ro.

Prejudicii descoperite de Curtea de Conturi

Lovrintim SRL are ca domeniu de activitate întreţinerea peisagistică şi a raportat pentru anul 2017 afaceri de 2,9 milioane de lei şi pierderi de 520.000 lei, cu 16 angajaţi, dar şi datorii de peste 2,2 milioane lei.


La rândul său, Drufec Cons CF SRL, cealaltă firmă a lui Doda implicată în business-urile cu primăria, raporta în 2016, în insolvenţă, afaceri de 81.000 lei şi pierderi de 1,2 milioane lei, cu opt angajaţi şi datorii de 3,8 milioane de lei.

Relaţia dintre Sorin Ioan Doda şi Primăria Timişoara este una cu totul specială. În 2014, un raport al Curţii de Conturi arăta că primarul Nicolae Robu a prelungit ilegal contractele încheiate în mandatul lui Gheorghe Ciuhandu cu Drufec Cons CF SRL, creându-se astfel un prejudiciu de 4.285.417 lei. Curtea de Conturi a sesizat că Drufec Cons CF SRL practica preţuri de două-trei ori mai mari decât alte firme de profil, iar lucrările erau efectuate fără a se menţiona distinct valoarea materialelor, a manoperei şi a transportului, făcând astfel imposibilă verificarea derulării unui contract. În plus, firma deconta cantităţi şi de 34 de ori mai mari de deşeuri menajere ridicate decât în realitate.

Semnează amândoi contractele primăriei

Dincolo de problemele descoperite de Curtea de Conturi, care nu au afectat relaţia dintre Doda şi municipalitate, mai există şi o situaţie flagrantă de incompatibilitate, conform sursei citate. Astfel, Steliana Stanciu, reprezentanta primăriei, cea care participa la selecţia firmelor Drufec Cons CF SRL şi Lovrintim SRL şi semna apoi contractele de achiziţie, are un copil cu patronul acestora, Sorin Ioan Doda. Informaţia apare până şi în raportul sus menţionat al Curţii de Conturi, ca posibilă explicaţie pentru faptul că lucrările nu erau verificate, cu prejudicierea, într-un final, a bugetului oraşului. Situația s-a perpetuat însă până în prezent, pentru că la ultimul contract, cel pentru amenajarea skatepark-ului, Steliana Stanciu este factor decizional ca şefă a Direcţiei Economice din primărie, calitate în care a desemnat câştigătoare firma deţinută de tatăl copilului ei.

Legătura dintre Steliana Stanciu şi afaceristul Sorin Ioan Doda este asumată chiar şi de către funcţionară, care o menţionează la un moment dat în declaraţia sa de avere pe fiica lor, Isabela Alexia Doda.

Mai mult, cei doi semnează împreună contractele: ea, ca reprezentant al achizitorului, el, ca prestator, transformând astfel legăturile dintre Sorin Ioan Doda şi Primăria Timişoara într-o afacere de familie. Ultimul exemplu: acordul cadru de prestări servicii nr. 114/05.10.2018, în valoare de 891.975,67 lei, semnat atât de directoarea economică Steliana Stanciu, din partea primăriei, cât şi de tatăl copilului ei, Sorin Ioan Doda, în calitate de administrator al firmei prestatoare, Lovrintim SRL, mai scrie jurnalul.ro.

1 COMENTARIU

  1. Nu se poate așa ceva! În primăria dlui Albano și în cadrul mult trâmbițate Alianțe a Vestului se întâmplă lucruri de genul acesta? Ei care sunt cei mai cinstiți,cei mai albi,cei mai puri. Hahahahaha.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.