Alpinistul timișorean Horia Colibășanu pleacă astăzi spre Himalaya. Ce rută nouă vrea...

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu pleacă astăzi spre Himalaya. Ce rută nouă vrea să deschidă

0
DISTRIBUIȚI

horia colibasanu

Alpinistul Horia Colibășanu pleacă, astăzi, din nou în Munții Himalaya. De data aceasta, timișoreanul, care a urcat pe opt dintre cele mai înalte vârfuri din lume, și-a propus să deschidă o rută nouă spre vârful Dhaulagiri (8.167 m), clasat în top cinci cei mai periculoși munți.

În următoarele zile, Horia Colibășanu va începe aclimatizarea în zona masivului Annapurna, urmând ca în data de 10 aprilie să înceapă expediția spre tabăra de bază a muntelui Dhaulagiri.

În acest an, alpinistul va face echipă anul cu Marius Gane, 51 de ani, sportiv român de performanță și alpinist de mare altitudine, și de Peter Hámor, 53 de ani, alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya.


Cei trei sportivi vor avea o ascensiune fără oxigen și fără ajutorul șerpașilor.

„Deschiderea unei rute noi în Himalaya, la peste 8.000 de metri, este un proiect mai vechi, pentru care am mai avut câteva tentative. Cred în șansa acestui an pentru că și colegii de expediție, Marius Gane și Peter Hámor, își doresc un astfel de proiect. Împreună, avem ani de experiență în expediții la mare altitudine mai mulți decât vârsta oricăruia dintre noi. Peter și cu mine am urcat deja pe Dhaulagiri, iar Marius are experiența multor rute tehnice și cu grad de dificultate ridicat. Doar vremea să țină cu noi anul acesta. Suntem încrezători și pornim cu pregătire fizică de luni de zile pentru a face față unui traseu pe care nu a mai călcat nimeni până acum”, a declarat Horia Colibășanu, la plecarea spre Himalaya.

Conform planului expediției, cei trei sportivi vor porni spre baza muntelui Dhaulagiri în data de 10 aprilie. În 16 aprilie, și-au planificat să ajungă în tabăra de bază, iar din 19 aprilie vor începe aclimatizarea spre altitudine mai mare, vor pregăti ruta de urcare și vor instala taberele intermediare spre vârf. Ascensiunea finală este planificată în perioada 15-25 mai, când este estimat intervalul de timp optim pentru expedițiile la peste 8.000 de metri. Sportivii au planificat întoarcerea în țară la începutul lunii iunie a acestui an.

În acest an, are loc cea de-a 21-a expediție internațională a lui Horia Colibășanu şi cea de-a 16-a în Munții Himalaya.

Horia Colibășanu este sportiv de performanță, alpinist de mare altitudine, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe opt din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.