Amalia Gaiță: „Experimentăm cu sound-uri diferite şi ne provocăm să ieșim din...

Amalia Gaiță: „Experimentăm cu sound-uri diferite şi ne provocăm să ieșim din zona de confort“ FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-2067561686">

Pe plan muzical, atunci când cineva se află la granița între mai multe stiluri, există câteva nedumeriri. Adesea, artiștii recurg la un amalgam de genuri muzicale divers bazați sută la sută pe versatilitatea publicului, căci în vremurile moderne „dă bine“ să amesteci cu bună știință armonii care pur și simplu ne au noimă în opinia conservatorilor. Există desigur și artiști care navighează în ape stilistice diverse din convingerile proprii, fără a face din acest „amestec” o armă de cucerire a publicului.

Solista timișoreancă Amalia Gaiță a demonstrat deja de ceva vreme că feeria de sound-uri funky-jazz, pop-rock sau soul care răzbate din compozițiile sale este una cât se poate de naturală. Duminică seara, cu ocazia concertului susținut în Reflektor Venue, acest fapt a fost evident din nou pentru spectatorii prezenți. La fel ca și dățile trecute, evenimentul a fost colorat cu un amestec de lumini cât se poate de inspirat, astfel încât fanii artistei au avut parte de un spectacol în adevăratul sens al cuvântului. Piesele albumului ei de debut „Melting Sun” au sunat așa cum trebuie datorită trupei alcătuite din Vlad Cotruş – chitară, Mihai Moldoveanu – chitară bas și Adrian Schiopu – tobe, iar în debutul concertului la fața locului cei prezenți au avut parte de un mini – recital semnat Lia Burg.

– Ai avut un concert de succes duminică seara „acasă”. Cum ai simțit reacția publicului și cum de ai ales să o inviți în deschidere pe Lia Burg?

– Pe Lia am ascultat-o prima oară anul trecut prin toamnă. Cânta în aceeași seară cu noi în Timișoara. Timbrul special și sensibilitatea ei m-au impresionat. Am simțit de pe atunci că ar fi interesant să colaborăm pentru un opening act, la unul dintre concertele mele. Astfel s-a întâmplat seara din 17 martie, unde Lia a deschis concertul de la Reflektor. Am avut un public numeros, cald și foarte implicat. Lucrurile astea se simt imediat pe scenă. Vibrația oamenilor contează enorm. Are efect instant. E un schimb de energii. E un act delicat să stabilești ce raport va fi între tine și public, ce deschidere și cum să menții acea comunicare pe tot parcursul concertului. Seara de duminică a fost cât se poate de relaxată din punctul ăsta de vedere. Oamenii au venit să se bucure alături de noi și de muzica noastră. În final, despre asta e vorba.

– Urmează concerte în Satu Mare și Cluj. Pe când te gândești să întreprinzi un turneu național, în mai multe orașe?

– În 2017 am ajuns în Brașov, Sibiu, Oradea, Bacău, Arad. Anul trecut am ajuns în Cluj, iar în 24 martie repetăm experiența. În 23 cântăm pentru prima oară în Satu-Mare. Sper să ajungem și anul acesta în cât mai multe orașe, atât în festivaluri, cât și pentru concerte de club. Fie că legăm concertele sub forma unui turneu, sau alternăm cu evenimente acasă, planul este să raspândim cât se poate materialul Melting Sun.

– Care sunt lucrurile care te inspiră pentru creațiile care se vor regăsi pe următorul disc și când ne putem aștepta la apariția acestuia?

– Inspiraţia vine din experienţele personale, care, transpuse în muzică, devin aproape universale, aici e frumuseţea. Arta ne arată cât de asemănători suntem, iar noi răspundem, rezonăm. Albumul Melting Sun e încă proaspăt lansat, aşa că nu mă grăbesc cu anunțul unui nou material. Sigur, perspective există, precum şi piese noi. Pe unele le cântăm deja în concerte, altele sunt în lucru. Experimentăm cu sound-uri diferite şi ne provocăm să ieșim din zona de confort, atât timp cât păstrăm emoția și intimitatea stilului caracteristic. Undefined, Ground One, May 3rd şi Animals sunt patru dintre cântecele de pe următorul disc, care s-au ascultat și la concertul de duminică și care au primit un feedback pozitiv.

– Care sunt artiștii tăi preferați la ora actuală (pe plan național și internațional)?

– Ca preferinţe muzicale, am artiști pe care îi iubec dintotdeauna și nu încetează să mă surprindă, sau artiști pe care i-am descoperit recent și devin încet fidelă muzicii lor. Din prima categorie ar fi Meshell Ndegeocello, Esperanza Spalding, Erykah Badu, care de curând are câteva colaborări faine de tot cu Robert Glasper. Alabama Shakes, Snarky Puppy și bineînţeles, Jacob Collier. Mai sunt David Gray, Antony and the Johnsons, Ben Howard, Rhye. Pe Amy Leon am descoperit-o recent, la fel și Hiatus Kaiyote, sau Medeski Martin and Wood. De la noi, ascult A-C Leonte, Byron, Luiza Zan, Jurjak, JazzyBIT.

Foto: Cristina Precupaș

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.