Ambasadorul Marii Britanii, la Timișoara: Ne luăm politica de apărare în propriile...

Ambasadorul Marii Britanii, la Timișoara: Ne luăm politica de apărare în propriile mâini, dar nu părăsim Europa

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-184724808">

Brexitul nu va însemna „ieşirea” Marii Britanii din Europa, odată acest proces realizat. Colaborarea continuă, inclusiv în domeniul politicilor de apărare, a declarat, vineri, la Timişoara,  Andrew Noble, ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord la Bucureşti.

Acesta le-a vobrit studenţilor de la Universitatea de Vest Timişoara despre „Arhitectura Europeană de securitate – O viziune britanică”. Au fost abordate teme actuale legate de securitatea europeană şi cea a ţării sale, iar una dintre cele mai interesante afirmaţii făcute a fost cea referitoare la faptul că Statele Unite ale Americii nu mai acordă în acest moment securităţii europene aceeaşi importanţă ca şi până acum. „Marea Britanie este membră NATO şi este singura ţară care chiar alocă 2% din produsul intern brut pentru apărare. Dar, în ultima perioadă, remarcăm că SUA, noua conducere, nu mai acordă o importanţă atât de mare, o susţinere financiară militară la acelaşi nivel, ca şi până acum. Aceasta deşi situaţia politică şi militară din Europa nu este deloc una excelentă”, a declarat Andrew Noble.

În aceste condiţii, Marea Britanie trebuie să îşi ia în propriile mâini strategia de securitate şi apărare. „Respectăm toate deciziile europene, luate la nivel unitar în domeniul apărării, dar noi acum trebuie să ne luăm strategia în propriile mâini. Suntem în Europa, suntem împreună, contribuim la securitatea europeană. Şi în al doilea război mondial am intervenit în favoarea celor buni, în ciuda resurselor extrem de limitate de care dispuneam ne-am implicat de partea lor”, a mai subliniat Andrew Noble,

Oaspetele a mai spus că el nu crede în ideea şi succesul unei armate europene, una care să poată reacţiona rapid, să fie mobilă şi să ajungă unde este necesară în timp scurt: „Cred că niciodată aceasta nu va deveni realitate”.

Foto: Virgil Simonescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.