Amenzi pentru românii cu WC în fundul curții. Primar din Timiș: „Măsura...

Amenzi pentru românii cu WC în fundul curții. Primar din Timiș: „Măsura este una bună, doar că nu este aplicabilă peste tot”

0
DISTRIBUIȚI

wc in curte

Vești proaste pentru locuitorii din județul Timiș care au acces la canalizare, dar nu s-au branșat la rețea, ci continuă să-și facă nevoile la WC-ul din fundul curții. Ministerul Dezvoltării a trimis o circulară prin care informează primăriile că persoanele care au acces la canalizare vor fi obligate să se branșeze la rețea. Cetățenii care nu se conformează riscă amenzi de până la 4.000 de lei.

Pe de altă parte, Alin Nica, primarul comunei Dudeștii Noi, care numără peste 3.600 de locuitori, ne-a declara că măsura este bună, doar că cetățenii evită să se racordeze la rețeaua de canalizare din cauza costurilor foarte mari.

„Măsura este bună. Noi aveam ca termen 2018 să racordăm la canalizare și la apă toți cetățenii din localități mai mari de 2.000 de locuitori. Iar noi nu am îndeplinit această cerință, aproape două treimi din localități au canalizare și din aceste localități, rata de racordare este foarte scăzută. Noi avem și apă și canalizare pe toate străzile din comună. Dacă la apă putem vorbi de un procent de 100 la sută de branșare, la canalizare procentul de racordare este de aproximativ 40 la sută. Este foarte puțin și nici acesta nu era atins dacă nu finanțam din bugetul local costurile racordării, care sunt destul de mari. Sunt două motive pentru care lumea nu se racordează. Principalul motiv sau motivul de necesitate, dacă ai WC-ul în fundul curții, nu prea ai nevoie de canalizare. Nu e cazul foarte mult la noi, căci în general oamenii și-au făcut băi, mai ales în ultimii ani, au avut locuri de muncă și au avut bani să investească în confortul propriu. Dar chiar și aceia cu băi nu au bani să plătească racordarea”, a afirmat Alin Nica.

Potrivit primarului din Dudeștii Noi, o persoană care locuiește pe partea cealaltă a străzii față de magistrala de canalizare, trebuie să scoată din buzunar 100 de euro pentru fiecare metru liniar de instalație de subtraversare.


Asta pentru că toate străzile din comună sunt asfaltate, iar cetățenilor le este interzis să le spargă.

„Dacă țeava magistrală de canalizare este pe partea cetățeanului, atunci costul e mai mic. Dacă e pe partea cealaltă a străzii, trebuie să subtraverseze, că nu-i lăsăm să spargă asfaltul. Acum nu mai avem străzi de pământ. Ori instalația de subtraversare costă 100 de euro metrul liniar. Dacă drumul asfaltat are șapte metri, 700 de euro ar costa doar partea de subtraversare, nu mai putem la socoteală partea de materiale, manoperă sau săpături. De aceea noi am venit în întâmpinarea cetățenilor cu propunerea să suportăm noi, primăria a avut două proiecte de acest gen, și pe măsură ce primește cereri, le strânge pe toate, face proiect, obține avizele, face licitația și toate acestea durează. În cazul acesta, când racordarea se face gratis, există o diferență  între 12 și 18 luni, uneori chiar mai mult, între momentul depunerii cererii și execuția în teren. Nu facem după fiecare cerere proiect, așteptăm să se strângă 40, 50”, a detaliat Alin Nica.

De asemenea, primarul comunei Moșnița Nouă, Florin Bucur, ne-a declarat că doar pe 40 la sută din străzi sunt rețele de canalizare, localitatea dezvoltându-se într-un ritm alert.

„Din punctul meu de vedere, măsura nu este una rea, este o măsură foarte bună, pentru că până la urmă, dacă primăriile se implică, prin atragere de fonduri sau bugete locale, să creeze nivelul acesta de bunăstare, cred că și cetățenii ar trebui să-și facă datoria să se racordeze la canalizare. Eu cred că măsura este una bună, doar că nu este aplicabilă peste tot. Noi suntem una dintre comunele care nu o putem aplica. Avem poate 40 la sută din comună cu rețea de canalizare și acolo unde există, cetățenii s-au conformat și s-au racordat, 99,9 la sută. Vă spun 100 la sută că ceilalți 60 la sută și-ar dori mâine să avem rețea de canalizare, doar că, din păcate, nu putem chiar să satisfacem nevoile tuturor. Moșnița este într-o dezvoltare foarte mare, suntem depășiți cu intravilanul cu peste 200%. Se dezvoltă foarte rapid și dezvoltatorii pe care-i avem și-au luat ca și obligații să facă rețeaua de canalizare, doar că noi nu avem magistrale pe unele zone. Ne va fi foarte greu să punem în aplicare acele măsuri”, a explicat Florin Bucur.

Comuna Moșnița Nouă numără, oficial, peste 10.000 de locuitori, însă reprezentanții primăriei spun că numărul a depășit 13.000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.