Asiaticii – soluție la criza forței de muncă, dar sunt preferați românii

Asiaticii – soluție la criza forței de muncă, dar sunt preferați românii

0
DISTRIBUIȚI

Zeci de reprezentanţi ai mediului de afaceri timişean, organizaţii patronale, autorităţi publice din teritoriu, dar şi un secretar de stat au încercat, ieri, să găsească la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara soluţii la criza forţei de muncă. Problema este una care se simte tot mai mult, afectează activitatea economică şi pare să devină tot mai mare.

Reprezentanţii Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România, Camera de Comerț Italiană pentru Vietnam, în colaborare cu Clubul Economic German Banat (DWC Banat) și Asociația Centre d’Affaires Timișoara, sub egida Ambasadei Italiei la București, au încercat să găsească cele mai bune modalităţi prin care deficitul de personal să fie evitat. „Are loc un eveniment important pentru noi, dezbatem două teme de actualitate, respectiv promovarea produselor autohtone pe piețele externe și atragerea investițiilor străine în România, dar și o temă de mare actualitate, criza forței de muncă cu care se confruntă toți angajatorii din România, nu numai din Timiș. Cu toate că în județul Timiș, numărul șomerilor a scăzut cu 22,4% față de anul trecut, iată că 81% din angajatori au probleme în găsirea forței de muncă, a angajaților calificați. De aceea Camera de Comerț este preocupată de a organiza evenimente pentru găsirea soluțiilor pentru această criză a forței de muncă”, a declarat Florica Chirță, președintele executiv al Camerei de Comerţ Timiș.

Prezenţa la discuţii a Gabrielei Voicilă, secretar de stat pentru Comerț Exterior în Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a adus în atenţia participanţilor ideea acceptării muncitorilor străini, în acest caz asiatici.


„Fiecare antreprenor român trebuie ascultat cu adevărat, ca să știm care sunt problemele lui, numai împreună putem merge mai departe. Statul român poate să aducă îmbunătățiri legislative cât de multe, dacă noi toți nu vom pune umărul cât să îmbunătățim situația din această țară, nu vom avea șanse. Soluția care este fiabilă în acest moment este să aducem forță de muncă într-adevăr calificată, mai ales din țările extracomunitare. Noi putem să cerem de pe piața europeană muncitori calificați, chiar și cu 3.000 de euro pe lună, dar vă garantez ca nu vor veni, pentru că nu are cine. Nu numai România este o țară în care forța de muncă nu este calificată și care are nevoie de forță de muncă care sa fie calificată. Aceasta este o problemă a întregii Europe și nu numai”, a declarat secretarul de stat.

Primarul Nicolae Robu, prezent la întâlnire, a declarat că acceptă ideea lucrătorilor asiatici, care, de altfel, sunt serioşi, dar insistă că ar trebui să aibă prioritate cetăţenii români veniţi la Timişoara pentru a căuta o slujbă bună. „La Timișoara se simte criza forței de muncă, firmele nu găsesc forță de muncă care se dezvoltă, dar şi având în vedere noile investiții care în permanență se produc în Timișoara. Până la urmă această problemă se rezolvă pentru că vin mereu în Timișoara (n.r. muncitori) din diverse regiuni ale țării, preponderent din partea de sud, inclusiv din zone mai îndepărtate, dar este și un număr important de cetățeni români din Moldova. O soluție ar reprezenta-o și aducerea angajaților din alte țări precum Vietnam, dar în primul rând ar fi de dorit să avem lucrători români, dar acolo unde nu se reușește să se acopere nevoia de forță de muncă cu cetățeni români, nu trebuie să avem rețineri și să apelăm la forță de muncă de unde o putem găsi”, a menţionat, la rândul său, primarul Nicolae Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.