Bănăţenii de la Euro. Patru cărăşeni şi trei timişeni au făcut parte,...

Bănăţenii de la Euro. Patru cărăşeni şi trei timişeni au făcut parte, de-a lungul timpului, din planurile naţionalei la turneele finale continentale

0
DISTRIBUIȚI
Actualul selecţioner a fost prezent la două turnee finale. Foto: frf.ro

În prima jumătate a secolului trecut România se baza la Campionatele Mondiale în mare parte pe fotbalişti bănăţeni. În epoca modernă, la turneele finale continentale prezenţa timişorenilor şi reşiţenilor a fost una redusă, dar de luat în seamă. Cărăşenii Dorinel Munteanu şi Cristian Chivu şi-au adus aportul la singura victorie obţinută de „tricolori” la Euro.

Aflat într-un uşor con de umbră la mijlocul anilor ’80. Fotbalul bănăţean nu a avut reprezentant la lotul naţional cu ocazia Campionatului European din 1984, prima ediţie a competiţiei continentale la care România a participat. Cei mai apropiaţi „tricolori” de zona vestică a ţării au fost hunedorenii Romulus Gabor, Mircea Rednic şi Aurel Ţicleanu, dar şi arădeanul Marcel Coraş. Turneul din Franţa a avut doar opt echipe la start iar selecţionata condusă de Mircea Lucescu nu a depăşit faza grupelor, clasându-se pe 7 la general cu o remiză şi două înfrângeri.

Gol-fantomă pentru Munteanu

Următoarea calificare a României la Euro a venit abia 12 ani mai târziu, când fotbalul „s-a întors” în Anglia. A fost totodată prima ediţie cu 16 participante iar selecţionerul Anghel Iordănescu se baza acum pe doi bănăţeni într-o generaţie considerată şi acum „de aur”. Alături de vedetele Mondialului din SUA, Gică Hagi sau Florin Răducioiu, în lotul pentru Euro ’96 s-au regăsit cărăşenii Dorinel Munteanu şi Miodrag Belodedici. Primul avea să devină după retragerea „Regelui” cel mai selecţionat fotbalist la naţională, în timp ce elegantul „Belo” era deja dublu câştigător al Cupei Campionilor, o dată cu Steaua şi apoi cu Steaua Roşie Belgrad. Turneul britanic avea să fie însă poate cel mai dezamăgitor în comparaţie cu aşteptările. După acel loc 5 de la CM, România nu a reuşit să câştige niciun meci în Grupa B continentală.

Fiecare meci a adus frustrări. Ambii bănăţeni din lot au fost titulari în primele două jocuri. La debutul cu Franţa a fost un 0-1 în care Dugarry l-a păcălit pe Stelea la Newcastle. Următorul joc avea să aducă şi mai multe discuţii. Bulgaria a deschis scorul pe acelaşi „St. James’s Park” după o acţiune a vedetei Stoichkov. „Tricolorii” nu au renunţat la luptă şi au reuşit chiar să marcheze prin bănăţeanul Dorinel Munteanu după jumătate de oră de joc. Mijlocaşul lui FC Koln a prins un trasor de la 25 de metri, balonul a muşcat transversala, a căzut în spatele liniei porţii apărate de Kishishev şi a sărit apoi înapoi în teren. Reuşita nu a fost însă văzută de cine trebuie, adică de către arbitrul danez Peter Mikkelsen, lucru care nu s-ar fi întâmplat cu tehnologia de azi. De altfel, golul lui „Munti” neacordat a fost unul dintre argumentele introducerii tehnologiei liniei porţii în prezent la marile competiţii. Cum România a pierdut şi al doilea meci din grupă, jucătorii „Generalului” erau deja eliminaţi. În ultimul meci, pierdut tot la limită, 1-2 la Leeds cu Spania şi în care marcator a fost Răducioiu, doar Munteanu a jucat dintre cărăşeni, fiind introdus în repriza a doua.

Chivu şi Munteanu. Foto: Getty Images

Patru bănăţeni la cel mai bun Euro!

Patru ani mai târziu, la ediţia din Belgia şi Olanda, numărul bănăţenilor selecţionaţi s-a dublat. Sub comanda lui Emerich Jenei, Caraşul a rămas cu cei mai mulţi reprezentanţi din zonă, trei acum. Pe lângă Dorinel Munteanu şi Miodrag Belodedici, a fost înregimentat şi puştiul-minune Cristian Chivu, reşiţean care impresiona deja la Ajax Amsterdam în Olanda. Alături de ei „tricolorii” se bazau, în sfârşit la Euro, şi pe un timişorean. Cosmin Contra, nimeni altul decât actualul selecţioner.

România a debutat la această ediţie pe 12 iunie 2000, la Liege, cu o remiză în compania Germaniei. Munteanu şi Chivu au fost titulari iar Contra a intrat pe parcurs. Dar a fost un 1-1 mai bun pentru nemţi la acea dată după ce Viorel Moldovan, viitor jucător şi la Politehnica Timişoara, deschisese devreme scorul. Meciul următor e unul de tristă amintire, un 0-1 cu Portugalia la Arnhem. Joc început de această dată şi cu „Guriţă” titular alături de Chivu şi Munteanu. În ciuda eşecului „tricolorii” au rămas în cărţi pentru calificare, dar aveau nevoie de o victorie în faţa Angliei. Iar echipei pregătite de Kevin Keegan îi ajungea şi o remiză pentru a ajunge în sferturi. Calculele britanicilor nu l-au vizat probabil pe fundaşul stânga care avea să ajungă mai târziu şi căpitanul Romei. Rămâne secretul lui Chivu cât de mult şi-a dorit să trimită cum a făcut-o în minutul 22 al întâlnirii de la Charleroi. Cert e că balonul a fost săltat din banda stângă peste un Nigel Martyn surprins, a lovit vinclul opus şi a intrat în poartă spre surprinderea tuturor. Un prim gol de poveste la naţională pentru fotbalistul care avea atunci doar 19 ani. După jumătate de oră, prin accidentarea lui Popescu şi introducerea lui Belodedici în locul său, toţi bănăţenii din lot au fost prezenţi în acelaşi timp pe gazon.


Englezii nu s-au pierdut însă cu firea şi au întors rezultatul până la pauză prin Shearer (penalty) şi Owen. La reluare însă Dorinel Munteanu a izbutit să marcheze şi el un gol superb. „Optarul” României a preluat pe piept şi a trimis din voleu în poarta Albionului. La 2-2 tot insularii se calificau şi aşteptau fluierul final. Dar în minutul 89 „tricolorii” au beneficiat de asemenea de un 11 metri. Ionel Ganea, şi el viitor atacant la Poli, a luat mingea hotărât şi a adus o victorie în extremis pentru „tricolori”. La doi ani distanţă de la succesul de la CM 1998 în faţa aceleiaşi naţiuni (2-1).

Din păcate, în sferturi, la Bruxelles în calea României s-a aflat Italia, viitoarea finalistă. Francesco Totti a marcat ambele goluri ale partidei (scor 2-0). „Tricolorii” i-au avut în teren pe bănăţenii Munteanu, Belodedici şi Chivu, în timp ce Contra era suspendat după „galbenul” văzut cu englezii. A fost un joc în care Gică Hagi ar fi putut readuce naţionala în cărţile calificării. Decarul nostru a trimis în bară, dar în repriza secundă a fost eliminat după ce i-a rupt piciorul lui Conte. Euro 2000 a rămas totodată şi cea mai bună participare a naţionalei la turneul final continental.

Din opt în opt ani

A fost nevoie de opt ani pentru ca România să participe la un nou turneu final de orice fel. În 2008, în Elveţia şi Austria aşteptările erau temperate într-o grupă europeană grea. Victor Piţurcă a avut şi el patru bănăţeni sub comandă. De această dată a fost egalitate numerică între cărăşenii şi timişenii chemaţi. Au rămas în lot Contra şi Chivu, fotbalişti rutinaţi la cele mai puternice cluburi din Europa. Lor li s-au alăturat Paul Codrea şi Cosmin Moţi. Primul, un mijlocaş cu aproape o întreagă carieră în Italia, iar cel din urmă un fundaş remarcat la Dinamo. La această ediţie Politehnica Timişoara l-a avut selecţionat pe Marius Popa, orădeanul a fost însă soluţie de rezervă pentru postul de portar.

În primul meci, Contra şi Chivu au fost titulari iar Codrea a intrat pe parcursul duelului cu Franţa, un 0-0 la Zurich considerat cel mai plictistitor meci al campionatului. Cei trei au fost apoi împreună din primul minut al duelului cu Italia, scor 1-1. Joc în care Adrian Mutu a oferit iluzia unei posibile calificări. A marcat, dar a şi ratat un penalty pe final. Calificată deja mai departe, Olanda a băgat rezervele şi i-a invitat pe „tricolori” la atac în ultima rundă a grupei C. Dar România a fost derutată, chiar Paul Codrea şi-a trecut în cont o ocazie imensă. Concluzia timişoreanului a fost amuzantă: „Până si bunică-mea, de 80 de ani, mi-a zis că ea dădea gol de acolo”. Iritaţi de stângăciile noastre, olandezii au marcat uşor două goluri şi au trimis acasă delegaţia din Carpaţi.

Paul Codrea

Tot opt ani de zile a durat aşteptarea României pentru următoarea aventură la un turneu important. Vorbim de o revenire după 32 de ani în Franţa, cu Anghel Iordănescu la cârmă, readus mai degrabă pe criterii nostalgice. Calificată de pe locul 2 la prima ediţie cu 24 de ţări, România s-a bazat pe doar doi bănăţeni: reşiţeanul Cosmin Moţi, „supravieţuitor” al generaţiei 2008, respectiv timişoreanul Gabriel Torje, aflat deja în regres. De remarcat că în lot au mai figurat câţiva jucători crescuţi pe Bega: Costel Pantilimon (ex-Poli), Dragoş Grigore (ex-CFR Timişoara) şi Steliano Filip (ex-LPS Banatul).

„Tricolorii”, reprezentanţi deja ai unui fotbal sărac, au făcut o figură decentă în meciul de deschidere al competiţiei, contra Franţei la Paris. Torje a intrat pe final, doar pentru a fi martorul execuţiei câştigătoare a lui Payet. Un 2-1 pentru Franţa în care Bogdan Stancu reuşise să restabilească egalitatea de la punctul cu var. Tot Stancu, şi tot din 11 metri, a deschis scorul în al doilea meci din Grupa A. În care Gabi Torje a fost integralist. România a făcut 1-1 cu Elveţia, o altă trupă solidă, şi păstra şanse de calificare, mai ales că şi unele formaţii de pe locul 3 puteau prinde optimile în noul format. Meciul care putea schimba faţa naţionalei s-a transformat însă într-o eliminare ruşinoasă. „Tricolorii” au fost învinşi cu 1-0 de modesta Albania. La Lyon, Torje a intrat în partea a doua, dar Moţi a rămas cu două participări şi niciun joc la turneele finale.

Rămâne de văzut dacă din postura de selecţioner Cosmin Contra va reuşi să ducă naţionala la Campionatul European din 2020, care va găzdui jocuri şi la Bucureşti. La capitolul bănăţeni, „Guriţă” mizează deocamdată în calificări pe timişoreanul Romario Benzar şi reşiţeanul Cosmin Moţi.

Bănăţenii participanţi la Euro:

Franţa 1984: –

Anglia 1996: Dorinel Munteanu (FC Koln) şi Miodrag Belodedici (Villareal);

Belgia & Olanda 2000: Dorinel Munteanu (1 gol, Wolfsburg), Cristian Chivu (1 gol, Ajax), Miodrag Belodedici (Steaua), Cosmin Contra (Deportivo Alaves);

Austria & Elveţia 2008: Cosmin Contra (Getafe), Cristian Chivu (Inter), Paul Codrea (Siena), Cosmin Moţi (Dinamo);

Franţa 2016: Cosmin Moţi (Ludogorets), Gabriel Torje (Osmanlispor).

*în paranteză sunt trecute golurile reuşite, dacă e cazul, şi echipa de care aparţineau la momentul selecţionării

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.