Băsescu, atac la magistrați: „În loc să-și corecteze singuri sistemul, au dat...

Băsescu, atac la magistrați: „În loc să-și corecteze singuri sistemul, au dat ocazia politicienilor să se urce cu picioarele pe justiție”. Ce greșeală admite că a făcut ca președinte

0
DISTRIBUIȚI

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a declarat, astăzi, în fața studenților de la Universitatea de Vest din Timișoara că realizarea cea mai mare a mandatelor sale este justiția, dar a recunoscut și că a făcut și greșeli când a numit oameni prea tineri, fără experiență, în funcții cheie.

„O să vă surprindă. Eu am luat justiția la stadiul la care și voi sigur nu ați prins, apăreau în presă stenograme din Kiseleff, unde e sediul unui partid politic socialist, în care domna Stănoiu și premierul din acea vreme stabileau liste cui se fac dosare. Așa am luat eu justiția în 2004. Sigur, justiția a progresat formidabil, dar am protejat-o de ingerințe politice, de ingerința partidelor. Nu vă luați după ce spun ăștia, că habar nu avem că se face un dosar și cui, inclusiv fratelui meu. Nu am știut”, a susținut Băsescu în fața studenților.

Fostul președinte a considerat că una dintre marile greșeli a fost că justiția nu a reacționat la timp când au apărut informații despre abuzurile comise.


„Din păcate. Justiția în loc să și le elimine singură, a creat exemple care acum dau apă la moară unor ticăloși care vor să o demoleze cu totul, să o pună sub control, în loc să corecteze ce trebuia corectat.  Sunt abuzuri? Foarte bine. Ce argumente ai? Cei care considerați că nu au probe împotriva voastră depuneți și vă aprobăm un recurs ca să fie rejudecat procesul. Procurorul care a făcut înscenarea cu declarații, dat afară din magistratură. Din nou, ei trebuiau să o facă pentru că au toată autoritatea prin CSM. În schimb, nefăcând nimic și protejându-i, spunând ca noi băieți cinstiți, am mai făcut și noi o înscenare acolo, un martor fals, dar un om a intrat în pușcărie. În loc să-și corecteze singuri sistemul, au dat ocazia politicienilor să se urce cu picioarele pe justiție. A fost o mare greșeală. Îmi pare rău de ce se întâmplă acum pentru că a fost cea mai mare realizare a mea justiția. A fost acoperită de balele minciunii. Mă înfurii când vorbesc de asta. Și o propagandă formidabilă să desființăm tot”, a susținut Traian Băsescu.

Fostul președinte a explicat abuzurile din justiție a apărut când structurile acestei puteri „au simțit că sunt foarte independenți, unii dintre șefi de astfel de instituții (cu referire la CSM și șefi de parchete, n.a.) au simțit gustul puterii. Din păcate, i-am numit foarte tineri, fără experiență de viață pe mulți dintre ei și nu au putu să-și controleze această dorință de ați manifesta puterea. O să înțelegeți mai încolo ce vă spun acum”. Traian Băsescu a susținut că „nu am avut tentația puterii absurde când am intrat în politică pe care cei fără o experiență o au. I-am văzut cum au evoluat deoarece a văzut ce înseamnă puterea când era căpitan de navă.

Foto: Virgil Simonescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.