Consilier prezidențial: Guvernul nu are bani pentru pensii. PSD: „Declarații aberante”

Consilier prezidențial: Guvernul nu are bani pentru pensii. PSD: „Declarații aberante”

0
DISTRIBUIȚI

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu a declarat, vineri, că există pericolul ca banii destinați pensiilor să fie insuficienți, calculele indicând faptul că sumele păentru aceste plăți su fost subestimate în proiectul de buget pe 2019.

„În proiectul de buget pus în dezbatere publică pe 31 ianuarie cheltuielile cu pensiile din bugetul asigurărilor sociale de stat erau prevăzute la 69,3 miliarde de lei. După doar o săptămână în bugetul adoptat de guvern în 8 februarie cheltuielile cu pensiile au devenit 68,1 miliarde lei, deci cu 1,2 miliarde lei mai puțin. Aceste prevederi au fost apoi votate în Parlament pe 15 februarie. Este deosebit de importantă clarificarea acestei situații care poate arăta că banii din buget nu asigură necesarul pentru plata tuturor pensiilor. Calculele ne arată cheltuieli cu pensiile subestimate cu circa 1,4 miliarde lei”, a declarat consilierul prezidențial Cosmin Marinescu.

El a mai spus că o estimare se poate face luând în considerare cheltuielile cu pensiile din ultimele două luni ale anului precedent.

„Atunci cheltuiala lunară a fost 5,51 miliarde lei. Luăm în considerare apoi majorarea punctului de pensie cu 15% de la 1 septembrie 2019, așa cum guvernul a anunțat și astfel ar rezulta un necesar de 69,5 miliarde lei. Solicităm să se clarifice aceste aspecte și existe asigurarea că sumele destinate pensiilor vor fi incluse integral pentru întreg anul”, a adăugat consilierul prezidențial de la Departamentul Politici Economice și Sociale al Administrației Prezidențiale.

PSD: În loc să transmită un mesaj de 8 martie, consilierul lui Iohannis a făcut declarații aberante

Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că în loc să transmită un mesaj de 8 martie, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu „a ieșit cu o declarație aberantă despre pensii din care niciun economist nu a înțeles absolut nimic”.

„A ieșit consilierul lui Klaus Iohannis de la Cotroceni chiar în ziua de 8 martie și în loc să transmită un mesaj tuturor femeilor din România de La mulți ani în această zi în care le serbăm pe toate, a ieșit cu o declarație aberantă despre pensii, declarație care se repetă la fiecare trei luni.


De când suntem la guvernare și de când este Klaus Iohannis președinte tot ne spune că nu sunt bani de pensii, dar în același timp guvernul mărește regulat pensiile și salariile. Mai mult decât atât, din declarația consilierului lui Klaus Iohannis niciun economist nu a înțeles absolut nimic, pentru că atât de multe aberații au fost emise în direct, încât cei care se pricep la economie și la buget au senzația tot mai acută că de la Cotroceni sunt luați peste picior specialiștii în astfel de chestiuni tehnice”, a declarat Codrin Ștefănescu.

El a mai spus că președintele Klaus Iohannis trebuie să răspundă „în fața românilor și poate în fața legii pentru deciziile aberante și antinaționale”.

„În timp ce blochează încă bugetul, în teritoriu economia României este afectată, iar autoritățile locale pierd în fiecare lună 300 de milioane de lei, iar pe plan extern România trebuie să se împrumute la dobânzi mai mari, deși avem bani. Iohannis trebuie să-și asume aceste pierderi și să răspundă la un moment dat în fața românilor și poate în fața legii pentru deciziile astea aberante și antinaționale pe care le ia”, a mai spus secretarul general al PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.