Creşte durata de valabilitate a cardului european de sănătate. Cum îl poți...

Creşte durata de valabilitate a cardului european de sănătate. Cum îl poți obține

0
DISTRIBUIȚI
Foto: a1.ro

Românii care se deplasează în străinătate în scop turistic sau de afaceri vor avea o grijă mai puţin de rezolvat înainte de sejur. Casă Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș a anunţat că s-a modificat valabilitatea cardului european de asigurat. Astfel, perioada de valabilitate a cardului european este de 2 ani de la data emiterii, faţă de situaţia de până acum când valabilitatea instrumentului respectiv era de un an de la emitere. Cardul European se eliberează la solicitarea asiguraților și este gratuit.

„Pentru ca o persoană să beneficieze de cardul european de asigurat este nevoie, în primul rând ca persoana care solicita acest document, să aibă calitatea de asigurat.


Dacă această condiție este îndeplinită, se completează o cerere tip, cu datele de identificare ale asiguratului, la care se anexează o  copie după buletin/cartea de identitate. În cazul copiilor care nu au 14 ani, părinții trebuie să atașeze și  o copie după certifcatul de nastere”, a declarat președintele-director general CJAS Timiș, Victor Dumitrașcu.

Conform datelor Casei, de la începutul anului au fost înregistrare la CJAS Timiș un număr de 2.520 de astfel de cereri. Cardul european de asigurat este documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestații medicale necesare în cadrul unei șederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene. Acest document se eliberează la cererea persoanei asigurate, pentru deplasări scurte în afara granițelor României și este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE. Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este conditionată de prezentarea acestuia. Cardul european de asigurat conferă dreptul de a beneficia de asistență medicală necesară în cursul unei șederi temporare într-un stat membru al UE, dar nu acoperă situația în care asiguratul se deplasează într-un stat membru UE în scopul de a beneficia de tratament medical pentru afecțiuni preexistente deplasării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.