Despre putere, privilegii şi proprietăţi. Blazoanele uitate ale nobililor din Banatul Austro-Ungar

Despre putere, privilegii şi proprietăţi. Blazoanele uitate ale nobililor din Banatul Austro-Ungar

0
DISTRIBUIȚI

În cadrul proiectului „Serile patrimoniului”, organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, sala Studio Art a Casei Artelor de pe strada Augustin Pacha găzduieşte joi, 28 martie, de la ora 18.00, conferinţa „Blazoane uitate. Nobilii imperiului în cultura şi administraţia din Banatul Austro-Ungar”, susţinută de Bogdan Bumbăcilă, membru al asociaţiei Expose Architecture, care are ca principal scop promovarea identităţii culturale.

O prelegere despre putere, privilegii şi proprietăţi, dar şi despre obligaţii şi implicare în viaţa socială, despre felul în care nobilimea îşi îndeplinea îndatoririle faţă de familie şi societate. „Vieţile familiilor nobiliare au incitat întotdeauna imaginaţia oamenilor, indiferent de naţie, cultură sau timpuri.


Stilul de viaţă opulent, puterea, facilităţile oferite de monarhi şi proprietăţile imense, de cele mai multe ori, nu au fost singurele caracteristici. Atributul de nobil trebuia înţeles şi ca o responsabilitate pentru societatea în care familia trăia. Ca şi astăzi, banii au putut constitui un mijloc bun pentru o educaţie înaltă. Mulţi dintre membrii acestor familii au beneficiat de instruire în şcoli europene cu tradiţie şi câteva valori bine sădite în familiile vechi îi rechema acasă unde îşi aduceau aportul în sectorul cultural şi administrativ local sau dezvoltarea regiunii unde familia deţinea pământ sau reşedinţe. De cele mai multe ori, impactul muncii lor devenea unul la nivel naţional, remarcându-se ca şi academicieni, politicieni, compozitori.

Prezentarea îşi propune rememorarea câtorva dintre aceste personalităţi care s-au remarcat ca promotori sau care au ieşit efectiv din timpurile lor şi care uneori datorită discreţiei aferente statutului lor de nobili şi trecerii timpului, tind să rămână uitate” sunt câteva repere ale temei abordate, dezvăluite de Bogdan Bumbăcilă.

Rezervările se fac pe adresa de mail arheologie@culturatimis.ro , în limita locurilor disponibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.