Dezinfectanți diluați folosiți în zeci de spitale din țară. Percheziții la firmele...

Dezinfectanți diluați folosiți în zeci de spitale din țară. Percheziții la firmele distribuitoare UPDATE Un spital din Timiș, printre clienți

0
DISTRIBUIȚI

spital curatenie

Dezinfectanţi pentru spitale care nu îndeplineau standardele corespunzătoare privind distrugerea microbilor au fost utilizaţi în peste 30 de spitale din ţară, a anunțat, marţi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

„Menționez că aceste biocide se folosesc pentru dezinfecția suprafețelor și pentru dezinfecția instrumentarului, instrumentarul care merge ulterior la sterilizare. Pot să vă spun că sunt în peste 30 de spitale din toată țara, dar repet în momentul în care s-a constatat această neconformitate s-a reverificat și apoi s-a dispus retragerea acestor produse. Analizele au fost făcute din proprie inițiativă, noi efectuăm controale tematice, noi am spus că ne interesează siguranța pacienților, se pare că nu am fost luați în serios de către anumiți producători și distribuitori”, a declarat Sorina Pintea, în cadrul unei conferințe de presă la Ministerul Sănătății.

Ministrul a precizat că firmele au fost amendate cu 35.000 de lei. „În momentul în care am constatat aceste neconformități, inspecția sanitară din cadrul Ministerului Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică din București și Prahova să verifice aceste firme. Nu au găsit pe nimeni. Probabil au fost anunțați că vor fi verificați. Noi am încercat să facem aceste verificări, pentru că așa scrie legea. S-au aplicat și amenzi, în valoare de 35.000 de lei, conform legii. De altfel, vă spuneam că lucrăm la majorarea acestui cuantum al amenzilor, dar lucrurile nu au fost în regulă. (Produsele distribuitorilor din Prahova – n.r.) au ajuns la spitalele din București”, a completat Pintea.

Reacția ministrului Sănătății vine în condițiile în care Poliția Română a anunțat, marți, că polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, fac cinci percheziţii domiciliare, în București și județele Ilfov și Prahova, la domiciliile unor persoane fizice și la sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăți comerciale ce produc, importă și comercializează produse biocide, într-un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate.

Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate și vândute către diverse spitale produse biocide utilizate la dezinfecția suprafețelor, care însă nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor.

Reprezentantul unei societăți comerciale din Prahova vizată de perchezițiile la firme care ar fi vândut spitalelor dezinfectanți care nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor a declarat, marți, că toate testările sunt făcute la laboratoare acreditate din Uniunea Europeană, iar la cele din Germania au ieșit conforme.

„Noi nu suntem decât o firmă credibilă.


Atâta timp cât sunt o firmă corectă în județul ăsta și plătesc impozite, iar toate, absolut toate testările sunt făcute la laboratoare acreditate din Uniunea Europeană, nu avem ce să comentăm (…). Probabil că doamna ministru (ministrul Sănătății – n.r.) are alte interese. Cred! (…) Am toate avizele, tot ce trebuie, ceea ce se întâmplă în România este un haos”, a spus reprezentantul firmei respective.

Acesta a adăugat că a avut „controale peste controale” și după scandalul HexiPharma. „Și mă vedeți că tot aici sunt, și eu și soțul meu. Nu-mi asociați firma cu HexiPharma. (…) Am dat testare cu sigiliu de la Sanepid pe ele și au ieșit la laboratoare din Germania, au ieșit conforme, numai că laboratorul de la Iași din România nu este conform.(…) Sunt atât de supărată încât cred că voi da statul român în judecată”, a spus sursa citată.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că perchezițiile polițiștilor vizează firma SC Al Carina SRL, care este a doua cea mai mare firmă în acest domeniu și care ar fi livrat spitalelor dezinfectanți mult diluați.

O altă percheziție este la omul de afaceri Dan Cruceanu, acționarul firmei.

UPDATE Spitalul orășenesc „Dr. Karl Diel” din Jimbolia, județul Timiș, a cumpărat de două ori dezinfectanți de la firma SC Al Carina SRL, care a fost vizată de perchezițiile la societăți care ar fi vândut spitalelor dezinfectanți care nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor. Directorul unității medicale, Daniela Cîrlig, ne-a declarat că spitalul a achiziționat două tipuri de dezinfectanți, în ultimele luni, însă nu a fost înregistrate probleme.

„Am cumpărat două tipuri de dezinfectanți de la Al Carina SRL, Trioton și Oxidice. Noi mergem pe cumpărături în funcție de necesități. Am achiziționat dezinfectant în noiembrie anul trecut și în februarie anul acesta. Nu au fost încă retrase, Ministerul Sănătății nu ne-a informat asupra lor. Nu am avut probleme până acum, noi facem testele săptămânale și nu am avut probleme. Rata infecțiilor intraspitalicești este foarte mică, anul trecut am avut înregistrate doar trei cazuri”, a afirmat Daniela Cîrlig.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.