Duminică trecem la ora de vară. Parlamentul European a decis că schimbarea...

Duminică trecem la ora de vară. Parlamentul European a decis că schimbarea nu va mai fi obligatorie

0
DISTRIBUIȚI

Pe 31 martie, românii îşi vor da ceasurile înainte pentru a trece la ora de vară. Concret, ora 03.00 va deveni ora 04.00, iar din această cauză ziua de 31 martie va avea numai 23 de ore. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.

Renunţarea la ora de vară continuă să fie un subiect de actualitate pentru Parlamentul European, iar astăzi oficialii de la Bruxelles au votat în favoarea unei propuneri de renunțare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene, informează BBC.

Potrivit acestei propuneri, fiecare stat membru al Uniunii Europene va avea dreptul să decidă până în 2021 dacă va păstra actualul sistem sau va renunța la schimbarea orei.

Potrivit legislației comunitare actuale, toate cele 28 de state membre trec la ora de vară în ultima duminică din martie și înapoi la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie.

Decizia Parlamentului European a fost luată cu 410 voturi pentru și 192 împotrivă.


Votul nu este unul decisiv, dar această hotărâre va fi baza negocierilor cu statele membre pentru forma finală a legii.

Comisia Europeană a propus în luna septembrie încetarea trecerii la ora de vară după ce un sondaj realizat la nivel european a arătat că majoritatea cetățenilor Uniunii Europene ar fi de acord cu o astfel de măsură. La sondaj au răspuns 4,6 milioane de persoane, dintre care 84% s-au declarat în favoarea renunțării la modificarea orei. Sondajul a fost, însă, criticat, întrucât 70% dintre respondenți au fost cetățeni germani.

Trecerea la ora de vară a fost introdusă în timpul Primului Război Mondial în scopul economisirii energiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.