E oficial, președintele Iohannis va convoca un referendum pentru 26 mai: „Golăneala...

E oficial, președintele Iohannis va convoca un referendum pentru 26 mai: „Golăneala PSD a depășit orice limită”

0
DISTRIBUIȚI

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că va convoca un referendum pe probleme din justiție în data de 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, motivând că „așa nu se mai poate”.

„Este cert. Voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindcă așa nu se mai poate. PSD continuă asaltul la adresa justiției, declanșat încă de când a preluat guvernarea. De data aceasta pesediștii vor să dea OUG prin care să modifice codurile penale”, a declarat Klaus Iohannis.

Deciziza vine ca urmare a discuțiilor pe care șeful statului le-a avut cu societatea civilă pe această temă. „Golăneala PSD a depășit orice limită. Nu e nici în spiritul Constituției, nu servește nici echilibrului democratic în stat ca Guvernul să apeleze constant la Ordonanțe de Urgență”, a spus președintele.

Președintele Kaus Iohannis a mai declarat că, în momentul de față, odată cu anunțul privind convocarea unui refrendum pe data de 26 mai, este ilegitimă emiterea unei ordonanțe de urgență în domeniul Justiției, „eludând astfel orice control de constituționalitate înainte de intrarea în vigoare a ordonanței.


Trebuie să punem punct acestei practici și trebuie să o facem acum. Dilentatismul și incompetența caracterizează modul în care guvernează PSD. Când se împletește cu intenția de a legifera în favoarare infractorilor atunci avem imaginea unui dezastru pentru România. Adoptarea unei astfel de OUG ar intra în conflict cu Parlamentul, câtă vreme Codul penal se discută în Parlament. Pesediștii trebuie să oprească aceste atacuri asupra justiției, pesediști trebuie să înțeleagă că justiția nu este la bunul lor plac. Sunt lucruri pentru care oamenii au ieșit în stradă. E evident că PSD încearcă să ignore aceste lucruri, dar vă dau o veste. Nu o mai pot face. Justiția e o chestiune de interes național. E dreptul meu să chem oamenii să își exprimă opinia cu privire la chestiuni de interes național. PSD încearcă să deturneze statul român făcând legi în propriul interes. E ilegitimă o OUG în această materie înainte ca voința cetățenilor să fie exprimată la referendum”, a spus Klaus Iohannis.

„De ce vă este frică de referendum domnilor pesediști? În loc să amenințați că faceți secții separate pentru alegeri și pentru votul la referendum. Încetați și întoarceți-vă către români”, a mai spus președintele.

Premierul Viorica Dăncilă a discutat, joi, într-o teleconferință cu Frans Timmermans, aceasta promițându-i prim-vicepreședintelui Comisiei Europene că Guvernul nu va adopta în ședința de vineri o ordonanță de urgență pentru modificarea codurilor penale, au declarat surse politice pentru Mediafax. De asemenea, sursele citate au precizat că va continua colaborarea Comisiei de experți de la Bruxelles cu Guvernul în vederea punerii în aplicare a recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). Executivul se reunește, vineri, în ședință, începând cu ora 8.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.