Exodul inteligenței. De ce fug elevii eminenți de România

Exodul inteligenței. De ce fug elevii eminenți de România

0
DISTRIBUIȚI

În fiecare an, elevi buni de la liceele din Timișoara aleg să plece la studii în străinătate. Marea Britanie, Olanda sau Danemarca sunt câteva dintre țările căutate de elevi. Majoritatea nu se mai întorc, iar cei care, totuși, vin în România, vor să o schimbe în bine.

„Consider plecarea mea la studii în străinătate ca un pas în față”, a povestit Mihai Bacoș-Cosma. Acesta este înscris în clasa a XII-a, la Colegiul Național Bănățean, la specializarea Științe ale Naturii, și încă din primii ani de liceu a știut că nu vrea să facă facultatea în România. În clasa a X-a, Mihai a fost impresionat de ce a descoperit în Italia, când a participat la un schimb de experiență, iar ulterior a început să se documenteze despre ce presupune studiul în Olanda. Asta în condițiile în care fratele său mai mare este deja înscris la Medicină în această țară.

„În primul rând, am vrut să-mi satisfac propria curiozitate despre studiul în străinătate. Când am fost în schimbul de experiență în Italia, mi-a plăcut foarte mult ideea de a cunoaște o altă cultură, de a interacționa cu oameni diferiți”, a precizat Mihai. Elevul timișorean a aplicat la trei universități din Olanda, iar în această iarnă a aflat că a fost admis la două dintre acestea. Acum trebuie să aleagă. „Voi merge la cea din Tilburg, pentru că este mai de top, voi studia Administrarea Afacerilor Internaționale”, a detaliat liceanul.

Mihai a aplicat pentru Universitatea din Tilburg online. Astfel, a scris câteva eseuri, a susținut un interviu online și a completat un chestionar, reprezentanții instituției fiind curioși să afle cum gândește elevul timișorean. De asemenea, Mihai le-a trimis celor de la universitatea olandeză și notele din anii de liceu, elevul fiind admis cu două condiții: să obțină examenul Cambridge avansat, ceea ce demonstrează că știe limba engleză aproape la perfecție, și să aibă la Bacalaureat cel puțin media opt la Matematică.

„Îmi place ideea aceasta, consider plecarea mea la studii în străinătate ca fiind un pas în față. Acolo voi avea oportunitatea să îmi iau un job part-time, iar prin venitul pe care l-aș obține să acopăr o mare parte din cheltuieli, ceea ce în România nu este posibil. România este un stat membru al Uniunii Europene și avem un mare avantaj în ceea ce privește studiile universitare. Voi plăti taxe de școlarizare în jur de 2.000 de euro pe an, studenții care sunt din afara UE plătesc aproximativ 40.000 de euro. De obicei, în primul an stai în cămin, apoi îți găsești cazare în altă parte. Universitatea din Olanda are cămine de o cameră, în care stă o singură persoană, iar prețurile variază între 350 și 700 de euro, în funcție de condiții, spațiu, locație. Plus mâncarea și alte cheltuieli. Părinții mă susțin și mă încurajează, mi-au lăsat libertatea de a alege unde doresc să studiez”, a povestit Mihai Bacoș-Cosma.

Elevul timișorean este încântat de faptul că la finalul studiilor va avea un loc de muncă „garantat”. De altfel, Mihai spune că nu se gândește să se mai întoarcă în România după ce va termina facultatea. „Deocamdată nu doresc să mă întorc în țară după terminarea studiilor. Am fost și în Olanda, am vizitat și alte țări, eu de acolo m-aș duce mai departe. De ce să mă întorc aici, la monotonia asta? Sunt deja de 18 ani în Timișoara. Nu-mi place monotonia. Cu siguranță m-am gândit și la partea financiară, dar până la urmă, banul este doar un obiect, ne ajută, dar eu vreau să am satisfacția că știu să practic bine o meserie și să lucrez într-un mediu cât mai favorabil. Știu că în Olanda se insistă mult mai mult pe practică decât în România”, a detaliat Mihai Bacoș-Cosma.

Opțiuni în Marea Britanie

Un alt elev al Colegiului Național Bănățean decis să plece la studii în străinătate este Raul Rădulescu, înscris tot la specializarea Științe ale Naturii, în clasa a XII-a. În total, elevul timișorean a aplicat la cinci universități de prestigiu din Marea Britanie, iar recent a aflat că a fost admis la King’s College, iar în data de 25 martie trebuie să susțină un interviu pentru Imperial, ambele aflate în Londra.

„Vreau să studiez ingineria medicală și mai departe aș dori să creez anumite echipamente pentru spitale, să ajut oamenii bolnavi. Specializarea Inginerie Medicală mi se pare una interesantă, care aduce la un loc pasiunile mele din timpul școlii: fizica, chimia și biologia. Am participat la mai multe olimpiade, am făcut și voluntariat”, a povestit Raul.

Elevul timișorean se laudă că în clasa a XI-a, dar și în primul semestru din acest an școlar a terminat cu media zece. De asemenea, Raul Rădulescu se pregătește intens pentru examenul de Bacalaureat, pentru că își dorește să obțină o medie aproape de zece pentru a ajunge la universitatea dorită.

„Aș vrea să plec la studii în străinătate pentru a avea o altă perspectivă asupra învățării, iar apoi îmi doresc să aduc cea mai modernă tehnologie din domeniul medical și în România.


O să rămân acolo, inevitabil, mai mulți ani după ce termin studiile, dar apoi mă întorc în România. Am auzit că se învață foarte bine la universitățile la care am aplicat, m-am documentat și am aflat că sunt facultăți bune acolo. Ingineria medicală este un domeniu care mă pasionează foarte mult și îmi doresc, pentru că îmi doresc să îi ajut și pe alții”, a detaliat elevul timișorean.

Raul Rădulescu a trebuit să trimită universităților britanice câte o scrisoare de intenție, dar și una de recomandare. Liceanul speră să fie admis la Imperial, însă pentru asta ar avea nevoie de o medie de peste 9.50 la examenul de Bacalaureat.

„Pe lângă scrisoarea de intenție, a mai fost nevoie de o scrisoare de recomandare din partea unui reprezentant al școlii. Aceasta a fost scrisă de către Miana Barta, diriginta și profesoara mea de matematică. Dânsa m-a susținut foarte mult de-a lungul celor patru ani ai liceului și m-a încurajat să aplic în străinătate deoarece a observat afinitatea mea și pentru celelalte științe exacte”, a adăugat Raul. În Marea Britanie, costurile de școlarizare sunt asigurate de stat printr-un împrumut oferit studenților, urmând ca în momentul în care se va angaja, Raul să restituie banii.

15 elevi pleacă din țară

Sorin Ionescu, directorul Colegiului Național Bănățean, ne-a declarat că, în acest an, 15 elevi au fost admiși la universități din străinătate. Anual, între 5 și 9% dintre absolvenții liceului timișorean aleg să studieze în afara țării.

„În continuare rămâne cea mai tentantă țară Marea Britanie, deși am văzut în ultimii ani și o tendință a elevilor de a se îndrepta spre Olanda și înspre Danemarca. Destul de puțini aleg mediul francez, deși cred că acolo este oferta cea mai bună, din punctul meu de vedere. Dar aleg mai puțin dintr-un motiv foarte simplu: în ciclul gimnazial și în ciclul liceal limba franceză nu prea e cerută de către părinți, deci elevii nu știu limba franceză. Până la urmă, trăim într-o societate globalizată, în care piața de educație se deschide. Sunt unii care poate vor mai mult, alții care poate își caută specializări care în România nu există, alții care consideră că e interesant să te duci în altă parte, dar eu cred că până la urmă e o tendință normală această idee, ca școlile din România să ofere studenți pentru întreaga comunitate europeană sau pentru întreaga lume. E o piață deschisă, dacă avem elevi care-și pot alege mai multe variante de studii, ne bucurăm, înseamnă că ne atingem obiectivele”, a declarat Sorin Ionescu.

Directorul Colegiului Național Bănățean spune că sunt elevi buni admiși la studii în străinătate, dar sunt și mulți care preferă să rămână în țară.

„Nu aș vrea să cădem în capcana aia să spunem că cei mai buni pleacă și ceilalți rămân aici. Nu, sunt copii buni care aleg să plece să studieze, dar sunt și foarte mulți copii buni și foarte buni care aleg variantele românești. Ține foarte mult de opțiunile lor și cred că ține de ceea ce doresc ei să devină. De exemplu, cei care doresc să studieze medicina, aceia rămân cu toții să studieze la Timișoara. Din punctul nostru de vedere, indiferent unde aleg să studieze, este foarte important să știe din timp ceea ce-și doresc ei de fapt”, a precizat Sorin Ionescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.