Blues-rock-ul etalat de formația Axis a răsunat cât se poate de bine în cadrul concertului susținut de trio-ul româno-sârb derulat sub umbrela celei de-a patra ediții a Festivalului Internațional de Chitară Timișoara, evenimentul desfășurat în Reflektor Venue fiind unul special și din prisma faptului că membrii trupei au anunțat că nu vor mai cânta în Timișoara „o perioadă de timp“.
„Nu vom mai cânta în Timișoara, o perioadă. Trupa noastră a fost într-un turneu național care a început în 1 noiembrie anul trecut. Înaintea acestui concert, am cântat la începutul lunii ianuarie la Capcana, unde am filmat și videoclipul nostru, unde am avut aproximatix 30 de plătitori de bilete. În următoarea zi, am cântat la Reșița într-un local de 80 de oameni unde am avut 150 de spectatori. Am cântat la București sau la Buzău, unde am avut sold-out. În Timișoara am cântat de vreo cinci – șase ori și am avut întotdeauna lume puțină. Publicul timișorean este mai greu de scos din casă… poate și pentru că a fost învățat cu concertele gratis. În turneul nostru am cântat în locuri noi și am avut public. Următorul concert în Timișoara îl vom avea atunci când ne vom lansa cel de-al doilea album. Țin să precizez că această hotărâre se referă strict la concertele organizate de noi, dacă vom fi chemați de altcineva să cântăm, o vom face oricând. E vorba strict de concertele organizate de noi“, ne-a declarat solistul trupei Dan Silviu Iliescu.
„Piața românească este suprasaturată de trupe care fac coveruri“
La începutul acestui an, trupa a lansat primul videoclip oficial la melodia Too Long, compoziție care se regăsește pe albumul de debut al formației care poartă numele de „First Punch”.
Axis a luat ființă în vara anului 2012, pe când chitaristul orșovean, Silviu Dan Iliescu a trecut granița peste Dunăre pentru a concerta în orășelul sârbesc Kladovo. Acolo i-a cunoscut pe Dejan Kotarčić (bass) și pe Ranko Varga (tobe), doi muzicieni extrem de talentați ce aveau în spate peste 30 de ani de muzică împreună. Dragostea pentru rock-ul psihedelic al anilor ’70 i-a determinat pe cei doi sârbi să formeze o alianță transfrontalieră cu tânărul român, pe atunci în vârstă de 18 ani. În anul 2013, Silviu părăsește orașul natal, pentru a-și continua studiile, mutându-se în Timișoara. În toamna anului 2016, grupul imprimă primul material discografic, într-un studio boem situat în suburbiile Belgradului. Tras integral live, cu niște retușuri minimale, materialul discografic de debut urmărește captarea, în totalitate, a sound-ului primal, torid și direct, ce ia naștere când cei trei membri iși unesc imaginațiile. Artiștii pregătesc cel de-al doilea material discografic, care va cuprinde exclusiv compoziții proprii.
„Tot ce am făcut până acuma a fost din resurse proprii. Chiar și videoclipul nostru, care a fost o necesitate. Am început lucrul la cel de-al doilea album de studio la începutul acestui an și deja avem șapte piese noi. Dacă pe primul nostru disc am avut șapte piese proprii și două preluări, vrem ca pe acest al doilea album să avem cel puțin zece piese proprii. Vrem ca în toamna acestui an să intrăm în studio pentru înregistrări. De ce numai piese proprii? Piața românească este suprasaturată de trupe care fac coveruri. În România trupele care fac muzică proprie sunt subevaluate. Noi suntem catalogați ca o trupă de blues, dar vrem să ieșim din chestia asta. Ne vedem în zona de classic rock sau blues rock. Încercăm să ieșim din zona de cover-uri. Eu cânt și într-o trupă de cover-uri, e mișto. Dar, adevărata satisfacție vine atunci când cineva rezonează cu muzica compusă de tine“, spune solistul formației Axis.