„Improvizaţii într-o lume captivă”, o expoziție cu puternic impact emoțional, la Timișoara

„Improvizaţii într-o lume captivă”, o expoziție cu puternic impact emoțional, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Casa Artelor din Timişoara va găzdui vineri, 29 martie, la ora 16.00, vernisajul expoziţiei de fotografie „AŞA VĂZUT-A ZAHARIA – improvizaţii într-o lume captivă”, realizată de Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, în colaborare cu direcţia de cultură din Timiş.

Unirea Basarabiei cu Regatul României, în 27 martie 1918, a fost actul politic care venea să reîntregească o comunitate de limbă şi cultură, separată însă din nou după două decenii, când ţinutul aflat dincolo de Prut a fost reanexat de U.R.S.S. Istoria Basarabiei a avut, în deceniile care au urmat, o evoluţie separată de cea a României, care a provocat numeroase traume în memoria colectivă.


Dincolo de istoria oficială, s-au păstrat însă şi mărturii cum este cea a lui Zaharia Cuşnir, care surprinde, în peste 4.000 de clişee, imagini grăitoare din viaţa satelor basarabene în anii ʹ50-ʹ60, aflate la marginea Uniunii Sovietice.

Arhiva fotografică a lui Zaharia, recent descoperită în podul unei case abandonate, dezvăluie viaţa satelor de dincolo de Prut în anii care au urmat războiului, surprinzând secvenţe grăitoare, ascunse cu grijă de propaganda sovietică. Zaharia, ţăran şcolit la Iaşi, a fost închis o vreme, după ce a refuzat să se înscrie în colhoz, dar ulterior a reuşit să imortalizeze pe hârtia fotografică imagini edificatoare din viaţa cotidiană sau cu prilejul unor sărbători în câteva sate, reuşind să construiască adevărate compoziţii care reprezintă astăzi o importantă zestre etnografică.

Expoziţia de fotografii realizate de Zaharia Cuşnir se înscrie în şirul proiectelor concepute de Muzeul Naţional al Ţăranului Român în ultimele două decenii, care cuprind fotografii realizate de amatori sau profesionişti, la sate şi oraşe, pe teren sau în studio, toate fiind mărturia unui secol de viaţă ale comunităţilor de români şi nu numai.

Expoziţia va putea fi vizitată până în 14 aprilie 2019, zilnic între orele 10,00 şi 19,00 iar intrarea este liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.