Liderii viitorului sau cum încearcă elevii să schimbe mentalitățile din școala românească

Liderii viitorului sau cum încearcă elevii să schimbe mentalitățile din școala românească

1
DISTRIBUIȚI

Învățământul din România se confruntă cu probleme grave, precum fondurile puține sau programele școlare învechite. Dar, pe lângă acestea, în unitățile de învățământ se petrec o mulțime de nereguli. Hărțuirea sexuală a elevelor, regulamente școlare făcute pe genunchi sau alte măsuri care-i afectează pe copii au fost descoperite, doar în câteva luni, în nu puține școli din județul Timiș.

De la începutul lunii noiembrie a anului trecut, Consiliul Județean al Elevilor Timiș are o conducere nouă, care face eforturi uriașe pentru a schimba mentalități, iar drepturile elevilor din județul nostru să fie respectate. De altfel, în toamnă, a fost organizat și un protest inedit, semn că elevii din județul Timiș doresc să se implice pentru a schimba lucruri, dacă primesc și un mic imbold în acest sens. Câteva sute de elevi de la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara au protestat pe holurile instituției, nemulțumiți fiind că nu pot părăsi incinta școlii în pauze pentru a merge să-și cumpere de mâncare.

Printre cei mai activi dintre liceenii protestatari s-a numărat Antonia Pup, înscrisă în clasa a XI-a, care a atras atenția că, prin astfel de măsuri, prevederile stipulate în Statutul elevului nu sunt respectate. La câteva săptămâni de la protest, Antonia Pup a și fost aleasă ca președinte al Consiliului Județean al Elevilor Timiș, iar de atunci, alături de ceilalți elevi aflați în conducere, încearcă să schimbe în bine mentalități.

„Noua conducere a intrat în atribuții din data de 2 noiembrie 2018. Atunci am făcut alegeri, s-a ales noua conducere și am venit cu o serie de proiecte mai vizibile și care să aibă ca scop principal reprezentarea elevilor. Elevii din județul Timiș sunt destul de implicați, într-o mare măsură, mai ales în activitățile care-i privesc în mod direct. De aceea noi avem și o echipă de voluntari care ne ajută, în jur de 15-20, suntem în permanentă căutare de noi voluntari care să ne ajute pe partea de reprezentare, pe partea de organizare de proiecte, activități, evenimente”, ne-a explicat Antonia Pup.

În total, Consiliul Județean al Elevilor Timiș este condus de patru persoane, de la mai multe unități de învățământ din Timișoara, iar principalele sale obiective sunt “implicarea elevilor în procesul de luare al deciziilor care-i privesc în mod direct, centrarea sistemului de învățământ pe elevi și facilitarea accesului la educație într-un mod nediscriminatoriu și într-un mod care să pună în valoare parcursul educațional al fiecărui elev”.

Nereguli în școlile din Timiș

Unul dintre cele mai importante proiecte ale Consiliului Județean al Elevilor Timiș a fost acela de a analiza regulamentele școlare din toate unitățile de învățământ, în condițiile în care s-a constatat că sunt tot felul de măsuri luate fără a fi respectate drepturile elevilor. Astfel, reprezentanții elevilor timișeni au descoperit că, de exemplu, la Colegiul Tehnic „Azur” din Timișoara există o normă care se află în afara normelor legale din educație. Și anume, în regulament scrie că „în cazuri de absenteism masiv (peste 40 de absențe nemotivate pe durata unui an școlar), părinții, tutorii sau susținătorii legali ai elevilor din clasele IX-X vor fi sancționați cu plata unei amenzi contravenționale a cărei valoare poate urca de la 100 la 1.000 de lei”. Interesant este faptul că regulamentul nu precizează ce se întâmplă cu banii colectați prin această metodă.

De asemenea, la Liceul Teoretic „Valeriu Braniște” din Lugoj, s-a descoperit că băieții sunt obligați să poarte părul scurt, fapt ce constituie o „îngrădire a dreptului la imagine”, a semnalat Consiliul Județean al Elevilor Timiș. Totodată, Colegiul Național „Ana Aslan” din Timișoara interzice ca elevul reprezentant în Consiliul de Administrație să aibă drept de vot, deși acest aspect este reglementat prin lege. „Acum analizăm fiecare regulament școlar, să vedem dacă regulamentele școlare sunt în conformitate cu legislația în vigoare. Am observat câteva nereguli. Ideea este că am intrat și într-un dialog cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș și suntem pe cale să le amendăm, să fie făcute amendamente la acele regulamente, ceea ce înseamnă că ele vor fi reanalizate și de către conducerile școlilor”, a detaliat Antonia Pup.

Campanii în sprijinul elevilor

Consiliul Județean al Elevilor Timiș a început, recent, și o campanie de informare intitulată „Kit Anticorupție în Școală”, prin care se dorește informarea tinerilor despre drepturile pe care le au în relația cu instituțiile de învățământ. Astfel, prin mesaje scurte postate pe pagina de Facebook a CJE Timiș, elevii află, de exemplu, că nimeni nu îi poate obliga să poarte uniformă la școală, că un elev nu poate fi pus absent dacă se află în clasă, că profesorii nu au voie să treacă o notă în catalog înainte ca elevul să afle ce notă a luat sau că profesorii au la dispoziție maxim 15 zile să aducă înapoi testul dat de un elev.

De asemenea, CJE Timiș a atras atenția, cu ocazia zilei de 8 Martie, și asupra unei alte probleme întâlnită în școlile din județ, și nu numai.


Este vorba de hărțuirea sexuală. Asta în condițiile în care reprezentanții elevilor timișeni susțin că atât hărțuirea sexuală, cât și inechitatea sau discriminarea sunt fenomene omniprezente în sistemul educațional românesc. „Eu consider că hărțuirea sexuală se întâmplă foarte des în școli și nimeni nu ia măsuri împotriva asta, toată lumea consideră că nu-i ceva chiar atât de grav”. „Mi se pare că din cauza faptului că hărțuirea sexuală, în general, a ajuns destul de normalizată, lumea nu prea mai dă atenție acestui subiect și persoanelor care chiar au de suferit din cauza acestui fapt, pentru că sunt fete și sunt persoane care rămân cu traume după lucruri de genul acesta. Nu este ok și cred că ar trebui ca mai mulți dintre noi să ne deschidem ochii și să ne schimbăm mentalitatea”, sunt declarațiile a două eleve din Timiș cu privire la hărțuirea sexuală, care au apărut într-un videoclip postat în data de 8 martie pe pagina de Facebook a CJE.

La mijlocul lunii martie, CJE Timiș a lansat o altă campanie ce are ca scop de a veni în sprijinul elevilor de clasa a VIII-a care se pregătesc să susțină primul examen important din viața lor, Evaluarea Națională. În acest sens, se caută persoane bune la Matematică sau Limba Română care să devină voluntari în „Misiunea Evaluarea Națională”. Concret, elevii ar urma să beneficieze de meditații gratuite pentru examenele naționale, sesiunile de pregătire fiind organizate săptămânal.

„De asemenea, suntem pe cale să organizăm și o gală, Gala Eroilor din Educație, care va avea loc la începutul lunii mai. Vom avea și o platformă dedicată acestei gale, prin care elevii vor putea să-și nominalizeze colegii, profesori sau persoane care îi inspiră și care au avut o contribuție în educația lor. Totodată, în luna septembrie vom organiza și un festival, Festival în Curtea Școlii, care va avea loc în prima săptămână de școală și va conține o serie de activități, de la întâlniri cu bobocii, până la ateliere de dezvoltare personală, competiții sportive. Vom organiza și o tabără de vară pentru elevii care se află în situații de risc, elevi discriminați pe baza etniei lor, copii din alte țări care învață în școlile din România, elevi din Republica Moldova, din Serbia. Tabăra va fi organizată la Timișoara, vor participa elevi din întreaga Românie. Proiectele noastre vizează implicarea a cât mai mulți tineri în acțiuni de voluntariat. Avem și o campanie pentru a-i încuraja pe tineri să meargă la vot, care se va numi «De data asta votez». O să mergem efectiv în stradă să convingem lumea să meargă la vot. O să avem și o competiție tot pe partea asta, în care o să premiem mesajele tinerilor cu privire la importanța votului. Foarte multe proiecte ne așteaptă în acest mandat”, a explicat președintele CJE Timiș.

Antonia Pup susține că mandatul său în fruntea CJE Timiș este pentru un an, dar are posibilitatea să îl prelungească. Însă Antonia spune că nu va face asta, ci o să-și dea demisia în luna noiembrie, astfel încât o altă echipă să se poată implica pentru a schimba lucrurile în folosul elevilor.

„Elevii nu au prea fost băgați în seamă. Dacă aș putea să caracterizez în câteva cuvinte sistemul educațional din România, ar fi că este corupt și într-o stare de vulnerabilitate, întrucât nu știi niciodată ce se întâmplă. Vine un nou ministru, lucrurile se schimbă”, a precizat Antonia Pup.

 

1 COMENTARIU

  1. Drogatii si chiulangiii n-ar trebui sa poata conduce Consiliul Elevilor. Si nici cei cu medie generala de sub 8.50. Altfel, promovam o noua Veorica ..care schimba si ea mentalitatea cu fiecare vorba de duh…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.