Lucian Vărșăndan, fostul director al Teatrului German, respins din nou de Primăria...

Lucian Vărșăndan, fostul director al Teatrului German, respins din nou de Primăria Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Obligată de instanță să reia procedura de analiză a proiectului de management depus de Lucian Vărșăndan, Primăria Timișoara l-a „faultat” din nou pe fostul director al Teatrului German care încearcă să-și recapete funcția.

Astfel, proiectul depus de Vărșăndan a fost notat cu 6,81, fiind astfel respins, chiar dacă o comisei din aceeași primărie l-a notat cu 9,88 pentru activitatea din ultimii cinci ani.

Telenovelă fără sfârșit

A trecut mai bine de un an şi patru luni de când Teatrul German din Timişoara, oraş care se pregăteşte să devină una din capitalele culturale ale Europei, are o conducere interimară în persoana directorului adjunct administrativ Ioan Boldurean, absolvent al facultăţii de mecanică a Universităţii Politehnica, fost angajat la Avicola, Fabrica de Ciorapi şi fost director la S.C. Getax S.A. Acesta a fost delegat de Nicolae Robu să conducă instituţia de cultură pentru 60 de zile, apoi „până la ocuparea postului prin concurs” după ce primarul a susţinut-o necondiţionat pe Rodica Aurelian, şeful serviciului resurse umane al primăriei, care a interpretat greşit prevederile legale şi a decis că managerul de atunci, Lucian Vărşăndan, nu mai are dreptul la un nou mandat.

În opinia celor doi, directorul în funcţie, licenţiat al facultăţii de filologie (specializarea limba şi literatrura germană şi engleză) şi în drept, cu o diplomă de licenţă obţinută în domeniul de activitate al instituţiei de spectacole, consultant artistic, secretar literar şi apoi manager al teatrului timp de zece ani – răstimp în care a avut o contribuţie majoră la ridicarea prestigiului instituţiei, fiind consultat în mai multe rânduri pentru elaborarea unor propuneri legislative în domeniul culturii, mai ales în cel al teatrelor – secretar de stat în Ministerul Culturii în 2016 pentru a se ocupa de instituţiile publice de spectacole, laureat al juriului la Gala Radio România Cultural în martie 2018 „pentru excelenţa managementului vizionar şi coerenţa strategiei artistice a Teatrului German de Stat Timişoara”, un premiu care este decernat acelor „personalităţi culturale care au schimbat lumea teatrală în ultimii zece ani” şi evaluat după al doilea mandat de manager cu nota 9,88 de către o comisie de specialişti din care a făcut parte şi Diana Donawell din cadrul biroului de relaţii internaţionale a primăriei, n-ar mai fi avut dreptul la încă un mandat, deoarece nu ar avea studii corespunzătoare şi nu ar fi suficient de calificat să conducă teatrul.

Trimis la plimbare

Întregul circ a început în septembrie 2017, chiar în timpul analizei proiectului depus de Lucian Vărşăndan în conformitate cu caietul de sarcini întocmit de municipalitate, înainte de susţinerea interviului, cea de-a doua etapă din cadrul procedurii de analiză. Primarul a refuzat să admită orice alt punct de vedere, chiar şi pe acela emis de Ministerul Culturii în calitate de minister iniţiator al legislaţiei culturale, şi a dispus întreruperea procedurii, astfel încât interviul nu a mai avut loc.

Chiar din spusele primarului de la vremea respectivă rezultă că noul plan a fost apreciat, ceea ce înseamnă că prima etapă, cea de elavuare a proiectului de management, fusese deja parcursă: „L-am lăudat în nenumărate rânduri. A făcut un management foarte bun la teatrul german. La un moment dat m-am bucurat că poate obţine un nou mandat intrând pe procedură specială, tocmai pentru că a făcut un management performant şi are un plan managerial apreciat. Numai că nimeni nu e mai presus de lege, nici măcar cineva care e performant”.

Ieşirile nervoase şi dezamăgirile primarului

Cel de-al doilea mandat al lui Lucian Vărşăndan s-a încheiat la 31 octombrie 2017, iar acesta a refuzat să preia conducerea interimară a teatrului până la scoaterea postului la concurs, cum îi propusese primarul, deoarece acest lucru ar fi însemnat să accepte, implicit, o ilegalitate a primăriei, şi anume aceea de a organiza un concurs fără a i se analiza proiectul.

Deşi toate documentele prezentate de Vărşăndan contraziceau interpretarea greşită a legii de către Rodica Aurelian, demersurile acestuia pentru a-şi susţine drepturile l-au scos din sărite pe edil: „I-am explicat domnului Vărşăndan, care m-a dezamăgit profund. Mirarea mea a fost că după ce i-am explicat, dânsul vine cu hârtii şi spune că ei vor protesta (deşi nimeni nu şi-a exprimat această intenţie – n.n.).


Şi ce îşi închipuie ei, că eu voi încălca legea? (…) Nu mă interesează niciun Vărşăndan şi nimeni. Eu nu voi încălca legea. Să fie clar”, tuna şi fulgera primarul în noiembrie 2017.

Instanţa a dispus „continuarea” procedurii

Cum nu s-a reuşit ieşirea din impas pe cale amiabilă, s-a ajuns la judecată, iar Vărşăndan a câştigat definitiv procesul, demonstrând că nu el este cel care se află „mai presus de lege”. Primăria a fost obligată să afişeze pe site-ul instituţiei, timp de două săptămâni, cele două hotărâri judecătoreşti, pentru repararea prejudiciului moral adus reclamantului, a fost blocată hotărârea de consiliu local iniţiată de primar pentru organizarea unui nou concurs şi s-a dispus continuarea procedurii de evaluare a proiectului lui Lucian Vărşăndan, respectiv desfăşurarea interviului de susţinere a proiectului.

Pronunţarea sentinţei definitive potrivnice punctului său de vedere l-a făcut pe Nicolae Robu să declanşeze un nou atac la adresa lui Vărşăndan, imediat după ce acesta a câştigat definitiv procesul. În 14 septembrie 2018, primarul declara, fără jenă: „Nimeni nu a avut nimic cu acest domn. M-a dezamăgit total prin încăpăţânarea pe care a dovedit-o. Aveam o părere foarte bună despre el…”. În ciuda evidenţelor, primarul a continuat să susţină că, după părerea juriştilor primăriei şi a lui, „nu e în regulă şi trebuie să organizăm un concurs (…). I-am spus inclusiv mergeţi în instanţă şi dacă dumneavoastră câştigaţi în instanţă, bucuros nimeni nu are nimic cu dumneavoastră, vă încadrăm…”. Au trecut peste patru luni de când această situaţie jenantă pentru o primărie şi un primar cu pretenţii ar fi trebuit să fie soluţionată, dar teatrul este condus tot de Ioan Boldurean, deşi interimatul său „până la organizarea unui concurs” a devenit caduc, după ce instanţa a stabilit că organizarea unui concurs e ilegală.

Evaluări nefinalizate

Primăria a tărăgănat, sub diverse pretexte, continuarea procedurii de analiză a proiectului de management mimând doar intenţia de a pune în aplicare hotărârea judecătorească. Abia după o cerere de executare silită formulată la sfârşitul lunii octombrie 2018, când trecuse deja mai bine de o lună de la rămânerea definitivă şi executorie a hotărârii judecătoreşti, primăria a comunicat calendarul, dar cu reluarea întregii proceduri, deşi, potrivit specificării exprese a instanţei, aceasta trebuia continuată doar cu susţinerea interviului, în faţa comisiei legal desemnate în 2017, care analizase deja şi notase proiectul în prima etapă. Primarul însuşi declara în 26 octombrie, că „instanţa a decis continuarea procedurii… vom continua procedura de concurs, de prezentare a planului managerial mai bine zis” dar completa, pe un ton sibilinic: „în final vom decide ceea ce trebuie decis”.

Un prim pas a fost acela de numire a unei noi comisii printr-o nouă dispoziţie de primar, care urma să reia procedura analizei în întregul ei, de la început, ceea ce părea să confirme supoziţia că primarul doreşte cu orice preţ modificarea unui rezultat deja obţinut, pentru a-şi impune, prin orice căi, punctul de vedere, şi pentru a-i bloca lui Lucian Vărşăndan dreptul de a obţine un nou mandat. Lucian Vărşăndan a renunţat la judecata cererii de executare silită, şi în 13 noiembrie a susţinut în faţa comisiei alcătuite din Carmen Croitoru, director general al Institutului Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, actorul Ion Dichiseanu, aflat la Timişoara pentru o lansare de carte, şi Diana Donawell, reprezentanta primăriei care făcuse parte şi din comisia care evaluase activitatea lui Vărşăndan cu nota 9,88, noul proiect. Cum Carmen Croitoru s-a autorecuzat, evaluarea nu a putut fi finalizată. Au urmat o nouă cerere de continuare a procedurii şi un nou calendar, dar în 11 decembrie, cu mai puţin de 24 de ore înainte de interviu, Lucian Vărşăndan a fost înştiinţat că acesta nu mai poate avea loc, deoarece „nu s-a întrunit Comisia de Evaluare pentru a evalua proiectul de management, întrucât unul dintre membri nu a mai putut ajunge motivând probleme de sănătate în familie”, cu precizarea că va fi desemnată o altă persoană în comisie şi se va întocmi un nou calendar.

Au mai trecut aproape două luni şi a fost stabilită data de 4 martie pentru notarea proiectului, urmând ca astăzi, 5 martie, să fie susţinut interviul. Acesta însă nu a mai avut loc, deoarece în cursul dimineţii, Lucian Vărşăndan a fost înştiinţat că a fost respins după evaluarea din prima etapă a proiectului, acesta obţinând nota 6,81.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.