Mimo Obradov a lansat o nouă carte dedicată rockului bănățean

Mimo Obradov a lansat o nouă carte dedicată rockului bănățean

0
DISTRIBUIȚI

La ediţia din acest an a Târgului Internaţional de Carte de la Novi Sad a avut loc prezentarea activităţilor editoriale ale Uniunii Sârbilor din România, printre acestea numărându-se şi lansarea volumului „Când rockul bănăţean a fost tânăr”, al timișoreanului Mimo Obradov.

Mimo Obradov (născut în 21 mai 1958, la Timişoara) a devenit cunoscut melomanilor din întreaga ţară graţie celor patru volume ale „Istorii şi Story Rock“, apărute la Editura Marineasa între 1995 şi 2000. Acum cinci ani, sub aceeaşi semnătură a apărut şi „Peste rock şi după roll“, o carte dedicată rock-ului timişorean.

Noua carte a sa este „Vuneno vreme banatskog rokenrola” („Vremurile de lână ale rockului bănățean”) . Titlul nu se poate traduce ad literam din limba sârbă în română căci își pierde semnificația așa că cea mai apropiată versiunea ar fi „Când rockul bănățean a fost tînăr”. Cartea începe și se termină cu un vis – primul cu trimitere la originea pasiunii pentru loc, oameni și muzică (Phoenix – Vremuri) dar umbrit de angoasa unor vremuri cenușii (comunism, securitate); al doilea vis redă un episod generator de punk și anarhie. De la Beat la Punk, un fel de cadru general a ceea ce a însemnat cultura și atitudinea rock. Între aceste două texte (care prefigurează o altă carte în care vor fi incluse exclusiv vise, cu adevărat visate, nu imaginate, în care elementul dominant este muzica) sunt mai multe eseuri și cronici, precum și câteva portrete.

Volumul beneficiază de un tratament grafic de excepție datorat artistului Aurelian Scorobete, care a prelucrat o mulțime de fotografii (multe din acestea inedite) și a creat împreună cu autorul două colaje și coperta.

„Cartea lui Mimo Obradov este o culegere de eseuri, comentarii critice și texte despre rock and roll în acest spațiu ce cuprinde Timișoara, Belgradul și împrejurimile. Cultura rock nu știe de granițe, la fel nici autorul acestei cărți. Timp de câteva decenii a ajuns în multe locuri, consemnând cu pasiune dar și cu un rafinat simț critic concerte, fenomene culturale, întâmplări care ne marchează când depășim anumite limite. Asta a și fost dintotdeauna rockul: îndemn la libertate, acceptarea marginalității în contextul politicilor culturale oficiale. Obradov știe să provoace și nostalgie dar și să recunoască limitele acesteia, căci nostalgia este o boală dulce care afectează percepția realității. A știut să se oprească la timp și să ofere o mărturie relevantă despre anii pe care «i-au mâncat greierii»”, a spus Milan Vlajčić (Beograd), critic de film, culturolog, membru al juriilor festivalurilor internationale de film de la Cannes, Berlin, Marsilia, publicist.

„Cartea «Vunenovremebanatskogrokenrola», scrisă cu mare pasiune, cuprinde partea românească a Banatului, de unde provine și cel mai bun și mai cunoscut grup rock românesc, Phoenix.


Este o carte prețioasă în care, alături de poveștile interesante despre rockul bănățean, se pot citi și câteva eseuri despre formațiile iugoslave, texte însuflețite despre concerte, festivaluri, muzicieni jazz și rock, despre emisiunile rock ale posturilor noastre de radio care l-au influențat pe Mimo și pemuzicienii din România. Mi-a făcut deosebită plăcere s-o citesc și îl felicit pe Mimo pentru ceea ce a scris”, a spus Bogomir Mijatović (Novi Sad), realizator de programe radio și tv, publicist, autor al Enciclopediei muzicii rock în Voivodina.


„După câteva cărți de excepție dedicate istoriei rokcului scrise în limba română, a venit și rândul volumului în limba sârbă «Când rockul bănățean a fost tânăr» (în original: «Vremurile de lână ale rokului bănățean»). Titlul (în original), deloc întîmplător, se asociază cu cel al faimoasei culegeri de poezie «Vremurile de lână» a lui Gojko Giogo, care în 1981 a fost condamnat la doi ani de închisoare din cauza versurilor care «au jignit imaginea și opera tovarășului Iosip Broz Tito». Tocmai despre dimensiunea subversivă a rock’n’rollului, despre revolta înnăbușită a tineretului greșit orientat din republica Socialistă România, despre anitotalitarismul electrificat al «cibezerilor» pletoși și despre refuzul lor de a îmbrățișa dogmele politice impuse, scrie Mimo Obradov în paginile acestei cărți. Chiar dacă sârbii din partea românească a Banatului sunt mai cunoscuți datorită ansamblurilor folclorice și soliștilor de muzică populară, au fost printre ei și cei, mai puțin numeroși, care s-au exprimat altfel, cu tobe și chitări. Citind «Când rockul bănățean a fost tânăr» veți cunoaște personaje fascinante, muzicieni deosebiți, fie din subterană, fie dintre cei afirmați, oameni care au marcat o perioadă specifică. Mimo Obradov, în calitate de rocker și rafinat ascultător de muzică, rămâne veșnic tânăr. Când povestește sau scrie despre muzică el devine parte a ei. Dragostea și pasiunea pentru sonoritățile magice îl deosebesc de ceilalți, de mase. Poate că tinerilor care nu au trăit în epoca predigitală li se va părea de necrezut că unii dintre noi, la începutul anilor 1990, ascultînd emisiunea lui Mimo «Rock Portret» la Radio Timișoara, o înregistram pe casete audio. Așa am descoperit muzica unor formații fascinante precum Buldozer, Azra, Laibach, Korni grupa, Haustor, Grupa 220 ș.a. Azi, când, prin acționarea unei taste se pot descărca discografii complete de pe internet, puțini mai sunt cei care se bucură ascultând discuri vechi de vinil și apreciază calitatea sunetului, merg la concerte irepetabile. Mimo este unul din aceștia, iar însemnările lui sunt alean pentru orice suflet de rocker.”, a spus scriitorul și jurnalistul timișorean Goran Mrakić.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.