Muzeul pierdut printre bălării. Farmecul mai puțin cunoscut al zonei Căsoaia FOTO

Muzeul pierdut printre bălării. Farmecul mai puțin cunoscut al zonei Căsoaia FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1078925025">

Zonele de deal şi de munte din judeţul Arad oferă amatorilor de plimbări în aer liber numeroase posibilităţi de a petrece în mod plăcut un sfârşit de săptămână cât se poate de reconfortant.

Munţii Zarandului, cu nenumărate trasee pentru drumeţii, dar şi aşezările şi locurile de popas care îi mărginesc în partea de nord, nu departe de vestita podgorie a Aradului, sunt locuri care pot oferi turiştilor momente de agrement extrem de plăcute dar şi posibilitatea de a descoperi valoroase opere de artă celebre cu ani în urmă, dar pentru multă vreme rămase în uitare.

Un astfel de loc este complexul turistic Căsoaia, aflat în mijlocul unei întinse păduri de fag şi de stejar, într-o depresiune din Munţii Zarandului, la o altitudine de aproximativ 230 de metri. Pe vremuri, aici se afla o casă mare şi frumoasă, care a fost numită de cei care au descoperit-o „căsoaia”, iar locul a păstrat acest nume. Pe lângă vechiul complex, au apărut numeroase vile şi căsuţe – un adevărat sat de vacanţă – în camping se poate juca fotbal, tenis de masă sau cu piciorul, badminton şi există o tiroliană.

Tot la Căsoaia s-a înfiinţat Centrul de Educare şi Informare în Protecţia Mediului „Green House”, în parteneriat cu oraşul Makó, unde, pe lângă diverse cursuri, seminarii sau conferinţe, se organizează numeroase expoziţii tematice şi ateliere de lucru prin care se doreşte promovarea meşteşugurilor şi artelor tradiţionale, a îndeletnicirilor populare nepoluante sau a alimentaţiei naturale. În anul 2017 a fost inaugurat la Căsoaia şi un parc tematic de educaţie montanistică, cu numeroase trasee montane prin care se doreşte încurajarea „turismului verde”, punând totodată în valoare vestigiile istorice, galeriile vechilor mine de aur şi aramă care au fost exploatate până la sfârşitul secolului al XIX-lea sau frumuseţile naturale ale zonei.

Un muzeu în aer liber, năpădit de bălării

La începutul anilor ʹ70, în feerica depresiune de pe valea pârâului Highiş, în mijlocul unei păduri de stejari şi fagi, s-a înfiinţat o tabără internaţională de sculptură monumentală, iar lucrările din piatră dăltuite aici au alcătuit un adevărat muzeu în aer liber. Nu mai puţin de 51 de artişti români şi străini au lăsat, pe o suprafaţă de şase hectare, 70 de lucrări.  Astăzi  însă, puţină lume îşi mai aminteşte de aceste valoroase opere, căci de aproape trei decenii, parcul a fost abandonat şi lăsat în paragină iar sculpturile au fost năpădite de vegetaţie şi bălării.

Existenţa complexului muzeal în aer liber nu mai era semnalată nici măcar de vreun indicator, el fiind accesibil doar cunoscătorilor sau celor care îl descopereau din pură întâmplare. Cea mai valoroasă lucrare din complexul statuar aflat în parcul dendrologic  de pe platoul Căsoaia este considerată a fi cea intitulată „Altar dacic” şi a fost realizată în 1979 de sculptorul George Apostu. Alte lucrări remarcabile sunt creaţiile lui Mihai Buculei, Dumitru Şerban, Bata Marianov, Aurelian Bolea, Ioan Deac sau Marcela Branea.

Promisiuni de reintegrare a sculpturilor în circuitul turistic

La sfârşitul anului trecut, lucrările de artă monumentală de la Căsoaia au fost reevaluate şi au primit noi valori de inventar, cu sume cuprinse între 15.000 şi 150.000 de lei. Valoarea totală a lucrărilor, care au fost trecute în patrimoniul public al judeţului, se ridică acum  la peste 2 milioane de lei.

Potrivit estimărilor muzeografilor de la Complexul Muzeal Arad, cele mai multe sculpturi sunt în stare bună şi foarte bună, şi doar puţine lucrări au suferit degradări într-o măsură mai mare sau mai mică. Rămâne de văzut dacă administraţia judeţeană va întreprinde şi amenajările necesare, pentru a readuce parcul la un atractiv nivel turistic.

Surse foto: specialarad.ro, ccja.ro, news.ro, lataifas.ro, virtualarad.tripod.com, aradon.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.