Nereguli grave în mai multe restaurante din centrul Timișoarei. Măsuri radicale luate...

Nereguli grave în mai multe restaurante din centrul Timișoarei. Măsuri radicale luate de OPC

1
DISTRIBUIȚI

Nereguli grave descoperite în ultimele două săptămâni în mai multe restaurante din Timișoara, majoritatea aflate chiar în centrul orașului. Claudiu Sorin Șușanu, comisarul șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Vest Timiș, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că în total, în ultimele zile, șapte restaurante au fost nevoite să-și suspende activitatea temporar, în urma unor controale.

„Șapte agenți economici, care desfășoară acte de comerț în domeniul alimentației publice, au fost sancționați cu măsura de suspendare a activității pentru că, din punctul nostru de vedere, puneau în pericol securitatea și siguranța consumatorilor. Atât timp cât mă voi ocupa de această zonă, tot ce pune în pericol sănătatea consumatorilor nu va fi tolerat. Inclusiv în locații care se află în punctul zero al Timișoara au fost descoperite nereguli grave”, a explicat șeful CRPC Regiunea Vest Timiș.

Astfel, potrivit reprezentanților instituției, inspectorii au descoperit, în timpul controalelor, produse alimentare, precum carne, produse din carne sau ouă expirate, unele chiar de peste un an de zile. De asemenea, în bucătăria unui restaurant au fost găsite 100 de kilograme produse alimentare neconforme, iar în alta pește crud lăsat de peste trei ore la temperaturi de peste 25 de grade Celsius.


De asemenea, în majoritatea cazurilor, ouăle erau introduse în bucătării fără a fi dezinfectate, iar într-o unitate, inspectorii au găsit produse alimentare depozitate în găleți de vopsea.

susanu

„Pe lângă aceste aspecte, pare a fi necunoscută procedura legală care prevede etichetarea, depozitarea și fluxul de producție, pentru că în majoritatea cazurilor nu am găsit probe alimentare. Au fost numeroase produse care nu aveau elemente de identificare. Discutăm despre produse care au fost preparate, probabil și servite și ulterior congelate pentru a fi servite din nou unor clienți, cât și aspecte care țin de siguranța efectivă a lucrătorilor din spațiul alimentar. Nu într-un singur caz tencuiala cădea, nu exista gresie, faianță, fire atârnate deasupra angajaților sau se fuma efectiv în blocul alimentar, în bancul de lucru”, a detaliat Claudiu Sorin Șușanu.

Potrivit reprezentanților instituției, cele șapte restaurante din Timișoara au fost și sancționate cu amenzi în valoare de aproximativ 50.000 de lei. Între timp, cinci dintre unități au remediat problemele, astfel că au fost redeschise, iar celelalte două sunt în curs de finalizare a procedurilor. Controalele la firmele din județul Timiș vor continua și în perioada următoare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.