Pas înainte pentru reabilitarea nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, vital pentru...

Pas înainte pentru reabilitarea nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, vital pentru reluarea navigației pe Bega

0
DISTRIBUIȚI

Mai avem mai puţin de o săptămână până la semnarea contractelor aferente investiţiei de reabilitare a nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, de pe Bega. Odată refăcut, acesta va permite reluarea navigaţiei pe canal, de la Timişoara spre graniţa cu Serbia şi, ulterior, spre Tisa şi de aici spre Dunăre, mai departe spre marile oraşe europene.


Proiectul este în oglindă cu partea sârbă, investiția fiind de 14 milioane de euro, din care mare parte din bani sunt alocaţi României, exact pentru sistemul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român. Proiectul are şi o componentă naţională, finanţată de Administraţia Apelor.

Titu Bojin a anunţat că semnarea contractului de finanţare a lucrărilor, din bani europeni, pe fonduri IPA, va avea loc săptămâna viitoare. „Execuţia lucrărilor de transformare a râului Bega în curs navigabil până la frontiera cu Serbia va începe în acest an, investiţia derulându-se în cadrul unui proiect transfrontalier România – Serbia, în valoare totală de 14 milioane de euro. Pe partea noastră, beneficiem de o finanţare de şapte milioane de euro din fonduri europene plus alte peste două milioane de euro de la Administraţia Naţională a Apelor şi de la Ministerul Apelor şi Pădurilor. În paralel, se vor amenaja în apropiere o insulă şi un canton, cu bani de la nivel naţional”, a declarat Titu Bojin, conform Agerpres.

În mod normal, începerea lucrărilor ar trebui să aibă loc chiar în acest an. Sistemul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român va permite trecerea vaporaşelor, dar şi menţinerea Begăi la nivelul necesar pentru ca navigaţia să aibă loc pe zona din Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.