Președintele CJ Timiș: „Nicio primărie nu va avea buget mai mic decât...

Președintele CJ Timiș: „Nicio primărie nu va avea buget mai mic decât bugetul de anul trecut”

0
DISTRIBUIȚI

Ședință extraordinară, astăzi, la Consiliul Județean Timiș, aleșii fiind convocați pentru a vota un singur proiect de hotărâre. Acesta s-a referit la aprobarea repartizării „sumelor din impozitul pe venit și a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2019”.

Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, a explicat că este vorba de un nou sistem de calcul al acestor sume, mai ales că, pentru prima dată, cota din impozitul pe venit rămâne la nivelul administrațiilor locale.

„Astăzi am avut un proiect de hotărâre prin care am aprobat modul de calcul și bugetele alocate unităților administrativ-teritoriale, cotele din impozitul pe venit și din TVA, ce se alocă de fapt pentru echilibrarea bugetelor locale și pentru funcționalitate.


Aici discutăm de noul sistem de calcul și pentru prima oară la nivel național cota din impozitul pe venit rămâne la nivelul administrațiilor locale. Și anume, 60% la nivelul primăriei de pe raza căreia se colectează, 15% merge la nivelul consiliului județean, 17,5% la consiliul județean cu specialiști de la Direcția de Administrație Județeană a Finanțelor Publice pentru distribuție din nou primăriilor pentru echilibrare, iar 7,5% tot de către consiliul județean la primării, pentru proiectele de investiții”, a declarat Călin Dobra.

Potrivit șefului CJ Timiș, în acest an, nicio primărie din județ nu va avea un buget mai mic decât cel de anul trecut și a explicat cum se calculează sumele ce vor fi alocate comunelor și orașelor.

„Conform legii bugetului de stat, la nivelul comunelor este luat numărul populației la 1 ianuarie 2018 și au 1.000 de lei pe cap de locuitor, dar nu mai puțin de două milioane. La nivelul orașelor nu mai puțin de șase milioane, la nivelul municipiilor nu mai puțin de 12 milioane, iar la nivelul consiliului județean 450 de lei pe cap de locuitor, dar maxim 275 de milioane de lei. Astea sunt plafoane, pe care majoritatea primăriilor le depășesc și mai apare încă un criteriu. Dacă prin toate aceste cote și sume din TVA bugetul este mai mic decât bugetul din 2018, se alocă tot din TVA pentru a ajunge cel puțin la nivelul anului 2018. Concluzia este că nicio primărie nu va avea buget mai mic decât bugetul de anul trecut”, a detaliat Călin Dobra.

Șeful CJ Timiș a mai declarat că județul nostru depășește plafonul de 275 de milioane de lei, având cu aproape 60 de milioane de lei în plus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.