Primăria acordă titluri de ambasadori culturali în paralel cu Asociația TM2021. Cum...

Primăria acordă titluri de ambasadori culturali în paralel cu Asociația TM2021. Cum explică Nicolae Robu situația

0
DISTRIBUIȚI

Începând din acest an, Primăria Timișoara va acorda titlul de „ambasador cultural” al orașului unor personalități. Decizia a fost luată, astăzi, în ședința Consiliului Local Timișoara, fiind supus la vot un proiect de hotărâre în acest sens. Proiectul a fost aprobat, deși a fost votat doar de aleșii locali PNL și UDMR. De altfel, Luminița Țundrea (PSD) a propus ca proiectul să fie retras de pe ordinea de zi, în condițiile în care Asociația Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021, prin consiliul director, poate desemna astfel de titluri.

„Am observat din expunerea de motive că instituirea acestui titlu de ambasador cultural este fundamentată pe faptul că Timișoara a fost desemnată Capitală Culturală Europeană. Am aici un act adițional la statutul Asociației TM2021 și am observat că pentru desemnarea ambasadorilor Timișoara2021 competent este consiliul director al asociației. Nu intră în abilitarea Consiliului Local Timișoara să acorde un astfel de titlu. Dacă vă uitați în Legea administrației publice locale, scrie foarte clar ce atribuții are Consiliul Local Timișoara. În al doilea rând, motivul pentru care această asociație este condusă de un board și de un Consiliu de Administrație este foarte clar. Deciziile cu privire la modul în care se gestionează titlul de Capitală Culturală Europeană se iau de către acest board. Asociația are board-ul ei care decide, vă rugăm să retrageți acest proiect”, a precizat consilierul local Luminița Țundrea.

Pe de altă parte, primarul Nicolae Robu a ținut să explice faptul că declarația făcută de pesedistă nu ar avea „nicio legătură cu realitatea”.


De asemenea, edilul a dezvăluit faptul că există personalități culturale care nu doresc să primească un astfel de titlu din partea Asociației TM2021.

„Dar nu vă reproșez că e așa, pentru că cineva va dezinformat, cineva care știm bine că e plătit pe undeva și care nu-i capabil să vă informeze. E vorba de două titluri total diferite. Asociația TM2021, finanțată cam 90% de către Primăria Timișoara, conferă titlul de ambasador cultural al asociației, al proiectului. Pe lângă ce face asociația pentru anul 2021 și în general, că trebuie să continue lucrurile și după 2021, Consiliul Local Timișoara poate lua diverse hotărâri pe care le consideră oportune și care nu încalcă nicio lege. E oportun și noi avem și în strategie prevăzut, să oferim titlul de ambasador cultural al orașului, asociația nu poate să ofere titlul de ambasador cultural al orașului. Există personalități care nici nu doresc să primească titlul din partea asociației, pentru că raporturile între o parte din oamenii de cultură, chiar exponențiali ai orașului, și asociație nu e unul bun. E o realitate care trebuie menționată. Dar dincolo de asta, a conferi un astfel de titlu unor personalități importante nu ne substituim asociației cu nimic, sunt două lucruri care coexistă. Eu am făcut propunerea să-l desemnăm pe Ion Caramitru ambasador cultural din partea asociației, domnia sa a acceptat, asociația i-a conferit acest titlu și se va continua și cu alte personalități. Dar în paralel, municipiul Timișoara își poate desemna proprii ambsadori, care au un statut mai larg decât acela de focusare pe capitală culturală”, a explicat Nicolae Robu.

Luminița Țundrea i-a răspuns edilului că nu i se pare normal să fie acordate titluri de ambasadori culturali în paralel cu Asociația TM2021. „Mie mi se pare că este extrem de neplăcut pentru noi toți faptul că există în Timișoara oameni de cultură valoroși care au declarat că ei nu ar vrea să primească titlul de la asociație, ci doar de la primărie. Mie mi se pare că dincolo de faptul că e frumos să acordăm astfel de titluri, prin a merge în paralel prin acordarea unui astfel de titlu, în condițiile în care prerogativa aparține deja Asociației TM2021, care e tot a noastră, înseamnă a perpetua o stare de fapt conflictuală, existentă mai mult sau mai puțin în prezent în acest domeniu cultural și nu mi se pare normal. Suntem capitală culturală, e normal să mergem cu toții împreună ca o echipă”, a adăugat consilierul local PSD.

La finalul ședinței, Nicolae Robu a precizat că va propune ca primul titlu de ambasador cultural al Timișoarei să fie acordat caricaturistului Ștefan Popa Popa’s.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.