Primăria Timișoara, acuzată că a lăsat comunele din jur fără niciun ban...

Primăria Timișoara, acuzată că a lăsat comunele din jur fără niciun ban european pentru dezvoltarea de proiecte

0
DISTRIBUIȚI

fonduri europene

Primăria Timișoara a lăsat toate comunele din jur fără niciun ban de la Uniunea Europeană cu care să se dezvolte, după ce a luat toate fondurile disponibile pe o linie de finanțare. Consilierul județean PSD Alexandru Iovescu a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că în Polul de Creștere există în componență o asociație intercomunitară formată din comunele periurbane Timișoarei.

Acest Pol de Creștere are în gestiune o Strategie integrată de dezvoltare urbană, cu o linie de finanțare dedicată prin Programul Operațional Capital Uman în valoare de 56 de milioane de euro, pe perioada de programare 2016 – 2020. Doar că, potrivit ghidului de finanțare, Primăria Timișoara a fost cea care a avut posibilitatea de a prioritiza proiectele depuse. Așa se face că reprezentanții municipalității au pus pe primele locuri doar proiectele Timișoarei și niciunul depus de comune sau consiliul județean.

„În cadrul adunării de ieri, eu fiind reprezentantul în Adunarea Generală a Consiliului Județean Timiș, la întrebările și presiunile primarilor din periurbanul municipiului Timișoara, cât și a mea ca reprezentant al consiliului județean, reprezentantul Primăriei Timișoara, în speță domnul primar Robu, a recunoscut că toată suma alocată pe dezvoltarea integrată a polului uman Timișoara, adică a întregii metropole care cuprinde și zona periurbană și comunele în plină dezvoltare din jurul Timișoarei, fondurile alocate au fost epuizate doar pentru municipiul Timișoara, iar pentru această perioadă de programare, din cele 56 de milioane de euro, nici măcar un proiect nu ajunge să fie finanțat în mediul periurban”, a afirmat Alexandru Iovescu.

Consilierul județean PSD a atras atenția asupra faptului că pe vechea perioada de programare, 2007 – 2013, prin intermediul Polului de Creștere și a Strategiei integrate de dezvoltare periurbană s-au făcut câteva finanțări în comune.


Printre acestea se numără realizarea liniilor de troleibuz Timișoara – Dumbrăvița și Timișoara – Ghiroda, precum și un incubator de afaceri la Dumbrăvița.

„Responsabilitatea faptului că nu avem niciun euro în zona periurbană a municipiului Timișoara pe această strategie este strict în sarcina municipiului Timișoara, pentru că ghidul prin POCU a permis Primăriei Timișoara să prioritizeze proiectele din strategie. Noi am solicitat în mai multe Adunări Generale ale Polului de Creștere să ne transmită și nouă prioritizarea proiectelor. Din păcate, nu le-am primit”, a precizat pesedistul.

Alexandru Iovescu susține că au fost depuse o mulțime de proiecte de către comunele din jurul Timișoarei, printre care dezvoltarea unei piețe agroalimentare la Dudeștii Noi, construcția de stații pentru transportul public pe traseul drumului județean de la Timișoara la Sânmihaiu sau extinderea rețelei de troleibuz Timișoara – Giroc.

„Zona periurbană a rămas fără finanțare, trebuie să ne gândim și la oamenii care sunt în jurul Timișoarei, care, până la urmă, sunt timișoreni care au plecat de aici și și-au construit case sau și-au cumpărat case, dar până la urmă vin în Timișoara, au și ei nevoie de infrastructură, de apă, de canalizare, de drum, de parcuri, de transport public. Nu mai ai ce să mai faci în situația de față, prioritizarea proiectelor a fost făcută, iar ADR Vest-ul preia doar proiectele prioritizate de Primăria Timișoara. Nu este corect față de restul lumii, eforturile pentru Timișoara – Capitală Culturală Europeană în anuș 2021 le face toată lumea, fiecare pune umărul acolo, dar nu se poate să fim egoiști și să luăm o sumă de bani doar pentru noi”, a conchis consilierul județean PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.