Radovan Karadzici a fost condamnat la închisoare pe viață

Radovan Karadzici a fost condamnat la închisoare pe viață

0
DISTRIBUIȚI

Judecătorii Tribunalului Penal Internațional al ONU au decis, miercuri, în apel, condamnarea la închisoare pe viață a lui Radovan Karadzici, fost președinte al Republicii Srpska.

Karadzici, în vârstă de 73 de ani, a fost condamnat în 2016, de către Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, la 40 de ani de închisoare, însă a făcut apel. El și-a motivat apelul susținând că a fost condamnat pe baza unor „zvonuri”.

Karadzici a fost găsit vinovat pentru zece acuzații de genocid, crime de război și alte atrocități, inclusiv plănuirea masacrului de la Srebrenița din iulie 1995.


Atunci, militari sârbi bosniaci au ucis aproximativ 8.000 de musulmani într-o „zonă sigură” din Srebrenița, protejată de forțele ONU de menținere a păcii. Masacrul de la Srebrenița este cel mai mare astfel de eveniment petrecut în Europa după 1945.

Karadzici a fost președinte al Republicii Srpska (una dintre cele două entități care compun Bosnia și Herțegovina, n.r.) în anii ’90. În motivarea verdictului inițial, instanța internațională a decis că Radovan Karadzici și alți lideri ai vremii au fost responsabili pentru „crimele organizate și sistematice comise împotriva musulmanilor și croaților din Bosnia”. Fostul comandant de armată Rako Mladici a fost condamnat la închisoare pe viață în noiembrie 2017 în baza unor acuzații similare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.