Robu după ce instanța a dat definitiv dreptate ISC: ”Nu înseamnă că...

Robu după ce instanța a dat definitiv dreptate ISC: ”Nu înseamnă că s-a prăbușit poarta de pe Calea Lugojului din astfel de cauze”. De ce susține că nu are nicio responsabilitate

1
DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara a pierdut, definitiv, procesul în care a contestat amenda primită de Inspectoratul de Stat în Construcții după ce s-a constatat că lucrările  de la poarta de pe Calea Lugojului, care s-a prăbușit și a ucis un student în septembrie 2019, s-au făcut cu încălcarea repetată a legii. La vremea respectivă, Primăria Timișoara a fost amendată cu 40.000 lei, iar firma Stareto SRL, cea care a efectuat lucrările, cu 20.000 lei.

Întrebat, astăzi, cum comentează faptul că a fost pierdut procesul și ISC-ului i s-a dat dreptate, primarul Nicolae Robu a susținut că ”cei care au greșit trebuie să răspundă de greșelile pe care le-au făcut. Era într-adevăr, cum să vă spun, era de așteptat, după cum arătau anumite lucruri întâmplate, să se ajungă la această concluzie pentru că o anumită superficialitate s-a constatat în modul de derulare a lucrurilor. Păreau anumite inadvertențe. Eu nu am abilitarea să spun că erau ilegalități sau nu, dar anumite inadvertențe în derularea lucrurilor erau evident că s-au petrecut. Asta nu înseamnă că s-a prăbușit poarta de pe Calea Lugojului din astfel de cauze”.

Întrebat de ce i-a atacat pe jurnaliștii care dezvăluiau ilegalitățile comise care au fost confirmate de către ISC, primarul a explicat că ”atacurile mele au fost în momentul în care tocmai se anunțase că a murit un tânăr, unii abordau subiectul în stil de cancan și pe mine m-a revoltat asta la culme și am avut o reacție dură în acel moment, dar vizavi de faptul că unora le ardea de așa ceva”.

Nicolae Robu a devenit nervos în momentul în care a fost întrebat când  și-a dat seama că au fost probleme, după ce a susținut că totul s-a făcut cu respectarea legii.


” Legalitate însemmnă una, inadvertență înseamnă alta. Sunt cu totul alte și alte subiecte. Eu nu pot să spun decât că mie mi s-au adus toate garanțiile de legalitate și că eu nu am cerut niciodată, nimănui, să facă ceva ilegal. De aici plecăm. Dacă vezi anumite inadvertențe în derularea unor lucruri, asta nu înseamnă că aceste inadvertențe sunt ilegalități și nu înseamnă, spre exemplu, ceva ce nu s-a făcut chiar legal, posibil să fie ceva ilegal, eu nu știu ce a stabilit instanța, că ar fi ilegal, ar fi și cauză pentru prăbușire. Că s-au prăbușit lucruri construite în totală legalitate fără să fie vreo suspiciune măcar de ilegalitate, atunci când sunt fenomene naturale care depășesc anumite praguri”, a afirmat Robu.

Cnd i s-a amintit că nu exista nici măcar proiect tehnic pentru lucrările executate, primarul Timișoarei a explodat ” depinde ce se face oameni buni. Dacă umbli la structură e una, dacă umbli la aspect este alta. Nu îmi pierd vremea cu așa ceva, chiar nu îmi pierd vremea. Există instituții ale statului care se ocupă de subiect și care trebuie să descopere realitatea. Ce trebuie să stau eu să comentez astfel de lucruri? Nu intră în atribuțiile mele. Eu știu un lucru – când îmi vin mie documente la semnat, eu am semnături de la juriști că totul e legal, am de la aparatul de specialitate că este oportun. Nu eu stabilesc legalitatea. Nu cere nicio lege din țara asta ca primarul să spună că ceva e ilegal sau e legal. Da? Și atunci, eu nu o să stau să cataloghez eu legalitatea sau ilegalitatea. Eu preiau verdictele finale ale instanțelor de judecată pentru că ele sunt abilitate să stabilească dacă e legal sau ilegal ceva. EU aș fi putut să am o vină dacă aș fi cerut cuiva să facă o ilegalitate sau aș fi știut că cineva comite o ilegalitate și aș fi tolerat-o”.

Întrebat dacă este printre cei amendați, Nicolae Rpbu a susținut că ”nu. Dacă mi se aplică amendă, o să trebuiască să plătesc. Nu mai știu să fi primit eu amendă”. Acetsa a susținut că va lua măsuri administrative, dacaă se impun, doar după ce va primi motivarea instanței.

Vă reamintim că Nicolae Robu și alți angajați ai Primăriei Timișoara sunt suspecți în dosarul morții studentului strivit în mașină de poarta de pe Calea Lugojului și, deși există un raport de expertiză judiciară, care stabilește că incidentul s-a petrecut din cauza lucrărilor ilegale, nimeni nu este inculpat și trimis în judecată.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.