România, pe locul al 48-lea în topul celor mai fericite ţări de...

România, pe locul al 48-lea în topul celor mai fericite ţări de lume. Cine e pe primul loc

0
DISTRIBUIȚI

România ocupă locul al 48-lea în topul celor mai fericite ţări din lume, potrivit Raportului Mondial al Fericirii pe 2019 (World Happiness Report 2019) realizat cu sprijinul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), clasament în care Finlanda ocupă prima poziție.

Aceasta este pentru a doua oară consecutiv când Finlanda se situează pe primul loc în top, în timp ce Sudanul de Sud ocupă ultima poziție.

Finlanda, cu o populație de 5,5 milioane de oameni, iubitori de păduri, lacuri și saună, a fost desemnată cea mai fericită țară din lume în acest top publicat miercuri, de Ziua Internațională a Fericirii.

Pentru realizarea acestui top au fost colectate date privind nivelul de fericire, libertate, încredere, generozitate, speranța de viață sănătoasă, venituri și sprijin social de la cetățeni din 156 de țări din lume.

Anul acesta, primele zece poziții sunt ocupate, în ordine, de Finlanda, Danemarca, Norvegia, Islanda, Olanda, Elveția, Suedia, Noua Zeelandă, Canada, Austria.

În ciuda problemelor legate de Brexit, Marea Britanie a urcat patru locuri în top față de anul trecut, până pe poziția a 15-a.

SUA se poziționează pe locul al 19-lea, în scădere cu un loc față de anul trecut.


Autorii topului motivează acest trend descendent prin existența unui număr mare de persoane care se confruntă cu dependența de diverse substanțe, ceea ce provoacă nefericire și depresie.

De asemenea, Germania s-a situat pe locul al 17-lea, Japonia, pe al 58-lea, Rusia, pe al 68-lea și China, pe al 93-lea.

Cea mai nefericită țară din lume este Sudanul de Sud, unde aproximativ 60% din populație se confruntă cu foametea, după un război sângeros, în care au murit aproximativ 400.000 de persoane, potrivit ONU.

Ultimele zece poziții ale topului sunt ocupate, în ordine inversă, de Sudanul de Sud, Republica Centrafricană, Afganistan, Tanzania, Rwanda, Yemen, Malawi, Siria, Botswana și Haiti.

Raportul Mondial al Fericirii este rezultatul unui proiect din Bhutan, un regat budist cu aproximativ 700.000 de locuitori situat la est de Himalaya, al cărui premier, Jigmi Y. Thinley, a dorit să evalueze gradul de fericire al populaţiei. Thinley a convins ONU să adopte, în 2011, o rezoluţie prin care ţările membre ale organizaţiei erau invitate să măsoare nivelul de fericire al locuitorilor lor, ca ghid de îmbunătăţire a politicilor publice ale acestor state.

Anul acesta, autorii topului au analizat și modul în care au evoluat țările în ultimii 14 ani, iar, dintre cele 20 de state cu cea mai mare evoluție, jumătate sunt în Europa centrală și de est, cinci, în Africa subsahariană și trei, în America Latină.

Declinul cel mai mare l-au înregistrat Yemen, India, Siria, Botswana și Venezuela.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.