SRI face verificări în privința călătoriilor în România întreprinse de teroristul care...

SRI face verificări în privința călătoriilor în România întreprinse de teroristul care a ucis 49 de oameni în Noua Zeelandă. Ce localități a vizitat

0
DISTRIBUIȚI

Serviciul Român de Informații face verificări în privința prezenței în România a autorului atacului armat din Noua Zeelandă, după ce procurorul-șef din Bulgaria a anunțat că bărbatul a făcut un turneu în țara noastră, Ungaria și în Bulgaria în 2018, au precizat surse apropiate anchetei.

SRI efectuează mai multe verificări privind vizita din 2018, în România, a autorului atacului armat din Noua Zeelandă, au precizat, pentru Mediafax, surse apropiate anchetei.

Demersul vine după ce procurorul-şef din Bulgaria, Sotir Ţaţarov, citat de site-ul Novinite.com, a anunțat că bărbatul a efectuat un turneu în Bulgaria, România şi Ungaria în 2018.

Potrivit oficialului citat, Brenton Tarrant a vizitat oraşele Sofia şi Plovdiv în noiembrie 2018.


Ulterior, individul s-a deplasat în România, de unde a închiriat o maşină pentru a merge în Ungaria.

Sotir Ţaţarov a precizat că autorităţile bulgare nu au depistat activităţi teroriste ale suspectului pe teritoriul Bulgariei.

Brenton Tarrant, în vârstă de 28 de ani, a fost arestat sub acuzaţia că omorât 49 de persoane şi a rănit alte 20 după ce a deschis focul în două moschei din Noua Zeelandă.

Conform observator.tv, autorul atacului terorist din Christchurch a vizitat România de două ori, în 2016 şi la sfârşitul anului 2018, iar pe pagina sa de Facebook apar fotografii făcute la castelul Peleş, castelul Huniazilor, Mănăstirea Voroneţ şi alte mănăstiri din Moldova, imagini din Timişoara, Sibiu, precum şi alte locaţii istorice din România.

Autorul atacului din Noua Zeelandă scrisese mai multe nume de personaje istorice pe armele folosite, considerându-le, cel mai probabil, eroi ai creştinătăţii. Aici apar numele lui Şteafn cel Mare şi Şerban Cantacuzino, domnitor al Ţării Româneşti între 1678 şi 1688. Acesta din urmă a participat la asedierea Vienei de către turci în 1683, dar a fost de partea otomanilor.

Pe arme mai apar şi numele altor personaje istorice, precum Edward Codrington şi Dmitri Seniavin (amirali care i-au învins pe turci în 1827 în bătălia de la Navarino), Marc Antonio Bragadin (comandant veneţian care a apărat fără succes Ciprul de otomani şi a murit torturat de aceştia), Ernst Rüdiger von Starhemberg, generalul care a apărat Viena în 1683 sau Ştefan Lazăr (cneazul sârb învins de turci la Kosovopolie).

Sursa foto: observator.tv

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.