Timișoreni la Paris. Orașul de pe Bega a avut reprezentanți la unul...

Timișoreni la Paris. Orașul de pe Bega a avut reprezentanți la unul dintre cele mai importante târguri de carte din lume FOTO

0
DISTRIBUIȚI

La recentul Salon de Carte de la Paris (Salon du Livre Paris), cel mai mare eveniment dedicat cărţii din Franţa, care a ajuns la cea de-a XXXIX-a ediţie, au participat, alături de cele mai prestigioase edituri şi publicaţii franceze ori pavilioane de înaltă ţinută ale altor ţări, numeroşi scriitori români,  pentru a unsprezecea oară consecutiv. Ediţia din acest an a fost inaugurată de preşedintele Franţei, Emanuel Macron, şi de ministrul Culturii, Françoise Nyssen, pentru a sublinia locul important pe care îl ocupă cartea în Franţa. Târgul a reunit nu mai puţin de 1.200 de expozanţi, peste 35.000 de nume de autori şi a avut în jur de 180.000 de vizitatori. Spre deosebire de anii precedenţi, în care invitat de onoare la salon a fost câte o ţară, de această cinste  s-a bucurat în acest an Europa, continent care, secole de-a rândul, s-a impus în istoria lumii print-o vastă operă culturală, dar acum, cărţile scriitorilor contemporani sugerează, mai degrabă, o Europă aflată în declin, lipsită de perspective.

Şi în acest an, standul României a fost organizat de Institutul Cultural Român, unde au avut loc o serie de evenimente care au reunit scriitori, editori, traducători, manageri literari şi jurnalişti iar alături de apariţiile editoriale în limba română nu au lipsit numeroase cărţi în limba franceză, semnate de autori români clasici şi contemporani, literatura franceză fiind, multă vreme, cea mai tradusă din întreaga lume.

La mesele rotunde, dezbaterile literare ori lansările de carte, au participat, alături de mai mulţi traducători şi scriitori francezi şi români, printre care nume de notorietate precum Magda Cârneci, Ioana Pârvulescu, Doina Uricariu, Liviu Antonesei, George Arion, Gabriela Adameşteanu, Matei Vişniec, Stelian Tănase, Bogdan Ghiu, artiştii vizuali Wanda Mihuleac şi Petre Răileanu sau istoricii Matei Cazacu, Ştefan Lemny şi Adrian Cioroianu, ambasador al României la UNESCO, scriitorii timişoreni Adriana Babeţi şi Robert Şerban, cărora li s-a alăturat poeta, prozatoarea şi eseista Rodica Drăghincescu, originară din judeţul Timiş, absolventă a Facultăţii de Litere (franceză-română) a Universităţii de Vest, care trăieşte în prezent în Franţa şi are numeroase volume publicate atât la edituri din România cât şi la cele franceze.

Robert Şerban a fost prezent la o seară de poezie unde a citit poezii din cea de-a doua ediţie în limba franceză a volumului său de poezii „Moartea parafină”, a participat, împreună cu Adriana Babeţi, la dezbaterea „De la Vest la Est, de la Est la Vest” moderată de Adrian Cioroianu, care a avut drept temă rolul cultural şi politic al spaţiului central-european şi la o dezbatere şi masă rotundă despre Europa şi marii săi poeţi.


La rândul ei, Adriana Babeţi a luat parte la o dezbatere intitulată „30 de ani după decembrie 1989 – trecut şi viitor” şi la o masă rotundă la care s-a discutat despre traducere ca o limbă a Europei, în timp ce Rodica Drăghincescu a prezentat, la o masă rotundă, poezia contemporană românească.

„Nu am uitat să folosim acest context cultural important pentru a aminti celor prezenţi la standul României că, în 2021, Timişoara va fi Capitală Culturală a Europei şi că oraşul de pe malurile Begăi îi aşteaptă, încă de pe acum, pe cei care vor să descopere atât Banatul, cât şi capitala sa”, a povestit scriitorul Robert Şerban pentru Pressalert.ro la reîntoarcerea sa de la Paris. De altfel, la târgul de carte de la Paris care va avea loc anul viitor, Timişoara va avea parte de un statut special şi va fi invitată pentru a-şi promova cultura scrisă şi scriitorii timişoreni.

Surse foto: Robert Şerban, cotidianul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.