Un arheolog dat afară de Muzeul Banatului a dat instituția în judecată...

Un arheolog dat afară de Muzeul Banatului a dat instituția în judecată și a câștigat

0
DISTRIBUIȚI

La sfârşitul lunii martie 2018, conducerea Muzeului Naţional al Banatului a hotărât desfacerea contractului de muncă a dr. Florin Draşovean, muzeograf şi cercetător ştiinţific gradul I la Muzeul Naţional al Banatului, decizie de natură să scandalizeze numeroşi arheologi de prestigiu care au luat poziţie, apreciind atitudinea conducerii muzeului drept „discreţionară, arbitrară şi cu un evident accent de hărţuire” într-o perioadă în care „Muzeul Naţional al Banatului nu traversează cea mai fastă perioadă a sa”, şi au adresat o scrisoare deschisă întregii comunităţi a arheologilor, solidarizându-se astfel cu cercetătorul timişorean.

În 15 martie, Tribunalul Timiş a admis contestaţia formulată de Florin Draşovean, a decis că desfacerea contractului de muncă a fost abuzivă şi nelegală şi a dispus reangajarea acestuia şi plata salariilor şi a celorlalte drepturi băneşti, începând din data de 26 martie 2018 până la data reîncadrării în funcţia avută. Muzeul mai poate formula recurs împotriva hotărârii Tribunalului Timiş, dar aceasta este executorie, iar până în prezent, Florin Draşovean ar trebui să primească, de la instituţie, în jur de 90.000 de lei.

O evaluare discriminatorie

În toamna anului trecut, Florin Draşovean a mai câştigat un proces împotriva muzeului, în care acesta a contestat modul în care s-a făcut evaluarea performanţelor sale profesionale pentru anul 2016, anterior desfacerii contractului de muncă.

Instanţa a anulat fişa de evaluare făcută în anul 2017 şi a obligat muzeul să o refacă, deoarece a considerat că aceasta s-a făcut într-un mod discriminatoriu şi abuziv, fără detalierea evaluării, din care să rezulte modul în care s-a stabilit punctajul, deşi reprezentantul muzeului a susţinut că punctajul de evaluare „este apanajul exclusiv al angajatorului, acesta făcând evaluarea pe considerente proprii”.


Florin Draşovean a primit calificativul „Bine”, dar fişa întocmită de muzeu nu menţiona şi obiectivele concrete  supuse evaluării, procedura fiind astfel viciată. Decizia Curţii de Apel Timişoara este definitivă.

Sancţiune disciplinară pentru prejudiciu de imagine

Un alt proces câştigat de Florin Draşovean este cel în care a contestat o decizie de sancţionare din vara anului 2017, obţinând anularea acesteia. Conducerea muzeului îi imputase, în ciuda explicaţiilor date, „părăsirea nejustificată a locului de muncă fără acceptul şefului ierarhic superior sau a managerului instituţiei”, aşa cum ar fi rezultat din înregistrarea unei camere de supraveghere care nu a fost prezentată în instanţă, „deteriorarea bunurilor culturale şi de patrimoniu şi neinventarierea lor”, fără ca acestea să fie indicate, şi unele informaţii furnizate ziariştilor cu privire la restructurările operate în colegiul de redacţie al publicaţiei „Analele Banatului” şi suspiciunile de plagiat ale lui Sabin Adrian Luca, director al muzeului Brukenthal din Sibiu, care au pus „într-o lumină nefavorabilă imaginea instituţiei”.

Pentru toate aceste „abateri” a fost constituită o comisie de cercetare disciplinară prealabilă, s-au cerut note explicative şi s-a decis sancţionarea disciplinară cu avertisment scris, pentru „nerespectarea procedurilor interne ale instituţiei”, a cărei imagine ar fi fost prejudiciată. În apărarea sa, conducerea muzeului a arătat în instanţă că sancţiunea aplicată „este una minimală în raport cu gravitatea faptelor” dar instanţa a reţinut că nu s-au depus probe pentru susţinerea apărării, iar în ce priveşte declaraţiile din presa online, „libertatea de exprimare constituie unul din fundamentele esenţiale ale unei societăţi democratice…”, nefiind încălcată, în nici o situaţie, disciplina muncii. Hotărârea judecătorească este definitivă.

Directorul muzeului, Claudiu Ilaş, nu a răspuns apelului telefonic, pentru a-şi exprima un punct de vedere şi pentru a preciza cum va pune în executare hotărârile judecătoreşti definitive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.