Violență fatală. Statisticile arată că, la fiecare 30 de secunde, o româncă...

Violență fatală. Statisticile arată că, la fiecare 30 de secunde, o româncă este bătută

0
DISTRIBUIȚI

Violența în familie continuă să fie o problemă socială gravă în România și, din păcate, pentru o parte dintre victime, abuzurile devin fatale. Recent, legislația a fost schimbată, astfel încât violența domestică să fie redusă.

Cu 30 de lovituri de cuțit aplicate pe tot corpul. Așa a fost omorâtă, la sfârșitul lunii februarie, o femeie în vârstă de 38 de ani din vestul țării. Călăul a fost chiar fostul soț, de care se despărțise în urmă cu câteva luni din cauza scandalurilor provocate pe fondul geloziei exagerate. De altfel, femeia, mama unui băiat de zece ani, și-a găsit sfârșitul tot în urma unei certe iscate de bărbatul orbit de gelozie. După ce și-a dat seama ce a putut să facă, fostul soț s-a tăiat de două ori cu un cuțit, apoi s-a aruncat de la etajul nouă al blocului în care s-a petrecut oribila crimă. Totul sub privirile îngrozite ale micuțului de zece ani, care a și alertat polițiștii.

Astfel de scene par desprinse din filmele de groază, însă sunt cât se poate de reale. Asta pentru că în România violența în familie este în continuare o problemă socială extrem de gravă. Conform ultimelor statistici, la fiecare 30 de secunde, o româncă este bătută. De asemenea, potrivit unor date făcute publice, recent, de guvern, în perioada 2009 – 2016, 1.374 de persoane și-au pierdut viața din cauza violenței în familie.

La fel ca la multe alte capitole, România este codașă și în ceea ce privește protecția victimelor unor astfel de violențe. De altfel, în județul Timiș nu există nici măcar un adăpost public unde aceste femei abuzate în familie să poată alerga pentru a fi protejate, ci doar câteva ale unor ONG-uri, însă locurile sunt prea puține. Nici agresorii nu au unde să beneficieze de consiliere gratuită pentru a începe o viață nouă.

Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Timișoara intenționează să realizeze, în viitorul apropiat, două centre, în cadrul unui proiect european. Acesta se numește „SEVA – Stop! Eliminăm violența și agresivitatea”, proiect care se află în faza de precontractare. În total, cu aproximativ două milioane de lei ar urma să fie construite două centre de zi în Timișoara, unul dedicat consilierii victimelor violenței în familie, cu o capacitate de 200 de locuri, iar altul destinat sprijinirii agresorilor, destinat unui număr de 55 de persoane. „Contribuția Direcției de Asistență Socială în cadrul proiectului este de 37.000 de lei. La finalul lunii martie, începutul lunii apriliei, proiectul ar trebui să înceapă, iar perioada de implementare este de 30 de luni. Atât victimele, cât și agresorii vor beneficia de consiliere gratuită”, ne-a declarat Corina Eva, purtătorul de cuvânt al Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Timișoara.

Ordine de protecție provizorie

La sfârșitul anului trecut, legislația din România a fost modificată, cu scopul ca femeile să se poată apăra mai eficient de soții violenți care le tranformă viața într-un calvar. Concret, din data de 28 decembrie 2018, polițiștii care intervin în cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile.

Astfel, victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. Potrivit reprezentanților Poliției Române, „ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc”.

Până acum, polițiștii care interveneau în cazuri de violență domestică puteau cel mult să aplice o amendă agresorului pentru tulburarea liniștii și ordinii publice, ordinul de protecție urmând a fi obținut în urma deciziei unei instanțe de judecată, proces care dura. Acum, ca umare a modificării legislației, partenerul agresiv poate fi înlăturat imediat din locuință, chiar dacă aceasta este a lui.

Inspectoratul de Poliție Timiș informează că în județul nostru au fost emise primele ordine de protecție provizorie în cazuri de violență domestică de către oamenii legii. Este vorba de 20 de astfel de ordine. „De asemenea, vă facem cunoscut faptul că ordinele de protecție provizorii mai sus menționate au fost emise împotriva agresorilor pentru săvârșirea a 21 de infracțiuni, după cum urmează: 14 fapte de violență în familie, șapte fapte de amenințare”, a arătat IPJ Timiș.

România, cu 30 de ani în urmă

Psihologul timișorean Vasile Moldovan, directorul Asociației pentru Promovarea Femeii din România (APFR), a explicat că se ajunge la violență domestică ca urmare a unor comportamente învățate în familie.

„Cauzele violenței domestice sunt în comportamentele învățate în propria familie, învățate în comunitate, în societate, practic din mediul în care trăiește persoana agresivă.


Nu sunt așa cum fals s-a crezut mult timp, că violența ar avea ca și cauze consumul de alcool, de droguri. Aceștia sunt factori care pot influența apariția comportamentului violent, dar în principal violența este un comportament învățat. De regulă, învățat în propria familie. Asta înseamnă că am avut părinți, tată sau mamă, care fie au fost violenți între ei, fie au fost violenți cu noi ca și copii, după care sigur că noi am preluat acest comportament ca și o strategie disfuncțională de comunicare. Iar în situații similare, când nu facem față provocărilor vieții sau familiale de regulă, pentru că violența se reproduce tot în familie, în sensul că nu am suficiente metode sau nu am o strategie suficient de bună de comunicare, recurg la strategia pe care eu am cunoscut-o ca fiind eficientă”, a detaliat Vasile Moldovan.

Directorul APFR mai este de părere că este foarte important ca victimele violenței domestice, care trăiesc adevărate drame, să fie protejate.

„Este important să se acționeze în zona de responsabilizare a agresorului și ordinul de protecție, așa cum el este în legislație acum, are menirea că protejează victima, și asta este extrem, extrem de important, să asiguri partea asta de protecție, de securizare a victimei, ceea ce până recent nu s-a întâmplat. Adică femeia victimă era singura expusă, adică era bătută în propria familie, trăia drama cea mai mare a vieții ei într-un spațiu familial în care trebuia să trăiască cele mai frumoase momente. De cele mai multe ori trebuia să abandoneze, să plece din domiciul conjugal împreună cu copiii pe stradă. Și de multe ori, apelând la instituțiile abilitate să rezolve situațiile, era dublu victimizată, pentru că abordarea oamenilor care lucrează în instituții venea tot printr-un filtru patriarhal, care punea sub îndoială situația victimei și sigur ducea la o pasivitate a intervenției sau o amânare a ei. Pe de altă parte, este și una dintre marile probleme actuale. Chiar dacă există ordin de restricție sau de protecție, din păcate, la nivelul intervenției efective, și vedem frecvent în presă în ultimul timp, cazuri de persoane care au depus și solicitat ordin de protecție, dar instituțiile abilitate să emită acel ordin de protecție, judecătorul în acest caz, au amânat deciziile. și de foarte multe ori a fost asta fatal pentru victimă, adică ea a fost omorâtă de către agresor, pentru că ea nu a fost real protejată”, a semnalat Vasile Moldovan.

Psihologul timișorean este de părere că ordinul de protecție are și rolul de a-l responsabiliza pe agresor, pentru că acesta poate conștientiza că nu este în regulă un astfel de comportament și ar dori să-l schimbe.

„Comportamentul violent este un comportament care se poate schimba, dar ca să se schimbe, trebuie să opteze pentru un tratament, în sensul că trebuie să meargă într-un serviciu specializat de reabilitare comportamentală, să meargă într-un program de psihoterapie obligatoriu care este cel care ajută real să conștientizeze, să înțeleagă și să schimbe comportamentul violent. Din păcate, deși este un oraș cu potențial financiar foarte mare, Timișoara nu are un adăpost public pentru victime. Nu sunt servicii de reabilitare nici pentru agresori, dar există serviciile desigur private, ale specialiștilor în domeniu, psihologi, psihoterapeuți, care pot oferi suportul necesar unei persoane să-și schimbe comportamentul. Dar trebuie să aleagă el în mod voluntar pentru asta. Sau sigur, așa cum se întâmplă în alte țări civilizate, deciziile acestea îi pun în vedere, îl condiționează să participe la asemenea programe de recuperare”, a afirmat Vasile Moldovan.

Potrivit psihologului timișorean, România este foarte departe în ceea ce privește intervenția în cazurile de violență domestică.

„Noi suntem foarte departe ca țară. Acum, cu aceste măsuri de protecție, ne-am apropiat de modelele europene, problema este în schimb la nivelul intervenției și suntem foarte departe la nivelul mentalității sau a educației formării specialiștilor din domeniu. Și aici este imperios necesar în acest moment ca judecătorii care judecă asemenea cauze de violență domestică să facă cursuri de formare, să înțeleagă ce presupune, ce înseamnă abordarea unui caz de violență domestică, care este profilul victimei, care este profilul agresorului, pentru că de foarte multe ori. Practic, peste tot în lume, în țările civilizate care au reglementat această legislație, în Europa, în SUA, oamenii care lucrează în sistemul judiciar sunt specializați, instruiți, începând de la polițiști, procurori, judecători, și știu foarte bine când au de a face cu o situație de violență domestică cum să opereze. Și asta este, din păcate, pentru noi deficitar și asta ne ține încă foarte departe, cu cel puțin 30 de ani în urmă în spatele statelor europene”, a conchis Vasile Moldovan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.