Zile pline de evenimente la Timișoara, și nu numai FOTO

Zile pline de evenimente la Timișoara, și nu numai FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-650857614">

Mai multe instituţii culturale din Timişoara anunţă o săptămână bogată în evenimente, cu mai multe spectacole, vernisaje de expoziţii, ateliere şi festivaluri.

Joi, 14 martie, la ora 17.00, la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş de pe strada E. Ungureanu va avea loc spectacolul „Retro show”, susţinut de cursanţii Şcolii de Arte din Timişoara, clasa canto-muzică uşoară a prof. Marc Antoniu. Elevi ai Şcolii de Arte participă, de asemenea, la festivalul de muzică „Pentru că e primăvară” de la Cluj-Napoca şi la expoziţia de pictură şi grafică „Iosif Tellemann” de la Lupeni.

La galeria Pygmalion de la Casa Artelor se deschide o nouă expoziţie, „PreDispoziţii”, gândită de artiştii plastici Dana Catona şi Balogh Csaba, care expun o selecţie de lucrări care au drept temă ideea de premise sau dispoziţii înnăscute şi legătura cu forţa de creaţie a fiecăruia dintre ei. Deşi apelează la tehnici diferite, cei doi artişti aduc în faţa publicului un concept unitar, creativ şi extrem de inspirat. „Elementul comun al preocupărilor celor doi artişti este analiza relaţiei parte-întreg, atât la nivel conceptual, cât şi la nivel formal” spune Maria Oroşan-Telea, curatorul expoziţiei. „Balogh Csaba foloseşte pictura, asamblajul şi instalaţia pentru a pune în scenă un discurs despre structură, dar şi despre destructurare (…). Dana Catona migrează între tehnici mixte specifice desenului, ceramicii şi colajului. Lucrările sale, discrete şi rafinate, se înscriu în zona conceptualului” adaugă Maria Oroşan-Telea. Vernisajul expoziţiei va avea loc la ora 18,00 iar lucrările vor sta pe simeze până în 2 aprilie.

Un nou spectacol-lectură din seria proiectelor educaţionale „Teatru la bibliotecă”, prin care texte montate pe scena teatrului maghiar din Timişoara sunt preluate şi interpretate de elevi şi studenţi în spaţii neteatrale, este „Buzunarul cu pâine”, care va avea loc joi, 14 martie, la ora 18,00, în aula bibliotecii centrale universitare de pe bulevardul Vasile Pârvan. Spectacolul de la teatrul maghiar, bazat pe un text de Matei Vişniec, este interpretat de actorii Kiss Attila şi Molnos András Csaba, iar cel jucat în limba română în aula bibliotecii, îi are în distribuţie pe studenţii Cristian Ciocârlie şi George Mădălin Tudor. Intrarea la spectacolul de la bibilotecă este liberă.

În aceeaşi seară la ora 18.30, în corpul C al bastionului Maria Theresia, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Îngerii dintre noi” al artistului plastic Gina Dragomir, în care vor fi aduse în faţa publicului ucrări pline de viaţă, culoare şi lumină.

Tot la ora 18,30, în sediul Muzeului Naţional al Banatului de la bastionul Maria Theresia, se  va vernisa expoziţia „Doctrina apriori et a posteriori”, semnată de Gabriel Kelemen şi realizată în colaborare cu Asociaţia Dialoguri Contemporane, iar la ora 19.00, expoziţia „Sculptură din colecţia Herczeg”. Prima expoziţie prezintă lucrări de grafică, desen şi sculptură din anii ʹ80 dar şi lucrări mai recente ale artistului Gabriel Kelemen iar cu prilejul vernisajului va fi lansat albumul bilingv „Hermeneutica genezei”, realizat de autor în limbile română şi engleză, cu o concepţie grafică şi coperta semnate de Armand Acea. Cea de-a doua expoziţie prezintă o selecţie de sculpturi din prestigioasa colecţie a familiei Herczeg, care a organizat mai multe tabere de sculptură în parcul din apropierea castelului Huniade, la Gărâna şi Timişoara. Expoziţia prezintă lucrări ale unor sculptori români din generaţii diferite, de la sfârşitul anilor ʹ60 până în prezent. În cadrul evenimentului va fi lansat albumul bilingv, în română şi engleză, dedicat acestei expoziţii, cu o prefaţă semnată de Maria Orosan-Telea. Expoziţia va fi deschisă până în 28 aprilie.

Vineri, 15 martie, sala Studio a Casei Artelor va găzdui, de la ora 18.00, spectacolul „O noapte pe dos” de Xavier Durringer, pus în scenă de Teatrul de Artă Bucureşti, care îi are ca protagonişti pe Marcela Moţoc şi George Constantinescu. Spectacolul nu este recomandat tinerilor sub 16 ani iar accesul se face pe bază de artist support.

Asociaţia culturală „Salvaţi Patrimoniul Timişoarei” organizează sâmbătă, între orele 10.00 şi 13.00, la Centrul Multifuncţional Bastion, un atelier de socializare prin lucru manual, iar la Dudeştii Vechi, începând cu ora 14.00, va avea loc cea de-a XII-a ediţie a festivalului-concurs al centrului de cultură şi artă „Lada cu zestre”, o manifestare de tradiţie la care sunt aşteptaţi peste 200 de artişti cu vechi dansuri şi cântece populare, recitare şi teatru în grai bănăţean, gastronomie tradiţională, meşteşuguri populare şi colecţionari. Duminică, de la aceeaşi oră, festivalul va continua în comuna Peciu Nou, cu forme de soroc şi dansuri din pusta Banatului şi cu folclorul etniilor din Banat, reunind tot atâţia artişti populari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.