O proteină care menține pielea tânără, descoperită de cercetătorii japonezi

O proteină care menține pielea tânără, descoperită de cercetătorii japonezi

0
DISTRIBUIȚI

O proteină care ajută la menținerea aspectului tineresc al pielii a fost descoperită de o echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină și Stomatologie din Tokyo, Japonia, relatează japantimes.co.jp.

Proteina a primit numele de COL17A1 și funcționează prin încurajarea competiției între celule, un proces cheie menit să mențină sănătatea țesuturilor. Substanța elimină celulele mai slabe, încurajând înmulțirea celor mai puternice.

„Celulele stem deteriorare sau afectate de stres pot fi eliminate selectiv, zilnic, de celule intacte din pielea noastră”, a afirmat Emi Nishimura, coordonatoarea cercetării și profesoară în cadrul departamenului de biologie – celule stem din instituția de învățământ niponă.

Studiul, care a apărut săptămâna aceasta în publicația științifică Nature, a fost bazat pe cercetări asupra cozilor de șoareci, care au multe caracteristici similare pielii umane.

Procesul de îmbătrânire reduce prezența proteinei COL17A1, un efect similar cu cel al radiațiilor UV şi al altor factorilor de stres. Acest fapt se traduce printr-o multiplicare a celulelor mai puțin puternice, care slăbesc pielea și o fac predispusă la leziuni și la vindecarea la un ritm mai lent.

Confirmarea importanței proteinei COL17A1 a determinat echipa de cercetători să se concentreze asupra găsirii unor substanțe care să stimuleze procesul de producere a acesteia.

Specialiștii au izolat doi compuşi chimici – Y27632 și apocinina – și le-au testat pe celulele din piele, iar rezultatele au fost pozitive.

„Aplicarea acestor compuşi pe răni grave ale pielii a ajutat, în mod semnificativ, la vindecare”, spun autorii studiului.


Aceştia mai susțin că cele două substanțe indică faptul că există modalități care facilitează regenerarea pielii și și reduc procesul de îmbătrânire.

Doi profesori de la Universitatea din Colorado, SUA, au declarat, referitor la acest studiu, că, până în prezent, procesul de competiție între celule nu a mai fost studiat decât în cazul muștelor de fructe. Cei doi profesori universitari, Ganna Bilousova și James DeGregori, au spus că studiul japonez „oferă dovezi că, la mamifere, celulele sănătoase pot repopula, în mod eficient, țesuturile adulte, înlocuindu-le pe cele nepotrivite sau deteriorate”.

Aceştia mai spun că cercetarea oferă o „dovadă de principiu” că cei doi compuși chimici pot combate îmbătrânirea pielii. „Vom mai avea nevoie de studii în viitor pentru a determina funcționarea mecanismului în alte țesuturi și pentru a identifica substanțele capabile să inverseze procesul de îmbătrânire în alte organe”, au mai spus aceștia.

Nishimura a spus că descoperirea va duce la crearea unor produse cosmetice şi medicamente menite să oprească procesul de deteriorare a pielii și să susțină procesul de vindecare.

„Vom colabora cu companii farmaceutice și de produse cosmetice pentru a folosi aceste proteine în scop clinic”, a afirmat aceasta.

Cercetătoarea japoneză a declarat, însă, că mai trebuie făcute studii pentru a stabili dacă o competiţie între celule poate juca un rol în regenerarea altor părți ale corpului, care au țesut epitelial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.