Copiii speciali ai Timișoarei

Copiii speciali ai Timișoarei

0
DISTRIBUIȚI

Sute de copii din județul Timiș depun eforturi uriașe pentru a putea trăi o viață independentă. S-au născut cu autism, iar pe lângă lupta de a se integra, trebuie să înfrunte și prejudecățile semenilor.

În județul Timiș, 329 de copii sunt diagnosticați cu autism. Este vorba de o tulburare severă de dezvoltare care nu se vindecă, însă, cu multă muncă, poate fi ameliorată semnificativ. Sunt 329 de micuți speciali, pentru care fiecare zi reprezintă o luptă cu ignoranța și mentalitățile oamenilor.

Dana Istrate poate fi considerată o mamă eroină și un model pentru femeile care au copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist, și nu numai. Timișoreanca l-a adus pe lume, în urmă cu doisprezece ani, pe Darius, un copil pe care și l-a dorit enorm. În acea vreme, Dana locuia în Spania, alături de soțul său. În jurul vârstei de un an, femeia a început să-și pună semne de întrebare cu privire la dezvoltarea băiețelului.

„Era un copil care părea perfect sănătos, deși semnele au fost vizibile foarte devreme, la vârsta de aproximativ un an, dar tot am pus pe seama ritmului de dezvoltare. Am fost preocupată mereu de faptul că avea o mișcare mai ciudată a brațelor, acum știu că se numește stereotipie, de faptul că nu răspundea la nume, de faptul că mergea pe vârfuri, a început să meargă devreme, pe la 11 luni, dar în continuare era cumva deconectat de lumea noastră, era cumva «în lumea lui» și erau foarte multe jocuri repetitive, care îi plăceau foarte mult, cu copiii se juca foarte puțin, adică nu interacționa, aștepta să vină ei spre el, niciodată el să aibă inițiativa”, ne-a povestit Dana Istrate.

Autismul, o etichetă

În jurul vârstei de doi ani, Dana a mers cu Darius într-un centru de recuperare. Toată lumea bănuia că băiatul are autism, însă nimeni nu îndrăznea să pună acest diagnostic. Totul până la vârsta de trei ani și un pic.

„Atunci i s-a pus clar diagnosticul de tulburare din spectrul autist. Ei nu au prea vrut să pună înainte de vârsta de trei ani această «etichetă», cum spun ei, pentru că odată ce o pui, este pe viață, pentru că este știut că autismul nu se vindecă”, ne-a povestit timișoreanca.

Din acel moment, a început lupta. Lupta pentru ca Darius să aibă șansa la o viață independentă, posibilă doar în urma unor lungi ședințe de terapie și a unei munci asidue.

„După ce i s-a pus clar diagnosticul de autism, am început terapia intensivă. Eu m-am dedicat total copilului, m-am perfecționat pe această parte, m-am înscris la toate cursurile posibile. În momentul în care i s-a pus diagnosticul, pentru mine  a fost cumva o eliberare, pentru că eu vedeam că are ceva, doar că nu știam exact ce, eu suspectam că despre asta e vorba și nu știam cum să-l ajut. Iar în momentul în care mi s-a confirmat diagnosticul, pentru mine a fost o eliberare, pentru că am știut ce pași trebuie să urmez în continuare. Am intrat într-o asociație foarte mare de părinți din Spania, am fost foarte bine primiți, chiar dacă eram străini”, își amintește Dana Istrate.

Iar în urma terapiei intensive de care Darius a beneficiat, rezultatele au început să apară. Astfel, băiatul, care avea potențial verbal, a început să învețe foarte ușor limba spaniolă, să scrie și să vorbească. De altfel, Dana și soțul ei nici nu au mai vorbit limba română în casă, la recomandarea specialiștilor, pentru a nu-l debusola. Însă, în urmă cu cinci ani, Dana a fost nevoită să se întoarcă definitiv în România, iar Darius nu știa nici măcar un cuvânt românesc. În acel moment, băiatul, care avea șapte ani, și familia acestuia au fost nevoiți să o ia de la zero și nu le-a fost deloc ușor.

Tot atunci Dana s-a lovit și de problemele din România cu care se confruntă persoanele diagnosticate cu autism, motiv pentru care a dorit să schimbe lucrurile în bine.


„Am reușit să colaborez și cu foarte multe instituții și am tradus o grămadă de materiale, am și creat o grămadă de materiale pentru copii cu autism, atât în spaniolă cât și în limba română și când am venit în țară, pentru că nu prea am găsit servicii pentru copii care au depășit vârsta de șase ani, am înființat propria asociație, «Învățăm cu Pictograme», mergând pe modelul acesta preluat de la spanioli, prin care copiii cu autism învață cu ajutorul imaginilor tot ceea ce este nevoie să învețe, să comunice cu cei din jur, în primul rând”, a detaliat Dana Istrate.

Asociația „Învățăm cu Pictograme” a luat ființă la începutul anului 2015, iar în data de 2 aprilie, declarată de Națiunile Unite ca fiind Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, a fost deschis și un centru de terapii pentru copii cu astfel de tulburări, la Timișoara. Centrul a funcționat până în luna septembrie a anului trecut, perioadă în care numeroși copii diagnosticați cu autism au beneficiat de terapii și astfel au avut mai multe șanse la o viață independentă.

„Copilul meu este un luptător”

Dana Istrate își iubește enorm de mult copilul, despre care spune că este un adevărat luptător, dar și cea mai puternică persoană pe care ea o cunoaște. Asta pentru că Darius a trecut prin atâtea, dar mereu a avut capacitatea de a se adapta.

„Vreau să subliniez că acest copil cu autism a reușit să se adapteze foarte bine, să ne dovedească că este un luptător și că nimic nu este imposibil, trebuie doar să credem. Chiar cred că este un erou pentru mine, cred că este cea mai puternică persoană pe care eu o cunosc și de la care învăț zi de zi. În Spania, a fost înscris în învățământul de masă, doar că sistemul era total diferit și statul oferea sprijinul necesar. La noi situația stă diferit, iar acum suntem în clasa a III-a la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă «Constantin Pufan» din Timișoara și suntem foarte mulțumiți. Din păcate, autismul este imprevizibil și ne dă câteodată o palmă să ne trezim, să nu fim siguri în viața asta de nimic și avem și momente de regres, în special pe partea aceasta comportamentală, pe care cu greu reușim să o gestionăm, pentru că ne apropiem cumva de adolescență și acolo problemele sunt total diferite. Noi ne bucurăm că reușește să comunice cu noi, ne bucurăm efectiv că-l auzim, că îi place foarte mult să comunice prin muzică, cântă, iar pentru noi astea sunt aspecte pozitive, care contează”, a explicat Dana Istrate.

Mama băiatului cu autism se plânge, însă, de faptul că una dintre părțile cele  mai grele este să te lupți cu mentalitățile românilor cu privire la persoanele cu dizabilități. Dacă în Spania există multă înțelegere, în România lucrurile nu stau tocmai roz la acest capitol.

„Nu suntem departe ca și terapii, pentru că terapiile care sunt atât în țările europene, cât și în America se aplică și la noi. Problema cea mai pare pe care o văd eu la noi este mentalitatea cu care ne confruntăm, faptul că lumea este încă foarte închisă în a privi și primi cu brațele deschise un astfel de copil, de tânăr, de adult, cu o astfel de dizabilitate și în general cu orice tip de dizabilitate. Lumea e reticentă când aude de o dizabilitate, deja parcă se retrage. Noi, românii, mai avem de lucrat la mentalitate, la empatie, la toleranță, la respect. Până la urmă, toți suntem diferiți și ideea este să ne acceptăm, pentru că toți facem parte din aceeași lume. Mesajul meu, de părinte de copil special, ar fi să credem în copiii noștri și în potențialul lor, care este nelimitat, să îi iubim necondiționat, cred că până la urmă ei sunt cei care îți dau puterea de a merge mai departe, pentru că sunt niște învingători”, a precizat Dana Istrate.

Potrivit ultimelor statistici, în România sunt 11.242 de copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist, din care în județul Timiș sunt 329. În fiecare an, în data de 2 aprilie, de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, ONG-uri din Timișoara care oferă sprijin celor cu dizabilități, organizează diferite acțiuni cu scopul de a crește nivelul de conștientizare a publicului larg privind nevoile de suport ale acestor persoane și ale familiilor lor, dar și a profesioniștilor care se ocupă de îngrijirea lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.