Erlend Krauser revine „acasă“ și pe micile ecrane: memorabilul concert de la...

Erlend Krauser revine „acasă“ și pe micile ecrane: memorabilul concert de la Timișoara va fi difuzat de TVR

0
DISTRIBUIȚI

Concertul susținut de Erlend Krauser sub numele de „Discover Home“, la începutul lunii aprilie la Reflektor Venue va fi difuzat integral miercuri, 1 mai, de la ora 19.00, la TVR Timișoara, urmând să fie prezentat și în reluare joi, de la ora 20.00, pe TVR3.

Unul din cei mai buni chitariști ai României, Erlend Krauser, s-a născut pe 19 iulie 1958 la Timișoara, într-o familie muzicală, tatăl fiind muzician profesionist, angajat al Filarmonicii Banatul și profesor la liceul de muzică. Artistul are un frate mai mic, basistul Dieter Krauser.

Muzicianul a părăsit țara noastră în 1977, clandestin, împreună cu membrii formației Phoenix și începând din anul 1992, a cântat alături de celebrul artist german James Last, până la decesul acestuia.

„O mare bucurie a fost în 1992 când am intrat pe scenă în Royal Albert Hall din Londra la primul turneu cu James Last. Intri acolo pe intrarea artiștilor, te duci un nivel mai jos și vezi pe pereți poze cu oameni pe care de ani de zile îi admiri: Eric Clapton, Jeff Beck, Jimi Hendrix etc. Apoi dacă vrei să intri pe scenă, trebuie să treci printr-un fel de tunel care are o înălțime de 1,70- 1,80! Deci te apleci înainte de a intra, daca ai înălțimea mea. După acest tunel ești direct pe scenă și poți vedea sala aceasta foarte specială, rotundă și înaltă, cu multe loje și foarte impresionantă.


Parcă te salută și îți dorește bun venit… O altă întâmplare a fost prin anii 1999-2002, când James Last mi-a spus la o imprimare că fără mine cariera lui nu ar fi aceeași și eu sunt «un motiv» și o mare inspirație pentru el, care i-a dat în acești ani chef de a continua să facă muzică! A fost pentru mine un mare moment!”, a povestit Erlend Krauser.

Anul trecut, Erlend Krauser a lansat albumul „Last Discoveries“. Fotografia de pe coperta albumului îi aparține fotografului timișorean Dragoslav Nedici și a fost făcută la Gărâna Wolf Blues Festival.

„Albumul a fost ideea unei doamne din Graz, Austria, mare fan al meu, care după moartea lui James Last mi-a scris cu propunerea de a face acest disc în care să pun toate solourile pe care le-am cântat la James Last, cu aranjamentele mele. Eram cu gândul la cântat live, făcut un program fain din cele (atunci) șapte CD-uri și cântat în cluburi, și în România și în Germania. Deci mi s-a părut atunci ca un fel de «ofertă divină» când a venit mailul doamnei. În primul rând, aceste compoziții ale Christinei Aguilera (trei piese), Leonard Cohen, Richard Marx, Johnny Cash, Lucio Dalla, sunt unele din piesele mele preferate. Ca să interpretezi aceste piese vocale pe o chitară, trebuie să intri în ele adânc și profund… să le cauți spiritul și sufletul. Eu le-am cântat pe aranjamente James Last, care nu au avut «adâncimea» pe care eu o caut în muzică. Asta a fost una dintre chestiile interesante: pot eu să le aranjez și să le interpretez cu aceeași adâncime și suflet de parcă ar fi piesele mele? Cu tehnica nouă (tapping) pe care o dezvolt încontinuu din 2008, a trebuit să le schimb frazarea complet, ceea ce nu e ușor, dacă deja le-ai trecut o dată prin spiritul tău, pentru că e total alt fel de cântat! Și al treilea aspect este un fel de «rămas bun» de la un muzician pe care îl respect foarte mult și de la un timp – 23 de ani – în care am cântat de 30-40 ori în Royal Albert Hall, și la care mă gândesc cu bucurie în suflet“, a spus Erlend Krauser.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.