Exponate rare în muzeele din vestul țării, în luna aprilie FOTO

Exponate rare în muzeele din vestul țării, în luna aprilie FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Exponatul ales de Complexul Muzeal Arad pentru luna aprilie este o lucrare de gravură semnată de artistul japonez Toshio Yoshizumi, care se găseşte în colecţia de artă a muzeului. Această piesă deosebită, lucrată în tehnica acvatinta şi ac rece pe o placă de cupru, a fost realizată în anul 1992 şi face parte din ciclul Visage, cea mai amplă serie din creaţia artistului nipon, în care acesta se apleacă în primul rând asupra figurii umane, neezitând să-şi facă autoportretul în contexte care se înscriu între cele două extreme – viaţa şi moartea. Artistul a studiat gravura, pictura şi modelajul în oraşul spaniol Granada, descoperind apoi întreaga artă europeană în cele mai importante muzee din Spania, Franţa, Elveţia, Italia, Olanda, Belgia şi Maroc, şi în acelaşi timp s-a dedicat total gravurii, participând la cele mai cunoscute evenimente din Japonia. Lucrările sale au fost expuse şi la numeroase evenimente internaţionale, printre care expoziţia de desen Joan Miró din Barcelona, expoziţia de gravură din Cracovia, Bienala internaţională de artă de la Valparaiso, Intergrafica de la Berlin, Bienala internaţională de grafică de la Ljubljana sau Trienala internaţională de artă de la Majdanek. Proiectele personale ale lui Toshio Yoshizumi se concentrează pe expoziţii în galerii şi muzee din oraşe importante ale lumii, precum Tokyo, Belgrad, Barcelona, Varna, dar şi Cluj Napoca, Timişoara sau Arad. Exponatul este prezentat de dr.


Adrian Sandu, muzeograf la Complexul Muzeal Arad.

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva a expus în spaţiul de la intrarea în Magna Curia un Triod tipărit în 1813 la tipografia Mitropoliei Blajului, care face parte din colecţia de carte veche a muzeului. Cartea de cult cuprinde cântări, citiri şi reguli premergătoare Sfintelor Paşti dar pe filele cărţii se păstrează şi numeroase însemnări din care se desprind informaţii istorice preţioase de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Cartea, care a circulat în mai multe localităţi, a fost folosită şi la şcoala sătească, pentru deprinderea scrisului şi cititului, dar şi a învăţăturii creştine, textele cărţii fiind, la vremea respectivă, modele de înţelepciune şi limbă cultivată.

Un vas ceramic de tip castron descoperit în campania de cercetări arheologice de la Gornea,  care aparţine culturii neolitice Vinča, este exponatul lunii aprilie la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa. Vasul,  lucrat dintr-o pastă fină, are o formă bitronconică şi este decorat cu doi butoni perforaţi în care se puteau introduce împletituri, fiind probabil folosit la scoaterea apei din fântâni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.