„Îngân lumea – despre blues și cântări tărăgănate“, un concert eclectic alături...

„Îngân lumea – despre blues și cântări tărăgănate“, un concert eclectic alături de Alina Ciolcă, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Sub genericul „Îngân lumea – despre blues și cântări tărăgănate“, la Timișoara va avea loc un concert spiritual și eclectic alături de solista formației Dusty Ride, Alina Ciolcă, care își va încânta spectatorii cu un recital cu muzici tradiționale comparate.

„Un proiect de folclor comparat reinterpretat ce pune în oglindă muzica tradițională arhaică afro-americană din care au luat naștere muzica blues și jazz și folclor vocal românesc în cele patru dialecte ale limbii române : daco-român, aromân, megleno- și istro-român, în interpretări alternative. Repertoriul este structurat tematic (nu zonal sau lingvistic), cuprinde piese interpretate atât a capella cât și cu acompaniament de chitară și/sau percuție și va fi cuprins într-un album ce va fi lansat in premieră aici, la Reflektor“, spun organizatorii evenimentului.

„A început cu o mică revelație. De ceva vreme cântam muzică blues, într-un sens mai aproape de ceea ce (re)cunoaștem ca blues-ul zilelor noastre. Până când am dorit să îi cunosc rădăcinile despre care doar citisem parțial, acele expresii șamanice ale moștenirii africane recristalizate într-un teren ostil si fertil în același timp, de la «field hollers” (cântece «strigate» de muncă) și «spirituals» (cântări cu temă mistică/religioasă), până la mai recentele «prison blues» («blues de ocnă» într-o traducere personală) și «gospel blues» – toate sub-genuri pur vocale cu minimale susțineri pseudo-instrumentale.


Atunci am descoperit niște sonorități ceva mai îndepărtate de blues-ul așa-zis standard dar mai aproape de ceva deja mult mai apropiat: muzica vocală tradițională românească. Ce îmi propun este astfel explorarea convergențelor sonore, tematice și funcționale dintre un folclor afro-american și un folclor românesc în cel mai larg sens – incluzând cele patru dialecte lingvistico-muzicale românesti cunoscute (daco-român, aromân, megleno- si istroromân), în cheia diferitelor graiuri muzicale, printr-o interpretare alternativă a acestor două lumi care se întâlnesc, dacă și numai dacă luate în forma lor nealterată de standarde, nivelări si raționalizări comerciale. Atunci vom putea scoate la iveală acele structuri muzicale arhaice ce fac ca aceste convergențe să devină firești, chiar dacă la prima vedere surprinzătoare, dacă de pildă, ne gândim la rădăcinile islamice ale blues-ului și în oglindă, la infuziunea de cântare liturgică bizantină din horea lăpușană, sau la modurile funcționale de expresie dintr-o cântare polifonică fârșerotă și un «blues de ocnă». Prin «blues si cântări tărăgănate» nu mă refer la o enumerare diferențiatoare între cele două culturi ci consider conceptul de «blues» în sensul lui originar de stare, de trăire, ca rațiune tematică și funcțională pentru expresia muzicală catharctică, tămăduitoare, care este cântarea tărăgănată în ambele culturi. Expresia va fi redată în deplinătatea ei creativă «de la sursă», purtând desigur o tușă interpretativă personală, de aici intenția artistică de «îngânare a lumii»“, spune Alina Ciolcă.

Concertul va avea loc joi 4 aprilie la Reflektor Venue, de la ora 20 iar pe scenă se vor afla Alina Ciolcă – voce, Bogdan Bîngă – chitară și Adrian Chepa – percuție, bass.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.