Interviu eveniment cu Nicu Covaci la 72 de ani: „Publicul este manipulat...

Interviu eveniment cu Nicu Covaci la 72 de ani: „Publicul este manipulat și gustul educat spre lucruri ieftine care aduc bani mulți unor criminali“

0
DISTRIBUIȚI

Calendarul zilei de 19 aprilie are o semnificație aparte pentru toți melomanii români. Este ziua de naștere a lui Nicu Covaci, o figură legendară a muzicii autohtone, care astăzi împlinește 72 de ani, ocazie cu care alături de mulți fani din România, îi urăm un sincer „La mulți Ani“. Artistul își va serba ziua de naștere „prin muncă“, susținând un concert la clubul Cuantic din București.

La concertul „Phoenix and friends“ de ziua lui Nicu Covaci vor fi prezenți Iris, Malcolm J. Lewis, Dan Andrei Aldea, Artan, Maria Casandra Hausi, Bogdan Muntenita, Mircea Florian, Sanctuar, Sabina Abrudian, Doar Atât, Axis si Corbu. Cu acest prilej, am realizat un interviu cu legendarul artist.

– Într-un interviu acordat de Erlend Krauser, acesta spunea că „Mie mi se pare că în afară de Nicu Covaci, care cel puțin are un anumit „simț” pentru limba românească, trupele româneșți nu sunt conștiente de valoarea acestei limbi. Nu am mai auzit nici o trupă care folosește „posibilitățile” de expresie a limbii române, de la apariția albumului „Cantafabule”! Parcă s-au stins luminile textierilor… “. Ce părere aveți de textele care se regăsesc în muzică românească actuală?

– Eu sunt plecat din țară din 1977 și nu prea știu ce se cîntă sau se compune astăzi………pe vremea cînd eram în țară știu că se punea mare accent pe texte și melodiile din muzică ușoară românească aveau texte gingașe și drăguțe….ce să zic…..lipsea însă acel mesaj supărat care îl aveam noi, cei îndrăzneți!!!!!!!!

– La ora actuală, în România există o sumedenie de formații (proiecte) care se conscentrează exclusiv pe cover-uri interpretate în mod special la evenimente private. Care este părerea dumneavoastră referitoare la acest subiect?

– Chiar și noi cîntam în anii 60 piese de Beatles, Rolling Stones , Byrds , Bob Dylan etc și chiar asta ne-a făcut să înțelegem calitatea muzicii , să învățăm ce înseamnă expresia și mesajul , deci ne-a folosit că să căutăm calitatea. Noi ne-am regăsit pe noi în 1970 cînd s-a cerut că toată țară să folosească în orice domeniu artistic, tezaurul folcloric românesc. De atunci suntem pe drumul bun!!! Desigur că sunt și lăutari care cîntă doar că să-și cîștige pîinea și atunci nu mai contează conținutul zgomotului produs.

– Unii consideră că muzică rock trebuie să fie una de atitudine, să transmită mesaje sociale și politice. Care este motivul pentru care multe formațîi româneșți se feresc să-și exprime simpatiile politice?

– Presupun că există două motive mari: primul ar fi faptul că tineretul de atsazi este manipulat și derutat , deci nu poate avea o poziție corectă față de catastrofă socială și politică în care se află țara. Al doilea motiv este că cei care s-au obosit să învețe un instrument sau cîntă cu vocea doresc să-și cîștige pîinea – și deci se feresc să își facă dușmani așa cum avem noi care suntem dați la o parte peste tot și tot timpul!

– Cum vedeți scenă muzicală a orașului Timișoara în 2019? Mai este Timișoara un pol al muzicii rock româneșți, așa cum era considerată în trecut?

– Desigur că Timișoara poate fi considerată un pol al muziciirock româneșți. Există acolo formațîi excelente cu niște conducători foarte documentați și înzestrați cu mult talent, deci care știu care este roul unei formațîi Rock. Există o tradiție pozitivă deci, și Timișoara continuă pe acest drum.

– Timișoara va fi capitală culturală europeană în 2021. Cum vedeți pașîi care se fac în această direcție? Care sunt minusurile și plusurile pe care le are orașul la ora actuală?

– Timișoara era o concurență serioasă a Bucureștiului, dar din păcate a decăzut din mai multe motive și nu vreau să încep să înșir…. dar uite a apărut un primar care vrea bine și face tot ce poate și lumea nu îl înțelege și îl blestemă…….Eu am propus să fac un tablou cum am făcut în Germania (unul de 45m pe 6m!!! Și asta pe pînză!!!) dar și mai mare , ar fi o senzație deosebită, căci este cel mai mare tablou pe pînză din lume!!! Nu știu cine hotărește și cine poate susține ideea, căci costurile sunt minime , așa cum știu eu și știu bine! Pe de altă parte, așa cum am auzit, fostul primar a vîndut toată zona aceia splendidă din parcul Rozelor… Ce să mai zic………..!!!!!!!!! Orașul poate să se refacă, bănățenii sunt harnici și eficienți dar…………trebuie cineva să-i pună la treabă!!!!

– Care este poziția dumneavoastră față de concertele cu intrare gratuită organizate de diverse autorități sau sponsori?Este un lucru bun dacă publicul are acces la artă fără niciun efort financiar?

– O paradă militară sau un eveniment deosebit la nivel național se desfășoară în aer liber și participă toți locuitorii orașului care au o stare de mândrie sau oricum o stare sufletească…..


Concertele și evenimentele cu artișți care trebuie să-și cîștige existența pe scenă nu ar trebui să se desfășoare fără plată. Publicul mare, care oricum nu dispune de mulți bani, preferă să vină la aceste evenimente și puținii bani ce-i au să-i dea pe o bere! Din păcate artiștii țării , cu toțîi, suferă din cauza această. La concertele cu intrare nu se mai vînd bilete.

Pe de altă parte bombardamentul cu muzică și video și filme și filme pe gratis în internet este o crimă față de autorii de muzică și arte. Imaginează-ți că unul pune niște poze pe o melodie care este accesată de sute de mii de oameni și individul cîștigă banii ce de fapt se cuvin autorului. Eu am să fac un scandal mare și voi schimbă niște lucruri, ai să vezi!!!

-Cum vedeți muzică rock românească de la ora actuală? Care sunt formațiile sau artiștii care vă plac? Ce lipsește din scenă autohtonă?

– La ora această sunt desigur cîteva formații și interpreți valoroși în țară. Eu îi apreciez în mod special pe cei ce se inspiră din datinile și tradițiile noastre foclorice, căci ele au un cîmp foarte larg spiritual și pot transmite emoțîi uriașe. Din păcate astăzi nu se mai face artă, ci doar COMERȚ, deci nu mai contează calitatea produsului spiritual ci puterea de vânzare… Publicul este manipulat și gustul educat spre lucruri ieftine care aduc bani mulți unor criminali!

– Ați susținut mai multe concerte de caritate de-a lungul carierei. Ce vă motivează să faceți aceste acțiuni?

– Așa cu am spus , formația Phoenix are ca și ceilalți artisi o datorie față de această țară și acest popor. Eu socotesc că datoria mea este să întăresc șira spinării la român, căci prea se lasă călcat în picioare din toate direcțiile și de toți străinii. Dar România fiind cea mai bogată țară din Europa , le-au curs balele să pună mînă pe ea…….și iată au reușit. Dar trebuie să ținem unul la altul.

– Care este cel mai frumos cadou pe care l-ați primit vreodată în trecut de ziua de naștere? Care ar fi cel mai frumos cadou pe care cineva vi l-ar putea face de această sărbătoare?

Cea mai mare bucurie a mea ar fi că țara și poporul nostru să se elibereze de jug, să-i pedepsească pe criminalii care vând ce nu este al lor și pe lacomii care au bani pe care nu-i pot folosi în 1000 de vieți… să facă bine și să dea mai departe tot ce au în plus .

– Ați colaborat de-a lungul timpului cu diverși artișți, care au făcut parte din Phoenix. Care sunt secretele care stau în spatele unei bune colaborări în rândul unei formațîi care cântă pe parcursul a mai multor decenii? Cât de greu este să găseșți oameni care „rezonează“ pe aceeași lungime de undă și își doresc să creeze o formație stabilă?

Într-adevăr , prin Phoenix au trecut un număr mare de artișți. Din păcate artiștii sunt dotați de la natură și sunt mai sensibili decît oamenii obișnuiți, deci dacă nu au o educație sănătoasă pot da greș ușor………. La mine au rezistat unii jumătate de an, alțîi un an, alțîi doi, trei dar când au văzut ce eforturi și sacrificii se cer la PHOENIX și-au pus palma în fund și m-au lăsat să o iau de la capăt de zeci de ori. Eu am o altă educație și nu mă dau bătut ori ce ar fi, deci PHOENIX va merge mai departe. Desigur că pentru a consolida relația între membrii formației e nevoie de un sistem egal în aprecierea calităților lor. Desigur că prin Phoenix au trecut cei mai buni dintre cei mai buni dar, cum ți-am spus , depinde de educație și de interesele personale ale fiecăruia. Ca o echipa întreagă să lupte pe același drum e nevoie că toți să creadă și să aprecieze aceleași valori, pe care le pot da și mai departe. Un artist bun care stăpânește mijloacele de expresie poate face ca 10.000 de oameni să plângă sau să se bucure chiar și fără cuvinte,,,,,,,Uită-te la Zamfir… Dar și publicul trebuie educat. Fără asta nu va fi în stare să aprecieze ce cadou le facem!!!

– Care sunt proiectele formației Phoenix pentru anul în curs?

– La ora aceasta formația a întinerit și s-a înfrumusețat și merge mai departe. Eu vreau să-i conving că drumul nostru este nu numai un succes, ci este și important pentru țară și pentru poporul nostru, deci trebuie să fie consecvenți la infinit. Când eu nu voi mai fi pe scenă, publicul va avea în continuare nevoie de noi și trabuie să le susținem ținuta spirituală!!!

– Vom încerca să ne impunem și în afară țării, am cântat de fapt și în Germania și în Franța și în Spania, Anglia , Canada, SUA, dar vrem să apărem mai des că să ne aprecieze și cei de la distanță . Ar fi datoria instiututului cultural român se ne trimită să reprezentăm țăran . N-au făcut-o niciodată. Deci Phoenix va exista chiar și fără mine, este dorința mea supremă!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.