Lupta cu fumul. România se află pe locul 7, în clasamentul UE...

Lupta cu fumul. România se află pe locul 7, în clasamentul UE privind restricțiile în domeniul tutunului

0
DISTRIBUIȚI

 

România se situează înaintea Danemarcei, Greciei, Elveției sau Lituaniei (țara comisarului european pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis), arată raportul independent „Scala politicilor de control al consumului de tutun”.

Cele mai puține restricții se înregistrează în Austria, Germania și Luxemburg, iar cele mai multe în state în care s-a dezvoltat deja piața produselor cu potențial de risc redus ca alternativă la fumat sunt Marea Britanie și Franța (țigarete electronice) și Norvegia, Suedia și Finlanda (produse cu nicotină pentru uz oral). Totodată, România este și cea mai restrictivă țară în domeniul politicilor de control al tutunului din Europa Centrală și de Est, depășind cu mult Cehia (31), Bulgaria (20), Polonia (15) sau Ungaria (9).

Raportul citat analizează legislația din 35 de țări europene, ținând cont de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Principalii indicatori în stabilirea clasamentului au fost: interzicerea fumatului în spații publice închise; gradul de respectare a legislației anti-fumat; interzicerea oricărei forme de publicitate și promovare a produselor din tutun; imagini și avertizări pe ambalajele produselor din tutun; bugetul pentru politici ale controlului produselor din tutun; prețul produselor din tutun; opțiunile de tratament în vederea renunțării pentru persoanele dependente de tutun. De asemenea, România este printre puținele state europene în care fumatul în spații publice închise este complet interzis, conform European Network for Smoking Prevention (ENSP).

Electronice și vapori

România a implementat cerințele europene în domeniu, iar UE nu a agreat impunerea unor reglementări disproporționate și nejustificate, precum introducerea pachetelor generice sau interzicerea expunerii la punctul de vânzare, amendamentele în acest sens fiind respinse cu majoritate covârșitoare de Parlamentul European, în cadrul procesului de adoptare a Directivei Tutunului.

Marea Britanie, care ocupă primul loc în privința politicilor de control al tutunului, permite utilizarea țigaretelor electronice în spații publice închise, iar Public Health England (Departamentul de Sănătate Publică al Marii Britanii) încurajează persoanele care doresc să renunțe la fumat să le folosească pentru mai multe șanse de reușită.

Datele din țările în care țigaretele electronice sunt populare arată că incidența fumatului a continuat să scadă, dovadă că utilizarea lor nu renormalizează și nu încurajează fumatul.


Un raport privind utilizarea acestora, realizat de cercetătorii de la King’s College London, la solicitarea Public Health England, arată că vapatul în mod regulat rămâne la un nivel scăzut în rândul tinerilor, iar de-a lungul ultimilor ani, folosirea regulată a țigaretelor electronice s-a plafonat în rândul adulților și rămâne limitată la fumători și foști fumători, adulții alegând să vapeze mai ales pentru a renunța la fumat.

Viciu scump

România are cele mai scumpe țigări din Europa raportat la puterea de cumpărare, depășind chiar țări ca Marea Britanie și Elveția. În condițiile majorării de anul trecut a accizei la tutun cu aproape 10 euro pe mia/țigarete, România se confruntă în continuare cu tendințele de creștere a pieței negre. Chiar și așa, industria tutunului este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României, după industria petrolieră, contribuind anual la bugetul statului cu peste 3 miliarde de euro, din accize, TVA, impozite și alte contribuții.

Din prețul unui pachet de țigarete, între 75 – 80% reprezintă taxe la bugetul de stat, astfel că dintr-un pachet de 20 de țigarete, 12 reprezintă acciza, 4 TVA, iar patru revin producătorului, incluzând costul materiei prime, salariile, marja de retail, transportul etc.

Producătorii de tutun creează direct aproape 5.000 de locuri de muncă și alte 50.000 de locuri de muncă, în mod indirect, prin intermediul lanțului de aprovizionare și distribuție, fiind printre marii exportatori ai României – circa două treimi din producția locală este destinată altor piețe.

Conform INS, în 2018 exporturile de tutun au fost de aproape 700 de milioane de euro, semnificativ mai mult decât importurile, contribuind la îmbunătățirea balanței comerciale cu peste 300 de milioane de euro. România este cel de al treilea mare producător de produse din tutun din UE, după Germania și Polonia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.