Mânăstirea Bizere, sit istoric de importanță națională, pretext de dispute politice

Mânăstirea Bizere, sit istoric de importanță națională, pretext de dispute politice

0
DISTRIBUIȚI

Conducerea Complexului Muzeal Arad şi-a exprimat în mod public nemulţumirea după ce, pentru a doua oară consecutiv, proiectul privind trecerea sitului de importanţă naţională „Mănăstirea Bizere” din domeniul public al comunei Frumuşeni în domeniul public al judeţului Arad nu a întrunit cele două treimi necesare, deoarece consilierii PSD şi ALDE au lipsit de la şedinţă, în semn de protest că un proiect de hotărâre privind sistemul de sănătate, iniţiat de ei, nu a fost introdus pe ordinea de zi.

Situl arheologic „Mănăstirea Bizere” din comuna Frumuşeni, aflat în punctul numit „Fântâna Turcului”, este unic nu numai în Arad şi România, ci şi în sud-estul Europei.


Abaţia care avea hramul Sfintei Fecioare Maria este atestată în anul 1183 şi a fost declarată rezervaţie arheologică în anul 2008, fiind o zonă cu mare potenţial, nu numai arheologic, ci şi turistic. Primele cercetări, începute în anul 2001, au relevat palatul abaţial şi cimitirul mănăstirii iar doi ani mai târziu au fost descoperite mozaicurile de tradiţie romanică şi bizantină din biserica mănăstirii, care-i dau caracterul de unicitate.

Săpăturile arheologice au continuat în anii următori, în colaborare cu arheologi din Cluj şi Sibiu, iar în anul 2009 s-a desfăşurat un amplu proiect de conservare preventivă „in situ” şi s-au făcut primele reconstituiri virtuale ale unor părţi din mănăstire: capela funerară, turnul-fântână, porticul claustrului şi curtea interioară cu fântână. Potrivit directorului Complexului Muzeal Arad, Constantin Inel, „trecerea sitului arheologic în domeniul public al judeţului Arad şi administrarea sa de către Compelxul Muzeal Arad este absolut necesară pentru demararea unor proiecte cu finanţare europeană, atât pentru protejarea şi promovarea patrimoniului cultural, conservat «in situ», cât şi pentru includerea sitului în rute turistice de nivel european”.

Sursa foto: Complexul Muzeal Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.