Marș pentru aer curat la Timișoara: „25.000 de români mor anual din...

Marș pentru aer curat la Timișoara: „25.000 de români mor anual din cauza poluării”

0
DISTRIBUIȚI

mars poluare

În jur de 30 de persoane s-au adunat, astăzi, în Piața Sf. Gheorghe din Timișoara, pentru a participa la un „Marș pentru aer curat”, care s-a desfășurat simultan și în orașele Iași, București și Brașov. Manifestanții au purtat măști pe față, veste galbene cu mesajul „Aerul poluat ucide” și au ținut în mâini pancarte pe care au fost scrise lozinci precum „Avem dreptul la aer curat”, „Aerul poluat ucide”, „Vreau aer în plămâni, nu praf să-i termin”. Cei prezenți la protest au pornit în marș de pe Piața Sf. Gheorghe până la Prefectura Timiș, unde au depus un memoriu prin care au solicitat să se ia măsuri.

„Acest marș este organizat simultan în patru orașe, este inițiat de un grup de ONG-uri. Ni s-au alăturat grupuri de părinți, de pacienți, precum și Societatea Română de Pneumologie.


La sfârșitul acestui marș vom preda un memoriu către autorități, în care ne cerem dreptul la aer curat pentru că, din păcate, poluarea ucide. Conform statisticilor, sunt 25.000 decese în România anual numai din cauza aerului poluat. La Timișoara avem patru stații oficiale de măsurare a calității aerului, ale Agenției Naționale de Protecție a Mediului. Se măsoară pulberi PM10, adică pulberi care au diametrul până la zece mitrometri, nu se măsoară PM2,5, deci pulberi mult mai mici, care sunt mult mai ușor de inspirat și mult mai dăunătoare. Se măsoară dioxid de carbon, bioxid de carbon, monoxid de carbon, dar nu se măsoară COV-uri și aceste pulberi mici, mult mai periculoase. Prin ordinul 36/2016, Timișoara este încadrată în categoria localităților care trebuie să măsoare și aceste PM2,5. Deci, trebuie măsurate ca să știm cum stăm, trebuie găsite cauzele și trebuie inițiate acțiuni pentru un aer mai curat”, a declarat Rodica Militaru, unul dintre organizatorii marșului din Timișoara.

De asemenea, un alt timișorean prezent la protest a atras atenția asupra soluțiilor pe care ar trebui să le ia primăria pentru ca locuitorii să nu mai respire un aer poluat.

„Ar trebui să împădurim. Timișoara suferă din cauza asta, cu tot cu Pădurea Bazoș sau Pădurea Verde, avem sub jumătate din norma europeană, care spune că trebuie să avem 36 mp pe cap de locuitor de pădure. Primaria a inclus și Pădurea Verde și Bazoș și deja suntem la 18 mp. Nu a făcut nimic în acest sens. Se dau autorizații de construcție în neștire, se construiește în neștire de către toți șmecherii și politicienii orașului, dar nimeni nu-și pune întrebarea unde se duce praful ăsta? Nu se spală mașinile din construcții, se taie pomi fără să fie plantați alții”, a precizat Andrei Vasile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.