Ministerul Culturii, o nouă clădire pentru Muzeul Revoluției din Timișoara. Ce acte...

Ministerul Culturii, o nouă clădire pentru Muzeul Revoluției din Timișoara. Ce acte se modifică

0
DISTRIBUIȚI

Ministerul Culturii preferă un imobil mai ieftin pentru Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 de la Timișoara, arată un proiect de hotărâre supus dezbaterii publice pe site-ul instituției.

Documentul are în vedere modificarea anexelor nr. 4 și nr. 6 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

Ministerul Culturii și al Identității Naționale ar înapoia Ministerului Apărării prin acest document imobilul 1079 situat în Timişoara, pe strada Popa Şapcă la numărul 3-5. Inițial, clădirea a fost preluată pentru a fi amenajat aici un muzeu memorial, având ca tematică evenimentele din decembrie 1989, iar Asociaţia „Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989” avea dreptul de folosință a imobilului pentru o perioadă de 49 de ani.

Actul precizează că, între timp, „Ministerul Apărării Naţionale şi-a manifestat dorinţa de a-l prelua în administrare, pentru a servi nevoilor de apărare, urmând a fi reabilitat, în scopul relocării Centrului Militar Zonal Timiş şi a Biroului de Informare Recrutare”.


Valoarea imobilului este actualizată prin documentul amintit la 1.512.650 de lei. Astfel, „pentru acest imobil se va păstra dreptul de folosinţă gratuită acordat Asociaţiei «Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989», până la consolidarea şi reabilitarea imobilului 641, dar nu mai mult de 5 ani de la intrarea în vigoare a reglementărilor introduse prin prezenta hotărâre”, se arată în proiect.

Prin același document se stabilește faptul că Ministerul Culturii și Identității Naționale a solicitat Ministerului Apărării Naţionale transmiterea imobilului 641 aflat în domeniul public al statului, din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea MCIN, în scopul reabilitării acestuia și amenajării Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, în termen de cel mult 5 ani de la intrarea în vigoare a proiectului de act normativ.

Noul imobil, aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale, situat tot în Timișoara, în Piața Libertății nr. 5-7, clasat în Lista Monumentelor Istorice 2016, „îndeplinește condițiile din punct de vedere istoric, tehnic și arhitectural”, arată documentul. Valoarea imobilului care devine noua destinație a Muzeului Revoluției de la Timișoara este de 860.737 de lei, deci puțin mai mult de jumătate din valoarea clădirii în care se plănuia inițial deschiderea instituției muzeale.

Proiectul de act normativ rămâne în dezbatere publică până pe 19 aprilie, propunerile și observațiile referitoare la acesta fiind așteptate fie pe adresa din Bulevardul Unirii a Ministerului Culturii și Identității Naționale, fie la legislativ@cultura.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.