Muzicienii de la Abra revin pe scenă cu un concert de poveste

Muzicienii de la Abra revin pe scenă cu un concert de poveste

0
DISTRIBUIȚI

Trupa timișoreană ABRA va susține un concert extraordinar vineri 19 aprilie, de la ora 19.30 la Lugoj, la English Pub.

Formaţia s-a născut în 1984, când Adrian Schwartz-Dinu şi Tucu Bleich au convenit să transforme duo-ul „Adrian Dinu-Raul Dudnic” în trupă. După câteva schimbări de componenţă apare prima formulă semnificativă: Adrian Schwartz-Dinu – chitară,voce; Raul Dudnic – chitară, voce; Dinel Tolea – clape; Christian Podratzky – bas; Tucu Bleich – tobe. Cvintetul nu durează însă, cristalizându-se destul de repede trio-ul Abra: Adrian Schwartz-Dinu – chitară, voce; Christian Podratzky – bass; Vali Potra – tobe, clape, ultimii doi cântând deja de câţiva ani buni împreună. Urmează cinci ani de concerte în toată ţara, în special în mediile studenţeşti, înregistrări la Radio-Televiziune, câştigarea premiilor muzicale care erau de căştigat în perioada ’85-’90, Abra devenind o formaţie de linia întâi nu numai în Timişoara, ci şi în ţară, adevăraţii „degustători” de rock fiind deja în temă cu trio-ul timişorean.


În Februarie 1990 Abra a cântă pentru ultima oară live la concertele revoluţiei în Timişoara – Sala Olimpia şi Bucureşti – Sala Polivalentă alături de trupele de anvengură româneşti din acea vreme precum Iris, Holograf sau Pro Musica. Din acest an, Adrian Schwartz-Dinu şi Christian Podratzky se stabilesc în Germania.

Sub acest nume, în Germania au apărut două albume, „The boat” (’93) şi „Your discovery” (’97). Componenţii s-au schimbat relativ des, perindându-se mai mulţi muzicieni germani, dar şi câţiva români (Mşsi Farcaş, Ţucu Bleich). Cei trei muzicieni s-au reîntâlnit în vara anului 2003, în studioul „Taboo” din Arad, pentru a pune pe disc materialele trio-ului Abra al anilor ’80, o preţioasă „recuperare istorică”. Aşadar Adrian Schwartz-Dinu, un specialist al chitarei acustice (clasice), împreună cu Christian Podratzky şi Vali Potra, o secţie ritmică sudată şi plină de neprevăzut, oferă primul lor album, „La frumuseţea ei”, care apare pe piaţa românească în 2004 la casa de discuri A&A Records. În vara anului 2009 cei trei se reîntâlnesc în Timişoara pentru a înregistra în studioul lui Uţu Pascu noul album Abra numit „Şapte” – care conţine 15 piese realizate în colaborare cu Mircea Baniciu, Horea Crişovan, Svetlana Levina şi Maria Chioran. Un alt material discografic al lor a fost „Data când totul e gata“. Legendara formaţie a revenit în faţa publicului bănățean după 24 de ani de pauză, cu un concert mult aşteptat de melomani, care a avut loc în vara anului 2014. De atunci, trupa a susținut constant concerte în Timișoara. Componența actuală a trupei este Adrian Schwartz-Dinu, Christian Podratzky, Horea Crișovan și Florin Cvașa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.