Noutăţi din domeniul sanitar veterinar şi al protecţiei consumatorilor pentru firme, la...

Noutăţi din domeniul sanitar veterinar şi al protecţiei consumatorilor pentru firme, la ultima întâlnire organizată de CCIAT

0
DISTRIBUIȚI

Reprezentanţii a zeci de firme au aflat, la Centrul Regional de Afaceri, despre reglementările din domeniul sanitar veterinar, al protecţiei consumatorilor sau a condiţiilor necesar a fi respectate pentru ca o afacere să funcţioneze „în regulă”.

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş a organizat un nou seminar de informare, pentru mediul economic local, de această dată cu reprezentanţi de prim rang de la Direcţia Sanitar-Veterinară, Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor şi ai Direcţia de Sănătate Publică. Asemenea acţiuni sunt atractive, sute de persoane luând parte deja la seminarii asemănătoare organizate de CCIAT.

„Este al cincilea seminar din acest an, peste 500 de firme au luat parte deja la celelalte patru. Trebuie să lucrăm la prevenție, aceasta este necesară pentru a scăpa de sancțiuni și amenzi. Cei prezenți, din partea autorităţilor, le aduc aminte agenților economici ce trebuie să facă să fie în conformitate cu legea. Sunt sigură că firmele își revizuiesc actele pentru a fi în regulă după astfel de evenimente. Cel mai important punct al acestor seminarii sunt întrebările. Acolo unde au neînțelegeri firmele să pună întrebări, îi încurajăm să o facă. Asemenea întrebări pot să pară că deranjează, dar mai mult deranjează doar atunci când luăm amenzi”, a subliniat  Florica Chiriţă, preşedinte executiv al CCIAT.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, prezenţi la eveniment, au anunţat că instituţia poate ajuta şi consilia agenţii economici în respectarea legislaţiei în domeniul de activitate al sănătăţii.


„DSP veghează asupra sănătății populaţiei, indiferent de locul unde mergem și facem controale. În sănătate publică, în domeniul alimentației, ANSVSA are mai multe atribuții. Nu avem în domeniul sanatatii probleme mari, nu avem accidente mari, enterocolite de exemplu. Facem și noi consiliere, oferim asistență pentru firmele care trebuie înființate. Avem oameni pricepuți care își fac treaba”, a anunţat Mihai Pupăzan, director executiv adjunct în cadrul Direcției de Sănătate Publică Timiş.

Cei de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară s-au arătat interesaţi de relaţia cu firmele, despre modul în care acestea privesc relaţia cu instituţia. „Nu există în domeniul nostru prea multe noutăţi, legislația a rămas cam aceeași în ultimii ani, dar discutăm din nou despre condițiile de autorizare și de înregistrare a agenților economici. Bineînţeles, sunt binevenite discuțiile interactive, ne dorim să avem un feed-back din partea operatorilor economici”, spune Adrian Popa, reprezentantul DSVSA Timiş.

Un subiect extrem de interesant a fost abordat de Mihai Şuşanu, noul şef al Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor, cel al eliminării dublului standard: „La Ministerul Economiei am încheiat un capitol, cel referitor la dublul standard, discutăm despre produsele alimentare, care ne puneau pe noi sau alți consumatori în probleme. Este o chestiune importantă. Aduce o normalitate pentru români, orice produs care are același nume sau ambalaj cu cele din alte ţări, trebuie să precizeze clar dacă în România au alte componente în reţetă. Discuţiile de la acest eveniment sunt legate şi de Legea Prevenirii, aceasta stabileşte un plan de măsuri ce trebuie puse în aplicare de agentul economic controlat, desigur dacă nu afectează sănătatea consumatorului, iar eventualele sancţiuni sunt impuse doar ulterior, dacă măsurile nu sunt luate”, spune Şuşanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.