Peste 300 de milioane de euro, bugetul Timișoarei în acest an. Planurile...

Peste 300 de milioane de euro, bugetul Timișoarei în acest an. Planurile municipalității

0
DISTRIBUIȚI

timisoara - piata victoriei

1,4 miliarde de lei, adică peste 300 de milioane de euro. Acesta este bugetul Primăriei Timișoara pe anul 2019, suma fiind asemănătoarea cu cea de anul trecut.

Reprezentanții Primăriei Timișoara anunță că marți, 23, aprilie, vor organiza o dezbatere publică pe marginea “Proiectului bugetului de venituri și cheltuieli” pe acest an. Evenimentul, la care sunt așteptate să participe toate persoanele interesate, are loc începând cu ora 14.00, în sala de ședințe a Consiliului Local Timișoara.

„Cei interesaţi se pot adresa şi în scris, Direcţiei Secretariat General  –  Serviciul Administraţie Locală, sau în format electronic, la adresa: camelia.crisan@primariatm.ro. , până la data de 22.04.2019, ora 16.30. Participanţii la dezbatere care se înscriu la cuvânt îşi vor susţine punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi. Durata limită de exprimare a punctelor de vedere este de cinci minute pentru fiecare participant”, a informat Primăria Timișoara.

În proiectul bugetului se arată că există o creștere a veniturilor proprii. Însă această creștere este anulată în cea mai mare parte de măsurile impuse prin Legea Bugetului de Stat nr. 50/2019 potrivit căreia unitățile administrativ teritoriale, sunt obligate să suporte din veniturile proprii cheltuielile cu finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav.

„Veniturile proprii sunt influențate negativ și de măsurile reglementate de OUG nr. 114/2018 potrivit căreia, începând cu anul 2019, categoriile de venituri din ramura construcții sunt scutite de la plata impozitului de venit. Pe de altă parte, această măsură are impact direct și asupra cheltuielilor ce urmează a fi decontate pentru lucrările publice prin creșterea tarifelor orare și implicit a valorii contractelor încheiate”, scrie în proiectul bugetului pe acest an.

Cheltuielile bugetului public pe anul 2019 au fost împărțite astfel: Autorități publice și acțiuni externe – 85 de milioane de lei, Alte servicii publice generale – un milion de lei, Tranzacții privind datoria publică și împrumuturi – 24 de milioane de lei, Ordine publică și siguranță națională – 41 de milioane de lei, Învățământ – 96 de milioane de lei, Sănătatea – 79 de milioane de lei, Cultura, recreere și religie – 149 de milioane de lei, Asigurări și Asistență Socială – 111 milioane de lei, Locuințe, servicii și dezvoltare publică – 82 de milioane de lei, Protecția Mediului – 19 milioane de lei, Combustibili și energie – 107 milioane de lei și Transporturi – 203 milioane de lei.

Cele mai importante investiții

Printre investițiile importante din acest an se numără, la capitolul Cultură, recreere și religie, reabilitarea scenei de spectacole din Parcul Rozelor sau transformarea clădirii în care a funcționat Clinica de Dermatologie, de pe str.


Mărășești, într-un spațiu multicultural. De asemenea, se dorește realizarea unei replici din bronz a “Bustului E. Ungureanu” și amplasarea lui pe soclul din Piața Huniade.

De asemenea, la capitolul Învățământ, Primăria Timișoara vrea să construiască în acest an corpul doi al Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau”, pe str. Popa Șapcă, și să cumpere containere pe care să le transforme în șase săli de clasă pentru Liceul Waldorf.

La capitolul Sănătate, printre cele mai importante investiții se numără un studiu topografic de acces aerian pentru realizarea unei platforme de aterizare a elicopterului la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, reabilitarea Clinicii ORL și realizarea unui nou laborator de Radioterapie la spitalul municipal.

La capitolul Sport, vor fi alocate fonduri pentru continuarea lucrărilor la Sala Polivalentă a Universității Politehnica și va fi realizat complexul sportiv din Calea Lipovei. De asemenea, la rubrica Întreținere grădini, parcuri, zone verzi, baze sportive și de agrement, printre investiții se numără amenajarea pistei de skateboard în Parcul Central și modernizarea Parcului Civic, iar la grădina zoologică urmează să fie amenajat un „habitat feline mari (lei și tigrii)”.

Totodată, în anul 2019 vor fi realizate mai multe fântâni ornamentale, printre care una în zona Michelangelo, iar Fântâna cu Pești va fi reabilitată. De asemenea, iluminatul public în Parcul Botanic ar urma să fie extins, precum și pe mai multe străzi din Timișoara.

Potrivit proiectului de buget, în Piața Sf. Gheorghe ar urma să fie realizat un „minaret” și se vor face pași în vederea construirii de blocuri ANL.

La capitolul Transporturi, se dorește cumpărarea a 20 de autocare, achiziția unei ambarcațiuni și cumpărarea unui sistem de proiecție holografică „Poarta Cetății”. De asemenea, sunt alocați bani și pentru studiile de prefezabilitate pentru amenajarea unei autostrăzi pentru biciclete, pe relația est-vest, respectiv nord-sud, dar și pentru realizarea unui sistem de transport în comun de tip metrou. Totodată, se dorește construirea podului Jiul, precum și realizarea pasajului inferior Solventul. Reprezentanții Primăriei Timișoara vor și să modernizeze toate străzile cu piatră cubică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.